Onneksi tuli aurinko

Riesa-Pelle polki yksipyöräisellä, muotoili ilmapallohahmoja, taikoi ja temppuili Kostian koulun perhetapahtumassa.
Aitous-hahmokilpailun Teija Mirri Matikainen, Ellu Laardi Looli ja Sanna Sissi Moni-Hiilari olivat Matti Kettusen paimennuksessa sillä aikaa, kun Mirja Tiitola-Suokko täytti kilpailukuponkiaan.

Pälkäneen yrittäjien lauantainen kesänavaustapahtuma houkutteli kävijöitä paikallisiin liikkeisiin kymmenillä tapahtumilla ja tarjouksilla, eikä suotta.

Silmäilytuntumalla ennätyksen teki ehkä Rautia, jonka Puutarhapäiville rynnännyt väki täytti kaikki parkkipaikat ja tienvarret jo aamun tunteina, mutta muuallekin riitti pitkiä asiakasvirtoja. Osa valitsi vain yhden kohteen tai tapahtuman, mutta monet kiertelivät yrityksiä pitkään.

Aito Säästöpankilla pallonheittokisassa täydet pisteet heittänyt Mirja Tiitola-Suokko kiitteli tapahtumaa vankoin perustein, sillä hän aloitti miehensä kanssa Kesänavauksen kiertelyn jo aamulla.

– Kävimme aamulla ostamassa Rautiasta kukkia, ja sen jälkeen Keltaisessa Talossa kahvilla. Sieltä ostimme artesaanipöydästä lapsenlapselle madon kodin, jonka saa itse koristella. Ja vielä ainakin muutamassa paikassa aiomme käydä, hän luetteli.

Tiitola-Suokko pitää hyvin tärkeänä, että paikallisia yrittäjiä tuetaan eikä pelkästään tapahtumapäivinä.

– Tapahtumat kertovat kyllä hyvin siitä, mitä kaikkea omalta paikkakunnalta saa. Mutta minä yritän aina ostaa täältä kaikkea, mitä vain voin, sen sijaan, että lähtisin muualle kauppoihin. Me asukkaat haluamme olla yrittäjien puolella, niin että yritykset pysyivät täällä, hän selitti.

 

Vaikka mitä tekemistä

Kalle Äijälä opetteli perhonsidontaa Urheilussa ja Kalastuksessa Fantasy Fishingin Otto Blomqvistin opastamana. Kallen mielestä puuha oli vähän vaikeaa mutta silti kivaa. ”Aika innokkaksi” kalamieheksi ilmoittautunut Kalle osaa tästä lähtien tehdä perhotkin itse.

Monet yrittäjistä huokasivat helpotuksesta, kun sää oli sentään kohtuullinen. Vaikka Keski-Suomea ja rannikkoseutua riepotelleen Lyyli-myrskyn helmat pyyhkivät Pälkäneenkin yli, aurinkoisia tunteja taisi sentään olla kesänavauksessa enemmän tai ainakin yhtä paljon kuin pilvisiä.

– Aamulla kun satoi, jännitin, että mitähän tästä tulee. Onneksi ihmiset näyttävät innostuneen ja lähteneen

Pälkäneen kukkakaupan vohvelinpaistajatytöt Jenna Munukka ja Linda Mustonen päättivät paistaa ulkona, koska aurinkokin teki niin

liikkeelle. Meillä päivä on sujunut oikein mukavasti, kertoi Birgit Salminen Pälkäneen Urheilussa ja Kalastuksessa.

Ulkoilmakahvilat käynnistyivät myös sään mukaan. Rautian lätty- ja kahvitelttaan jonotettiin tosin innokkaasti jo aamulla, mutta esimerkiksi lemmikkieläintarvikeliike Vietti&Vaiston koirakahvila pysyi aamupäivällä hiljaisena, ja asiakkaat viihtyivät mieluummin sisätiloissa.

Puolen päivän aikaan alkanut auringonpaiste sai nopeasti aikaan pieniä ihmeitä. Iloisen Puutarhurin kahvitarjoilu Pälkäneen Kukkakaupassa kasvoi yhtäkkiä vohvelikahvilaksi, kun kesäapulaiset Jenna Munukka ja Linda Mustonen perustivat paistopisteen kaupan ulkorapulle.

– Vohveleista tulee niin hyvä tuoksu, hymyilevät nuoret naiset perustelivat.

Kesänavauksessa oli tarjolla sekä tekemistä että kaunista tai hauskaa katseltavaa. Lastenohjelmille omistetulla Kostian koululla voi ratsastaa sekä keppi- että oikeilla hevosilla, nikkaroida, touhuta temppuradalla, katsella koira-agilitya ja ihmetellä Riesa-Pellen ilmapallotemppuja.

Vaatetusliike Fiinassa asiakkaat saivat ihailla muotinäytöksiä ja Aito Säästöpankilla nauttia Putous-muunnelmasta, jossa yleisö sai valita äänestämällä mieleisensä kolmesta Aitous-hahmosta. Matin terveyspalvelun Matti Kettunen opasti kahvakuulailussa ja hahmot näyttivät ohikulkijoille mallia, miten kuulaa nostetaan kädellä tai tassulla.

Urheilussa ja Kalastuksessa opeteltiin perhojen sidontaa ja Spirraalissa saippuakuplien puhaltamiseen tarkoitetun rautalankavekottimen valmistusta.

 

Kiire oli vain myyjillä

Keltaisen Talon Heli Rapatilla oli kiireinen päivä, sillä asiakkaita kävi monikymmenkertainen määrä tavalliseen lauantaihin verrattuna.

– Tänään on mukava henki, sillä vaikka asiakkaita on käynyt paljon, kellään ei tunnu olevan kiirettä, ja kaikki ovat hyväntuulisia, kuvaili Nuijantalolla toimivan Keltaisen Talon emäntä Heli Rapatti kesänavauspäivän tunnelmaa.

Koruja ja sisustustuotteita valmistavan kangasalalaisen Maheka Design -liikkeen omistaja Marja Köppä oli samaa mieltä. Hänen hallussaan oli yksi kesänavauspäivänä avautuneista artesaanipöydistä, jossa hän myi muun muassa tapeteilla päällystettyjä rasioita ja tapettipalapelejä.

– Asiakkaita on käynyt paljon, ja tuntuu että ihmiset ovat kiinnostuneita varsinkin uusista tuotteista. Kaiken

Henni ja Severi Penttinen oppivat Noora Rosbergin avulla Spirraalissa, miten rautalangasta tehdään lasihelmin koristettu saippuakuplavekotin. Sillä sai puhallettua komeampia kuplia kuin kaupan pikkupurkeista.

päivää on ollut kiva tunnelma, Köppä kertoi.

Keltaisen Talon asiakkaiden aistima leppoisa ja kahvintuoksuinen alkukesän tunnelma vaihtui myyntitiskien toisella puolella kiireeksi ja hulinaksi.

– Tavalliseen päivään verrattuna meillä on käynyt monikymmenkertainen määrä väkeä. Kello 11 alkoi ruuhka ja sitten on ollutkin tasainen asiakasvirta koko päivän, Heli Rapatti huokasi.

Uusi ruuhka- ja kahvinmyyntipiikki kohosi vielä iltapäivällä, kun Olavi Virta & Tapio Rautavaara -konsertin aika läheni.

Duo Pekka ja Pitkä sekä ohjelmapalvelu Huwituksen orkesteri viihdyttivät yleisöä nostalgisten muistojen klassikoilla, kuten Punatukkaiselle tytölle, Sokeripala, Isoisän olkihattu, Reissumies ja kissa ja Poika varjoiselta kujalta.