Tuli ja leimaus! Sitten sääksi on poissa

Tässä otoksessa ovat elementit kohdillaan. Aamu puoliksi maan alla veden rajassa kuvaten kannatti. Kuva: Seppo Komssi.

Komssi hyppää hetkeksi sääksen sulkiin. Hän levittää kätensä siiviksi ja näyttää miten sääksi iskee.

Ahtaassa kopissa käsi ulottuu melkein ikkunasta laverisängyille, kun Komssi lähtee kaartoon hakemaan siikaa lammikosta.

– Aluksi sääksen siivet ovat kuin Stukan siivet – tiedät, jos olet lukenut Korkeajännitystä – tällä lailla. Sitten ne menevät suppuun taakse, ja jalat työntyvät eteen. Lintu tulee kuin pommi. Tsum! Kuin tuli ja leimaus, sitten se on poissa, Komssin kädet tarraavat kuvitteelliseen kalaan, ja tilanne on ohi.

Kojuaikoja varatessa täytyy olla vähintään yhtä nopea kuin kuvatessa.

Kansainvälisissä harrastajapiireissä Pohtiolampea pidetään yhtenä maailman parhaimmista paikoista kuvata sääkseä, joten kojuaikojen kysyntä nettipalvelussa on sen mukaista.

– Enää en edes yritä alkukevään parhaita aikoja, jolloin linnut palaavat Afrikasta nälkäisinä ja iskuherkkinä, tai syksyn ruuhkaan, jolloin linnut ruokkivat poikueitaan. Mieluummin varaan vaatimattomampia ajankohtia. Silloin saan ainakin jonkun vuoron! kuvaaja mainitsee.

 

Tekniikasta kauneuteen

Seppo Komssi aloitti kuvausharrastuksen lapsiensa ja luonnon kuvaamisesta filmille. Digitaalisen järjestelmäkameran mahdollisuudet kiehtoivat, ja mies siirtyi vaativaan lintukuvaukseen.

Konesuunnittelijana työskentelevä insinööri kertoo olleensa aluksi hyvin tekninen kuvaaja.

Pohtiolammella kuvauskalustoksi riittää kohtuuhintainen kamera ja peruszoomi, koska linnut tulevat lähelle.

Parin tuhannen sääksikuvan jälkeen tavoitteet ovat muuttuneet entistä esteettisemmiksi. Se, mikä oli ennen hyvä kuva, ei enää tyydytäkään, vaan kaikkien elementtien linnun asentoa myöten pitää olla kohdillaan. Vedenpisarat vastavalossa tai hämärässä tarjoavat riittävästi haastetta.

– Ihminen ei luonnossa pääse ikinä näin lähelle tuota fantastista lintua. Ethän sinä järvellä tiedä, mistä se tulee ja minne se iskee, mutta esimerkiksi tuossa putkessa pääset vain muutaman metrin päähän linnusta, Komssi huomauttaa.

Kuvaaminen käy mainioksi vastapainoksi yrittäjän arkeen. Tarvittaessa mies antaa itselleen miniloman, jos kojuille järjestyy peruutuspaikka.

Kun alkujännitys on korkeimmillaan pulssi hakkaa kahtasataa.

– Tässä irtoaa täysin muusta maailmasta. Se on äärimmäisen rentouttavaa. Vaimo on  usein tulenjohtajana yläkopilla. Hän laittaa viestin lähestyvästä linnusta, jolloin iskuun voi paremmin varautua.