Joulun aikakin yhtä suurta tanssia

Tampereen Balettiopiston Joulun Suuret Tanssitapahtumat järjestettiin Tampereen Teatterin päänäyttämöllä ennen joulukuun puoltaväliä. Tanssin lisäksi näyttämöllä kohtasivat musiikki ja teatteritaide, ja taiteiden välinen yhteistyö toimi saumattomasti.

Samana sunnuntaina järjestettiin kaksi eri esitystä. Ensimmäisessä näytöksessä esiintyivät Kangasalan koulun oppilaat yhdessä Hervannan koulun oppilaiden kanssa – ja näytösten myötä aukesi Kangasalan Balettiopiston kalenterin 40. luukku, eli Kangasalan koulun toiminnan 40-vuotisjuhlakausi pyörähti käyntiin.

Tampereen koulun oppilaat esiintyivät iltanäytöksessä. Mukana oli kuitenkin myös pälkäneläis- ja kangasalalaisoppilaita, koska tanssiteknisten vaatimusten myötä osalla oppilaista tanssiopinnot ovat siirtyneet osittain tai kokonaan Tampereen koululle.

Molemmissa näytöksissä nähtiin jälleen kaksi uutta alkuperäisteosta.

– ”Joulukalenteri Peek-A-Boo” on klassisen baletin ja karaktääritanssin keinoin toteutettu lumoava pienoisbaletti, joka kutsui tunnelmalliseen joulun odotukseen. Jokaisesta luukusta paljastui uusi elämys, koulun rehtori Desirée Cheremeteff kuvailee.

Sadussa nähtiin myös perinteisiä balettivariaatioita baletin historian klassikoista kuten Prinsessa Ruusunen ja Pähkinänsärkijä. Väliajan jälkeen nähtiin rytmikäs teos ”Some Dance History?”, jossa pohdittiin esimerkiksi, mitä on jazztanssi, missä hip hop sai alkunsa tai mitä on nykytanssi.

Teoksessa esiintyivät myös näyttelijät Helena Rängman ja Arttu Soilumo sekä muusikko Kristian Suninen, joka on myös säveltänyt osan teosta. Päivän aikana kaikki halukkaat oppilaat pääsivät esiintymään kolmevuotiaista aina ammattitanssijoiksi edenneisiin asti.

Teatterin lava ja esiintyjien kunto olivat esiintymispäivänä koetuksella. Kaksi esitystä piti sisällään yhteensä 76 tanssinumeroa ja 12 puheosuutta, jotka kaikki vedettiin kertaalleen läpi jo aiemmin samana päivänä kenraaliharjoituksissa.

Rehtori Cheremeteffin mukaan Kangasalan Balettiopiston 40. juhlavuoden aikana esityksiä tullaan kevätlukukauden aikana näkemään muuallakin kuin Tampereella – muun muassa Kangasalla.