Kaupaton aika kesti kaksi päivää

Lappu keskiviikkona suljetun kaupan ovessa ohjaa asiakkaat kioskille.
Kuhmalahden kirkolla asuvat 13-vuotias Elli Kykkänen ja yksivuotias Aino Peltola poikkesivat kotikylän uudella elintarvikekioskilla jäätelöostoksilla.

Kuhmalahden Osuuskaupan yli satavuotisen perinteen jatkajaksi viisi vuotta sitten syntynyt Kuhmalahden Kauppa ja Rauta sulki ovensa lopullisesti viikko sitten. Nea Virras haki kaupalle jatkajaa reilun vuoden ajan. Kun sellaista ei ilmaantunut, hän lopetti kaupanpidon keskiviikkona.

Torstain ja perjantain aikana Kuhmalahden kirkolla ei ollut kauppaa, mutta lauantaista alkaen elintarvikkeita on jälleen saanut kotikylältä.

– Oikeastaan tämä on paluuta vanhaan, sillä Pitkä-Sepän yhteydessä oli ennen elintarvikekioski. Se suljettiin viisi vuotta sitten, kun kauppaan panostanut Nea pidensi myymälän aukioloaikoja, Petri Keskinen esittelee lauantaina avannutta kioskia.

Asiakkaat toivottivat kioskin lämpimästi tervetulleeksi kylälle. Sen ansiosta jokaisen maitolitran perässä ei tarvitse ajaa Pohjaan tai Sahalahdelle. Täydennysostoksille pääsee joka ilta yhdeksään saakka.

 

Pitkä-Sepästä saa bensaa, kahvia, olutta, pikkusuolaista ja peruselintarvikkeita. Myös moni näkymätön palvelu siirtyi kylän uuteen kohtauspaikkaan.

Peruselintarvikkeet kotikylältä

Pitkä-Sepän kioskista löytyy peruselintarvikkeet: maidot, makkarat, mehut, limut, oluet, jauhot, sipsit, pesuaineet ja lemmikin ruuat.

– Valikoimia voidaan täydentää toivomusten mukaan. Mutta erikoistavaran kanssa ei lähdetä kikkailemaan. Kioskin pito ei kauan kannata, jos tavara vanhenee ja menee roskikseen, Petri Keskinen sanoo.

Hän otti vetovastuun perinteikkäästä kyläkahvilasta ja -baarista heinäkuun alussa. Tiskin takana tapahtui sukupolvenvaihdos, sillä hänen äitinsä ehti pitää baaria viitisentoista vuotta.

Uusi isäntä laittoi baarin kalusteet uusiksi. Perusteellisempi kasvojen kohotus tehtiin jo reilu vuosi sitten, jolloin kaikki pinnat käytiin läpi. Valoisamman ja tilavamman kahvilan asiakaskunta on laajentunut. Vakiokuppikuntien ja terassiporukoiden lisäksi satunnaiset kävijät poikkeavat Pitkä-Sepässä kahville, oluelle ja pikkusuolaiselle.

Pitkä-Sepässä on myös monta näkymättömämpää palvelua, sillä se myy muun muassa kalastusluvat seudun järville. Lisäksi esimerkiksi harrastajaryhmien avaimia siirrettiin kaupalta kioskille.

Elintarvikekioskilla täydentynyt bensa-asema ja baari on perinteinen yhden pysähdyksen paikka ja kyläläisten kohtauspiste, josta saa kaiken tarvitsemansa.

 

Elintarvikekioski ei tuo Petri Keskiselle kohtuuttomasti lisätyötä, sillä tukkuliike tuo kuorman säännöllisesti suoraan ovelle.

Paperisodassa vaadittiin monta lappua ja kuponkia

Pitkä-Sepän elintarvikekioski rakennettiin niin, että yksi henkilö voi hoitaa samalta tiskiltä sekä baarin että kioskin.

Ennen lauantaisia avajaisia kioski putsattiin ja maalattiin läpikotaisin. Paperisota aiheutti kuitenkin remonttia isomman urakan.

– Sitä ei välttämättä usko, millaisia kuponkeja saa täyttää ennen kuin voi myydä elintarvikkeita ja olutta. Olisi saattanut jäädä kioski avaamatta, jos kaikki olisi jäänyt minun hoidettavaksi. Onneksi avovaimo jaksoi täyttää lappuja ja tehdä lisäselvityksiä, jos joku hakemus ei heti kelvannut, Petri Keskinen kiittelee.

Kioskin virallisia avajaisia vietetään lauantaina 10. elokuuta, kun Sepän Sällit järjestää perinteisen katusählyturnauksen Pitkä-Sepän edustalla.