Kylän ilmeen kirkastaja

Anna-Maria Pohja viihtyy hyvin ulkotöissä. – Sellaiset 18 asteen puolipilviset kelit ovat puutarhurille parhaita työskentelykelejä. Sateella ja kovilla helteillä ulkotyöt eivät tosin aina tunnu niin mukavilta, kunnan kesäpuutarhuri naurahtaa.

Pälkäneen kunnan kesäpuutarhurin ei tarvitse kauan miettiä, kun häneltä kysyy työn tärkeimpiä tavoitteita.

– Kyläkuvan kirkastaminen, viheralueiden kunnossapito ja yleisen turvallisuuden huomioiminen, Anna-Maria Pohja tiivistää työnkuvansa.

Tekemistä huhtikuun lopussa Pälkäneellä aloittaneella Pohjalla onkin riittänyt, sillä kunnassa ei ole tiettävästi koskaan työskennellyt palkattua ammattipuutarhuria. Vaikka viheralueita on hoidettu esimerkiksi kesätyöntekijöiden voimin, monet puistot ja yleiset alueet kaipaavat perusteellista huoltoa.

– Kukaan teknisessä toimessa ei ainakaan muista, että kunnan palkkalistoilla olisi ollut vakituista puutarhuria. Yrittäjäpohjaisesti on joskus ollut joitain kavereita auttamassa, mutta siinäpä se. Puutarhurin palkkaaminen onkin eräänlainen lähtölaukaus kunnan imagon kohottamiseksi, Pälkäneen tekninen johtaja Matti Vesava sanoo.

Kesäpuutarhurin tärkein työsarka on kunnan keskusta-alueella – muuallekin hän toki yrittää ehtiä, sillä tarvetta kyllä on ympäri kuntaa.

– Keskustien varsi on kunnan käyntikortti, joten sen viihtyvyyteen kiinnitämme erityisesti huomiota. Aloitimme laittamalla kunnanviraston edustan kuntoon. Alue oli päässyt hieman epäsiistiksi ja esimerkiksi multakerrokset olivat niin ohuet, että nurmikot kuivuivat herkästi. Nyt paikalle on kylvetty uusi nurmikko, ja puut ja pensaat ovat saaneet uudet kuorikatteet, syyskuun loppuun asti Pälkäneellä työskentelevä Pohja kertoo.

Seuraavaksi hän alkaa kunnostaa Lahdentien ja virastotalon väliin jäävää puistoaluetta. Alueelle istutetaan uutta nurmikkoa ja uusia puita.

– Teemme puistosta entiseen tapaan sellaista puulajipuistoa eli sinne tulee erilaisia lehti- ja havupuita, joita siellä on osin ollut jo vanhastaankin. Myös Aitoon päiväkodin pihan suunnittelu on tällä hetkellä kesken. Taimet ovat kylläkin jo tulossa, joten niitäkin pääsemme kohta istuttelemaan.

Työlistalla odottavat myös Keskustien varren ruusupensaiden ja puiden oksien leikkaaminen. Pohja on huomannut, että paikka paikoin ne haittaavat autoilijoiden näkyvyyttä.

– Näin ne vaikuttavat jo liikenneturvallisuuteenkin. Projekteja siis riittää niin paljon kuin vain ehdimme toteuttaa, ja mihin rahat riittävät.

Itsenäistä ulkotyötä

Kesäpuutarhurin työhön kuuluu myös kesätyöntekijöiden ohjaaminen ja valvonta. Töiden ohessa hän vastailee kuntalaistenkin kysymyksiin parhaansa mukaan.

– Aika monet ovatkin tulleet juttusille, kun ovat nähneet minut puistoissa ja viheralueilla työskentelemässä. On oikein mukavaa vastailla ihmisten kysymyksiin, Pohja sanoo.

Hämeenlinnassa asuva Pohja on viihtynyt Pälkäneellä hyvin. Työ on itsenäistä, ja hän nauttii siitä, että saa suunnitella ja toteuttaa tarpeelliseksi katsomansa asiat melko vapaasti.

Tekninen johtaja Matti Vesava uskoo, että kunta palkkaa jatkossakin ammatti-ihmisen ainakin aina silloin tällöin huolehtimaan yleisten alueiden hoidosta ja viihtyvyydestä. Tarkoitus on, että töihin saataisiin jatkuvuutta.

– Toki ruohonleikkuusta osaavat huolehtia urakoitsijat ja joistain ylläpitokohteista kesätyöntekijät ja työllistetyt, mutta ammatti-ihminen osaa kuitenkin katsoa asioita ammatti-ihmisen näkemyksellä ja otteella hieman erilaisesta perspektiivistä, Vesava miettii.

Anna-Maria Pohja valmistui hortonomiksi Hämeen Ammattikorkeakoulusta Lepaalta kolme vuotta sitten. Hän kuuluu päätyönsä lisäksi osuuskuntaan, joka tekee sisustus- ja pihatöitä Pirkanmaalla ja Hämeessä. Pohja suorittaa parhaillaan myös floristin tutkintoa, vaikka tunteekin olevansa eniten kotonaan ulkona tapahtuvissa puutarhurin töissä.

– Toisaalta nämä kaksi tutkintoa tukevat jatkossa mukavasti toisiaan, hän miettii.

 

 

 

 

 

 

Kommentointi on suljettu.