Avoin ampumarata veti väkeä

Tero Mantere tähtää. Terho Konttila seuraa vieressä.

Metsästystermillä kuvattuna Mustakorven ampumaradalla pidetty avoimien ovien päivä oli koko lailla täysosuma. Sahalahden ja Kuhmalahden metsästäjille tuli vieraita odotukset ylittäen ja niitä riitti koko lauantaisen iltapäivän ajaksi. Ja mikä parasta, rasteja jousiammunnasta minkkiloukkuja esittelevään kohteeseen kierreltiin kaikessa rauhassa.

– Tänne ei tulla vain piipahtamaan. Ensimmäisiä vieraita näkyy vielä, Tuomo Myllö Sahalahden Metsästäjistä ihastelee kolmituntisen rupeaman alkaessa lähestyä puoliväliä.

Yhdessä auringon kanssa säteilevien järjestäjien ilmeet kirkastuivat entisestään, kun tuli aika tyhjentää palautelaatikko. Sinne oli jätetty pelkästään tapahtumaa kiitteleviä viestejä.

– Kovasti oli positiivista henkeä. Kävijöiden puolesta avoimien ovien päivän voisi vaikka järjestää uudelleen, Mettäkulman Mettämiesten puheenjohtaja Tero Laurila summasi tapahtuman saldoa.

 

Turhaa mustamaalausta

Eeva Hänninen harrastaa ampumista tamperelaisessa ja kangasalalaisessa ampumaseurassa.

Avoimien ovien päivällä metsästäjät halusivat osaltaan puhdistaa sitä kuvaa, mikä harrastuksesta on julkisuudessa luotu ampumasurmien takia. Samalla innostettiin nuoria mukaan pikkuhiljaa ukkoutuviin metsästysseurueisiin.

– Profiilin nostoa tarvitaan. Ampumaharrastusta on turhaan mustamaalattu, entiseksi kyläläiseksi itsensä esitellyt Tero Mantere huomautti.

– Tekee hyvää, kun kuka tahansa pääsee katsomaan, millaista tämä on. Meidän kerhossamme on pari kertaa pidetty avoimien ovien päiviä. Väkeä on käynyt ihan mukavasti, Pohjois-Hämeen haulikkokerhoon kuuluva Mantere lisäsi.

Kokeneelta haulikkoampujalta luontuu myös jousiaseen käyttö. Nuolet osuvat kohdalleen 10 metrin päähän sijoitettuun jäniksen kuvaan.

Huteja ei tule Eeva Hänniseltäkään, joka keskittyy, tähtää ja osuu maaliinsa ilmakiväärillä Erkki Elkelän valvonnan alaisena. Eikä ihme, seitsemäsluokkalainen on harrastanut ammuntaa jo vuoden.

– Sisäsiisti harrastus näin vanhemman kannalta. Saa seurata kuivassa ja lämpimässä, kun toinen ampuu, tytärtään Kangasalan ja Tampereen ampumaseurojen harjoituksissa kuljettava Timo Hänninen mainostaa.

Vakaasta kädestä ja tarkoista silmistä voi Eevalle olla hyötyä vastaisuudessakin. Sahalahtelaisnuori kun mielii armeijaan ja poliisin ammattiin.

 

Minkki uhkasi perheen koiria

Olavi Alanko esittelee minkkiloukkuja Pietilän veljeksille, Jonakselle (vasemmalla) ja Tinolle.

Veljekset Tino ja Jonas Pietilä seuraavat silmä kovana Olavi Alangon havainnollistamaa esitystä minkkiloukun toiminnasta. Loukku ei ole pojille uusi tuttavuus.

– Meillä oli mökillä loukku lainassa. Yksi minkki siihen saatiin, Tino kertoo.

Pietilän perhe ryhtyi minkkien hävittämiseen, koska oli pelkoa siitä, että chihuahua-koirat voisivat joutua petojen suihin.

Metsästysmajan sisällä kävijät pääsivät tutkimaan täytetyistä versioista, miltä minkki ja muut metsien asukkaat näyttävät. Haulikkonäytös trappiradalla osoitti, että kiekkoon osuminen vaatii tiukkaa keskittymistä ja paljon harjoitusta.

Metsästysretken olennainen osa, makkaranpaisto nuotiolla, oli sekin yksi rastitehtävä. Etäisyydenarviointikisassa tarkimman tuloksen antoi Pekka Alanko, joka sai suorituksestaan palkinnoksi Metsästäjän oppaan.