Tonnin rullia ja senttipeliä

Top Greenet Oy työllistää yrittäjä Jussi Rantin ja hänen poikansa lisäksi Tuija Toivarin, joka arkittaa ja pakkaa tässä leivinpaperia laatikoihin. Taustan flexo-koneen rullilla tehdään painatukset muun muassa kala- ja lihakääreisiin. Jussi Rantin käden alta lähtee muutama tonni leivinpapereita tukkukauppaan edelleen myytäväksi leipomoille.

Luopioisissa jalostetaan kaikessa hiljaisuudessa paperia, on jalostettu jo kolmen vuoden ajan. Teollisuustielle, entiseen Regon halliin tuodaan takaovesta tonnien painosta paperirullia Suomesta, Ruotsista ja Saksasta Top Greenet Oy:lle.

Etuovesta lähtee mittoihin leikattuja ja painettuja elintarvikepakkausmateriaaleja teollisuudelle ja kaupalle. Valtaosan myynnistä muodostaa leipomoiden leivinpaperit, joita myydään sekä tukkukauppiaille että suoraan leipomoille. Mukaan mahtuu liha- ja kalakääreiden lisäksi kartonki- ja makulatuurituotteita sekä paperi- ja muovipusseja. Pintaansa paperit saavat joko yleispainatuksen tai kauppiaan toivoman kuvan ja tekstin. Yrittäjä Jussi Rantin mukaan ala on erittäin kilpailtu.

– Tuotantomäärät ratkaisevat ja hinnoittelu on senttipeliä. Joustavuus on valttimme. Pystymme toimittamaan pienille ja keskisuurille yrityksille pienehköjä eriä nopeasti, mihin isot toimittajat eivät edes ryhdy, Jussi Rantti kertoo.

 

Matkailuautoista paperikauppaan

Jussi Rantti osti yli 10 vuotta Hauholla toimineen Top Greenetin itselleen vuonna 2005. Rantille yrityskauppa merkitsi paluuta paperinjalostukseen, sillä hänellä oli ollut jo aiemmin 1980-luvulla alan yritys. Paperikaupan välillä holjalaislähtöinen mies keskittyi kymmenen vuoden ajan matkailuajoneuvokauppaan.

– Matkailuajoneuvojen myynnissä pelataan sillä tavalla turhuuden markkinoilla, että kauppa loppuu kuin seinään kun ajat huononevat. Olipa sitten loma tai lama, kala on pakattava, koska ei sitä voi taskuunkaan laittaa, Rantti kuvailee alojen erilaista suhdanneherkkyyttä.

Aluksi miehen oli tarkoitus myydä ja kuljettaa pakkausjalosteita alihankkijoiden avulla.

– Logistiikka osoittautui vaikeaksi, toimituksia ei saanut luotettaviksi. Oli ikävä olla asiakkaiden hampaissa, vaikka syy olisikin ollut alihankkijoissa. Oli pakko hankkia oma flexopaino ja arkkileikkurit, yrittäjä toteaa.

 

Pieni pysyy ketteränä

Luopioisiin hauholaisfirma koneineen päätyi paristakin syystä. Ensinnäkin Rantti kulki Hauholla Nummelasta käsin, kunnes hankki rintamamiestalon kesäasunnoksi Kuohijoelta viitisen vuotta sitten.

– Rupesimme viihtymään pikkuisen liian hyvin. Muutimme pikkuhiljaa kodin tänne. Kun yrityksen tilat Hauholla kävivät pieniksi, löysimme isommat tilat sopivasti Luopioisista, Rantti kuvailee yrityksen ja perheen yhteisten hyötyjen löytymistä.

Kunnan hallissa vuokrataso on siedettävä ja sijainti sopiva. Joka iltapäivä Itella nappaa mukaansa 3-5 tonnia tavaraa ja jakaa pakkauspaperit asiakkaille Hangosta Sodankylään. Rantti on halunnut pitää asiakaskunnan laajana.

– Emme ole halunneet lähteä mukaan isojen erien toimittamiseen, koska yhdessä yössä saattaa hävitä 30 prosenttia myynnistä, mikäli iso asiakas vaihtaa toimittajaa. Kun liikevaihto kaksinkertaistuu, ongelmat yleensä nelinkertaistuvat, Rantti huomauttaa.

Luopioisissa liikevaihto on kuitenkin kaksinkertaistunut vuosittain, ja lisää kasvua on odotettavissa. Top Greenet pääsi elokuun alussa ensimmäisen kerran Suomen Leipuriliiton kesäpäiville parin vuoden pyrkimisen jälkeen.

– Erittäin positiivinen kokemus. Yleensä alalla solmitaan vuosisopimuksia ja muutokset tapahtuvat hitaasti. Tavoitteenamme oli lanseerata yritystä ja tuotteitamme, mutta saimme suoraan uusia asiakkaitakin. Varsinaisesti messut kantavat hedelmää aikaisintaan puolen vuoden päästä, kun ostajat pitävät huutokauppoja eli kilpailuttavat toimittajat, Rantti arvioi.

– Luottamus on kaiken perusta, koska tuotteet ovat kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa. Kaikki paperimme ovat elintarvikehyväksyttyjä ja hankimme pari vuotta sitten sertifioinnit eli laadunvarmistustodistukset. Se oli kallis, mutta kannattava jumppa. Ala ei ole suhdanneherkkä, käärettä menee, vaikka rosvopaisti vaihtuisi halvempaan lihaan. Nöyrä täytyy kuitenkin olla, sillä siitä on lyhyt askel itsepalvelutiskin muovipakkauksiin, Rantti toteaa.

20 kilon nippu makulatuuripaperia siirtyy Aku Rantin käsistä pituusleikkurilta pinoon.