Syreenissä juotiin läksiäiskahvit

 

Tanja Lindell, seuranaan Eetu-poika, kahvitti asiakkaita Syreenin viimeisenä aukiolopäivänä. Reijo Silander, Pirkko Turppa ja Jukka-Pekka Hietikko nauttivat tarjoilusta.

Lounaskahvila Syreeni Sahalahdella piti kiirastorstaina ovensa avoinna viimeistä päivää. Talo tarjosi tuolloin asiakkailleen läksiäiskahvit täytekakun kera.

Toistakymmentä vuotta Yrittäjätalossa toimineen Syreenin taival katkesi vetäjien haluun keskittyä Hoivalan pitopalvelun ja aittakahvila Annan pyörittämiseen. Ratkaisuun vaikuttivat myös kävijämäärien vähenemisen mukana tulleet kannattavuusongelmat.

– On ollut liikaa toimintaa, joku ratkaisu täytyi tehdä, Tuija Lindell toteaa pitopalveluyrityksen ja kahden kahvilan pyörittämisestä.

– Vakiasiakkaat ovat olleet harmissaan lopettamisesta, mutta kaikella on aikansa, hän lisää ja kiittelee samalla asiakkaita menneistä vuosista.

 

Liian pieni paikka

Sahalahdella kilpailu kahvittelevista ja ruokailevista asiakkaista kiristyi, kun K-Market Sahrami jokunen vuosi sitten avasi oman kahvion, jossa on myös ruokailumahdollisuus.

– Aina, kun on kilpailua, niin asiakkaat vähenevät, Tuija Lindell toteaa.

– Ehkä Sahalahti on liian pieni paikka lounaskahvilalle. Täällä ei ole sellaista työpaikkaa, josta käytäisiin säännöllisesti syömässä.

Syreenissä toimi myös kokousten ja pienimuotoisten perhejuhlien pitopaikkana. Lisäksi sieltä haettiin pitopalvelusta tilattuja leivonnaisia ja ruokia.

– Jatkossa tuotteita voi tilata Hoivalan pitopalvelusta. Toimitamme niitä myös suoraan kotiin, Tuija Lindell lupaa.

 

Parlamentti lopetti

Lounaskahvila toimi useiden vuosien ajan Syreenin parlamentin kokouspaikkana. Parlamentti kehkeytyi vakituiseen siellä poikenneista miehistä, jotka kahvitellessaan puivat ajankohtaisia asioita ja tapahtumia.

– Kuopataan parlamentti nyt tietysti, parlamentin vakijäsen Reijo Silander totesi juotuaan läksiäiskahvit Syreenissä.

– Semmoista on puhuttu, että missä nyt sitten tavataan.

– Pitäisikö ruveta käymään Nikkilässä, taksia ajava ja ehtiessään parlamentin istuntoihin osallistunut Jukka-Pekka Hietikko ehdotti.

Yrittäjätalossa tilitoimistoa pitävä Pirkko Turppa kävi päivittäin syömässä Syreenissä.

– Täytyy eväiden kanssa ruveta kulkemaan, hän mietti.

 

Anna laajentaa

Syreenissä aina torstaisin tarjottuun hernekeittoon tykästynyt ruokailija ei jää vaille tätä makunautintoa, vaikka lounaskahvila lopettikin toimintansa. Tätä salaisella, vuosien mittaan hiotulla reseptillä valmistettua herkkua kun saa jatkossa Aittakahvila Annassa, edelleen torstaisin vanhan perinteen mukaisesti.

Annan tuotevalikoima laajentuu muutenkin.

– Myytävän tavaran määrää lisätään. Tulee enemmän käsitöitä ja leipomuksia. Alan valmistaa sinne hiivatonta ruisleipää ja käsin tehtäviä karjalanpiirakoita, Tuija Lindell kertoo yhdessä tyttärensä Taijan kanssa pyörittämän yrityksen kesästä.

Haapasaarentien varressa, Hoivalan pihapiirissä viime kesänä avatun kahvilan kausi käynnistyy säiden mukaan joko toukokuun puolivälissä tai viimeistään kesäkuun alussa.