Kangasalle on rakennettava oikea yhtenäiskoulu

Suoraman koulun peruskorjaus- ja laajennustyöt ovat käynnistyneet. Pitkään vireillä ollut hanke on vihdoin toteutumassa. Parakkeja/väistötiloja on pitkät rivit koulun pihalla ja Suoraman kentän päädyssä. Työt valmistuvat vuonna 2014. Näillä näkymin vuonna -73 valmistunut Viipalekoulu jää vastoin ennakkosuunnitelmia edelleen koulukäyttöön.

Peruskoulun oppilasmäärät kasvavat erityisesti Länsi-Kangasalla ja kuntaan tarvitaan lähivuosina välttämättä lisää ajanmukaista perusopetustilaa.

Kouluverkkosuunnitelmassa uusi noin 550 oppilaan yhtenäiskoulu on sijoitettu Kortekumpuun vuosille 2013 ja 2014.

Valtuuston kokouksessa 20.8. kunnanjohtaja esitti tilaongelman ratkaisuksi, että Suoraman koulun yhteyteen rakennettaisiin tilat myös yläluokille. Ajatus ei ole uusi.

Kun 90-luvun lopulla mietittiin, minne uuden yläkoulun tilat rakennetaan, nousi Suoraman koulu esiin yhtenä vaihtoehtona. Silloin todettiin varsin yksimielisesti, ettei ole järkevää rakentaa yläkoulun tiloja Suoramalle. Koulu rakennettiin Vatialaan Tallinmäkeen.

Vatialan alakoulu ja Pitkäjärven yläkoulu toimivat omina yksikköinä hyvin, mutta tavoiteltu yhtenäiskoulun idea ei toteudu. Samoin kuin Kangasalla on eri puolella Suomea käytännössä todettu, että erilliset ala- ja yläkoulurakennukset eivät toteuta yhtenäiskoulun tavoitteita.

Nyt on järkevää Kangasallekin suunnitella ja rakentaa lähitulevaisuudessa oikea yhtenäiskoulu. Itse sijoittaisin sen harjun pohjoispuolelle Kortekumpuun/Asemantien tuntumaan.

Vaikka erityyppisiä rakennushankkeita ei pidä vertailla keskenään, ymmärrän hyvin kuntalaisia, jotka ovat ihmetelleet Kulttuuritalon rakentumisen nopeaa etenemistä. Samanaikaisesti välttämättömien perusopetustilojen – uuden yhtenäiskoulun suunnittelu ei etene ennakoidusti.

Parakkien käyttö pitkäaikaisina opetustiloina ei todellakaan ole tätä päivää.

Timo J. Lehtinen (sd)
kunnanhallituksen jäsen

Kommentointi on suljettu.