Ravintola-alan Oscaria tavoittelemassa

Huonekasvit viihtyvät Susanna Järvisen hoidossa.

Tammikuussa palkitaan jälleen Suomen parhaimmat työntekijät hotelli-, ravintola- ja catering-alalla. Näitä horeca-alan Oscareiksi kutsuttuja Pro-palkintoja on tavoittelemassa myös Sahalahdella asuva Susanna Järvinen, joka työskentelee asiakkuuspäällikkönä Tampereen Ateria liikelaitoksella.

Järvisen Oscar-ehdokkuus on työpaikalla järjestetyn äänestyksen tulos.

– Olin ihan yllättynyt ja hämmästynyt, kun halusivat antaa minulle tällaisen mahdollisuuden. Tuntuu hienolta, esimies hehkuttaa alaisiltaan saamaansa, melkein riemusta hyppimään laittavaa myönteistä palautetta.

Äänestäjien antamissa perusteluissa Susanna Järvistä luonnehdittiin kokonaisvaltaiseksi liiketoimintajohtajaksi ja Tampereen kouluruokailun lähettilääksi, joka on luonut toimivat suhteet erilaisiin sidosryhmiin. Hänen tekemänsä työ näkyy kouluruokailun maineen ja asiakastyytyväisyyden kehittymisessä.

 

Kannustajat mukaan Finlandia-talolle

Asiakkuuspäällikkö Susanna Järvinen kilpailee ruokapalvelupäälliköiden sarjassa alan oscareista. Kuva: Jussi Koivunen.

Aromi-lehden järjestämän kilpailun finalistit valitsi esiraati ehdokkaiden saamien äänimäärien ja perusteluiden mukaan. Kaikkiaan loppukilpailuun osallistuu 36 finalistia 12 eri sarjassa.

Jokaisen sarjan parhaimman valitsee 14-henkinen arvovaltainen tuomaristo. Ehdokkaan ammattitaito, esikuvallisuus ja asenne painavat vaakakupissa eniten voittajaa valittaessa.

– Taas äänestetään, luetaan myös äänestyskommentteja. Pisteiden yhteenlaskun perusteella päätuomari tekee ratkaisunsa, Susanna Järvinen tietää seurattuaan valintaa jokunen vuosi sitten.

Järvisen lisäksi finaalissa Tampereen Ateriaa edustaa Reetta Viitala ruokapalvelun työntekijä-sarjassa.

– Menemme kuin urheilijat kisaan, menemme voittamaan. Toisaalta käy kuinka vaan, niin työt jatkuvat silti. Olen sen jälkeen yhtä kokemusta rikkaampi.

– Perhosia leijuu vatsassa, vaikka olen monessa ollut mukana, Järvinen kuvaa etukäteistunnelmiaan.

Finlandia-talossa pidettävässä hienossa ja arvokkaassa gaalassa Järvistä kannustaa paitsi aviomies, niin myös esimies ja viisi hänen tiimiesimiestään.

 

Ruoka ei puolusta itseään

Asiakkuuspäällikkö Susanna Järvisen vastuualueeseen Tampereen Ateriassa kuuluvat lasten ja nuorten ateriat, joita päivittäin tarjoillaan yli 20 000 annosta päiväkodeissa ja oppilaitoksissa. Alaisia on runsaat 400 kaikkiaan 150 toimipisteessä. Liikevaihto Järvisen vastuualueella on 28 miljoonaa euroa.

– Minun tehtäväni on johtaa tätä liiketoiminta-aluetta. Hoidan asiakassuhteita, teen paperitöitä, osallistun palavereihin ja suunnittelen toimintaa. Aikani menee liiketoiminnan johtamiseen ja suunnitteluun.

Jotta päällikkö tietää, millaista ruokaa hänen johtamassaan organisaatiossa tarjoillaan, niin hän käy aika ajoin syömässä tamperelaisissa päiväkodeissa ja kouluissa.

– Ruoka ei puolusta itseään, mutta minä käyn katsomassa, mitä puolustan.

– Tapaan samalla henkilökuntaa, näen, miten työntekijät voivat. Henkilökunta on meille se voimavara, Susanna Järvinen painottaa.

 

Itsensä johtaminen otti koville

Susanna Järvisen tähänastinen työura Tampereen Ateriassa on kymmenen vuoden mittainen. Koko tuon ajan hän on määrätietoisesti opiskellut ja kehittänyt itseään. Ensi vuonna 50 vuotta täyttävän aikuisopiskelijan tuorein saavutus on restonomin tutkinto Jyväskylän ammattikorkeakoulusta viime kesältä.

– Valmistuin, vaikka oman itsensä johtaminen otti koville, Järvinen nauraa.

– Nyt taas on energiaa, aloitan liiketoiminnan johtamisen valmennuksen keväällä.

Ennen ylemmän AMK-tutkinnon suorittamista tehonainen teki näyttömestaritutkinnon ja alemman restonomitutkinnon sekä valmistui ammatilliseksi opettajaksi. Opiskeleminen työn ohessa, perheenäitinä, onnistui aviomiehen ansiosta.

– Hän on hoitanut arjen pyöritystä, puoliso kiittelee.

– Ei opiskelu nuorena näin innostanut. Nyt siihen suhtautuu eri tavalla, opiskelu on helpompaa, ei enää pänttäämistä, kun opiskelee itselleen, Susanna Järvinen kiteyttää.