Nettiadressi: Ambulansseja puolustaa lähes 7500 allekirjoittajaa

Maakunta huolestui ensihoidon säästöistä

Lähes 7500 pirkanmaalaista on allekirjoittanut nettiadressin, joka vaatii ambulanssien välitöntä lähtövalmiutta koko Pirkanmaalle kellon ympäri.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus esittää sairaanhoitopiirin valtuustolle, että ympärivuorokautinen päivystys jäisi ainoastaan Tampereelle ja Nokialle. Muualla Pirkanmaalla ambulanssit starttaisivat kello 22:n ja 07:n välillä varttitunnissa. Tämä mahdollistaisi yöpäivystyksen kotoa käsin ja toisi ensihoitoon säästöjä, joita kunnat ovat toivoneet.

”Mitä 15 minuutin viive käytännössä tarkoittaa? Kellosta voitte katsoa 15 minuuttia ja miettiä kuinka pitkä aika se on, jos soitatte yöllä ambulanssin jollekin läheiselle tai vaikka osutte kolaripaikalle ensimmäisenä ja hälytätte apua.  Jos tämä esitys nyt hyväksytään, se tarkoittaa sitä, että vakavan sairaskohtauksen saanut työikäinen tai vanhus, autokolarissa vakavasti loukkaantunut nuori tai elottomaksi mennyt henkilö joutuu odottamaan 15 minuuttia pidempään ambulanssihenkilökunnan ammattitaitoa”, adressin alullepanija herättelee pirkanmaalaisia.

Adressi aiotaan luovuttaa sairaanhoitopiirille ennen kuin valtuusto päättää ensihoidosta ensi viikolla.

Pälkäneellä ensihoitosuunnitelmat kuumensivat tunteita vaalien alla, koska sairaanhoitopiirin alkuperäisen esityksen mukaan ambulanssi olisi siirretty Aitoosta Onkkaalaan. Lisäksi hoitotason ambulanssi oli muuttumassa perustason autoksi, koska kunta ei ollut valmis maksamaan 40 000 euron vuotuista lisähintaa hoitotasosta.

Kangasalalaiset puolustavat nettiadressissa ambulansseja kolmanneksi ahkerimmin tamperelaisten ja valkeakoskelaisten jälkeen. Tiistaihin mennessä adressin takana oli mukana 410 kangasalalaista. Pälkäneeltä oli kertynyt 69 allekirjoitusta, Sahalahdelta 17 ja Kuhmalahdelta 10. Nettiadressi on kerännyt myös toista sataa kommenttia turvallisuudesta huolestuneilta pirkanmaalaisilta.

Kommentit (4)

 1. Diipadaapaa

  Järjetöntä leikkiä ihmisten hengillä. Mitä säästöjä tulee, kun ihminen halvaantuu loppuiäksi jos ei menetä henkeään? Aivoinfarktissa ihminen ei voi odottaa ambulanssin lähtövalmiutta 15 minuuttia! Olisiko kaupungin päättäjät itse valmiita odottamaan sen 15 minuuttia, kun oma läheinen saisi infarktin? Tuskin.

 2. Nimetön

  Kyllä niitä päättäjiä tähänkin asiaan löytyy omasta kunnasta. Olavi Seppälä ja Eveliina Hakala. Heitä voimme kiittää omalta osaltaan niin hyvässä kuin pahassakin. Jos hallituksen esitys menee läpi niin voimme lukea taas shl:n sivuilta ensivuonna kohoavista erikoissairaanhoidon menoista. Ihmetellään sitten kaikki yhdessä, että mistä mahtaa johtua kun eivät pienene koskaan, vaikka kuinka tavoitellaan säästöjä.

  Toiminnan kehittäminen ja tehostaminenhan on tyhmää.

 3. Diipadaapa

  Voinko todellakin ymmärtää rivien välistä, että sinusta on ok, että ambulanssia odotellaan 15 minuuttia? Tiedätkö, että aivoinfarktin saanut ei sitä voi odottaa, eikä sydänkohtauksen saanut? Sitten voi tilata ruumisauton ambulanssin tilalle. Jos ei henki mene, niin sitten halvaantuu loppuiäksi. Mitähän säästöjä se tuo, jos tässä rahaa täytyy ajatella? En edes ymmärrä, miten tästä asiasta kiistellään?! TAYSin aivohalvaus ja sydänosaston lääkärit kauhistelevat koko 15 minuuttia ja heitä ei uskota. Sitten joku tavallinen pulliainen päättää ihmisien hengestä. Jos todella olet tämän 15 minuutin kannalla, niin älä sitten itse kitise, kun sinä tai läheisesi saa aivohalvauksen tai sydänkohtauksen ja menehtyy ja halvaantuu loppuiäksi. Kun näin siinä väistämättä tulee käymään. Entä kun yöllä sattuu kolari, odotellaanko kolaripaikallakin vartti, että ambulanssi LÄHTEE vasta paikalle? Aivan järjetöntä, että tälläisestä edes keskustellaan. Ajatellaan vaan taas omaa napaa ja ollaan niin hölmöläisiä kuin voi olla.

  • Nimetön

   Jos viimeinen lauseeni ei paljasta todellista kantaani niin sitten ei…

   Tarkoitan sitä, että voidaan ihmetellä vaan taas kun erikoissairaanhoidon kulut nousevat kun väkisin riiputaan 15 min varallaolossa eikä uskalleta uudistua ja kehittää toimintaa…

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?