Alppihiihto koko perheen elämäntapa

Kun pojat näkevät pitkien leiri-ja kisareissujen jälkeen kotona, puheet alppihiihdosta jäävät vähemmälle ja otetaan rennosti. Kuvassa Antti ja Juho Leonsaari.

Kun kangasalalaisen Leonsaaren perheen kolme poikaa saivat jokainen vuorollaan pienenä jalkaansa laskettelusukset, heitä ei ole alppihiihdossa pidätellyt mikään. Tällä hetkellä perheessä on pujottelun alle 15-vuotiaiden Pohjoismaiden mestari sekä supercombin SM-pronssimitalisti. Myös perheen nuorimmainen on tulossa kovaa vauhtia perässä.

– Pojat olivat isovanhempien mukana Rukalla, kun Eero oli 4-vuotias ja Antti 3-vuotias. Mummu ja pappa laittoivat Eeron siellä hiihtokouluun. Antti seisoi sillä välin rinteessä ja seurasi tarkkaan mitä Eero tekee. Kun Eero tuli laskettelukoulusta, Antti otti veljensä varusteet ja teki aivan samat temput perässä, äiti Tarja Kallio muistelee poikiensa ensikosketusta alppisuksiin.

Tällä hetkellä Eero on 17-vuotias ja käy Nilsiässä Tahkon alppilukiota. Antti on 15-vuotias ja käy liikuntapainotteista Sammon yläastetta. Perheen nuorin poika Juho on 12-vuotias.

 

Supercombia ja pujottelua

Alppihiihdossa kilpaillaan seitsemässä lajissa. Eero kilpailee yli 17-vuotiaiden FIS-kilpailuissa supercombissa, joka muodostuu pujottelun ja super-G:n yhden päivän aikana laskettavasta erillisestä kilpailusta. Antin päälaji on pujottelu. Alle 17-vuotiaat kiertävät Audi-Cupia. Antti kertoo, että hän laskee myös superpujottelua, super-G:tä eli supersuurpujottelua sekä syöksylaskua.

– Syöksylaskussa on pitkät sukset ja iso kepin väli mennään loivasti ja lujaa. Super-G:ssä kepit ovat vähän tiheämmässä, sukset ovat vähän lyhyemmät ja vauhti vähän hiljaisempi. Suurpujottelussa on taas vähän tiheämmässä kepit, vähän lyhyemmät sukset ja taas vähän hiljaisempi vauhti. Pujottelu on se, missä kepit ovat kaikista tiheimmin, Antti opastaa.

HimoSki -seuraa edustavat Eero ja Antti ovat ahkeria harjoittelemaan. Eero harjoittelee ja kulkee kisareissut alppilukion mukana. Antti harjoittelee Himoksella ja reissaa kilpailuja Tahkon alppikoulun Tazzateamin kanssa. Kun Antti on kotimaisemissa, Himokselle ajetaan neljä kertaa viikossa. Samalla harjoituskyydillä kulkee myös perheen nuorimmainen, 12-vuotias Juho.

– Pienempänä me laskettiin paljon Sappeessa, mutta nyt rinteet ovat harjoituksiini liian loivia, Antti kertoo.

Laskuharjoituksien lisäksi on myös sisätreenejä, jolloin harjoitetaan muun muassa liikkuvuutta ja lihaskuntoa.

– Kesällä me harrastetaan yleisurheilua ja suunnistetaan, Antti sanoo.

 

Tavoitteet korkealla

Alppihiihdon parhaaksi puoleksi Antti listaa ehdottomasti matkustamisen. Pojat reissaavat pääosin Itävallassa, mutta myös Ranskassa, Sloveniassa ja Saksassa on tullut käytyä. Ulkomaan reissut ovat myös tuoneet menestystä.

– Voitin viime kaudella pujottelun Pohjoismaiden mestaruuden alle 15-vuotiaiden sarjassa. Kisat käytiin Tärnäbyssä Ruotsissa, Antti kertoo.

Eeron paras sijoitus tähän mennessä on viime kaudella laskettu supercombin SM-pronssi. Tämä kausi Eeron pitää kuitenkin huilata, sillä hän loukkasi selkänsä viime keväänä. Kuntoutus on kuitenkin edennyt siihen vaiheeseen, että hän pääsee parin viikon päästä taas pitkästä aikaa rinteeseen.

Antilla kausi on alkanut hyvin. Joulukuussa tuli voitto Audi-tourin avauskilpailusta Rovaniemellt, ja uusia haasteita riittää jo ihan lähiviikkoina.

– Muutaman viikon päästä on alle 15-vuotiaiden MM-kisoihin karsinnat. Tavoitteena on myös ottaa SM-mitali pujottelusta ja suurpujottelusta. SM-kisat pidetään Ukko-Kolin rinteillä maaliskuussa, Antti tiivistää.