Kisakokemusta ja natsoja vyöhön

Anna-Sofia Lotta kilpaili liikesarjoissa.

Iida Lind valmistautuu pyykkipoikaotteluun.
Antti Itkonen etuhyppypotkukisassa.

Aitoon taekwon-don alkutalvi on ollut vilkas. Marraskuun puolivälissä kymmenen junnua kilpaili Ylöjärvellä Pikku Tiikeri cupissa ja joulukuun vaihteessa juniorit hankkivat vyökokeissa lisää natsoja vyöhönsä. Syyskausi huipentuu joulun alla, kun seura vastaanottaa Nuori Suomi -sinetin.

Ylöjärven liikuntakeskuksessa järjestettävä Pikku Tiikeri cup on tarjonnut monille harrastajille innostavan ensikokemuksen taekwondokisoista. Tapahtumaa on kevennetty sopivasti: esimerkiksi yhteisen alkulämmittelyn veti joulupukki.

Mistään leikkikisoista ei kuitenkaan ole kyse, vaan mukana oli harrastajia Torniota myöten. Aloittelijoidenkin sarjoissa piti osata, jos aikoi menestyä.

Aitoon ainoan mitalin toi tällä kertaa ylempien värivöiden ottelussa pronssille sijoittunut Akusti Naulapää. Hän pudotti matkalla jatkosta veljensä Eliaksen. Seuraavalla kierroksella vastus koveni kuitenkin niin, ettei loppuotteluun ollut tällä kertaa asiaa.

 

Akusti Naulapää tiputti veljensä Eliaksen jatkosta ylempien värivöiden otteluissa.

Aloittelijat ottelevat pyykkipojan ryöstössä

Suuri osa Ylöjärvellä kilpailleista aitoolaisista oli ensi kertaa mukana kisoissa. Päivän urakoija oli Antti Itkonen. Hän osallistui liikesarjoihin, etuhyppypotkuun ja pyykkipoikaotteluun, jossa yritetään napata vastustajan pukuun kiinnitettyjä pyykkipoikia.

Syksyllä aloittaneet valkovyöt Iida Lind ja Inka Valkeapää olivat mukana liikesarjoissa ja pyykkipoikaottelussa. Kisojen pienimpiin osanottajiin lukeutuneet Varpu ja Tuomi Järvinen osallistuivat pyykkipoikaotteluihin.

Ylemmät keltaiset vyöt Kiia Mansikkaviita ja Anna-Sofia Lotta kilpailivat liikesarjoissa, sinivöinen Aleksi Koski otteluissa ja liikesarjoissa.

Pyykkipoikaotteluissa mukana olleet Varpu ja Tuomi Järvinen olivat Ylöjärven kisojen pienimpiä osanottajia. Yleisö toivoi, että seuraavissa kisoissa myös vanhemmat pääsisivät kisailemaan hauskan näköisessä lajissa keskenään.

Päivä oli kisailmapiiriin tutustuneille aloittelijoille innostava, vaikkei menestystä kertynytkään. Kymmenien samanikäisten ja -kokoisten harrastajien joukossa huomasi, että lajia harrastetaan muuallakin kuin kotisalilla. Menestystä janoavat junnut havaitsivat, ettei mitaleita irtoa itsestään, vaan pärjääminen edellyttää treenaamista.

Aitoon taekwondo tarjoaa siihen erinomaiset mahdollisuudet. Seura järjestää lajitreenejä kolmessa kylässä lähes joka ilta. Aitoosta seura on levittäytynyt myös Luopioisiin ja Pälkäneelle. Seuraharjoitusten lisäksi lajiin tosissaan panostavat harjoittelevat myös itsekseen.

 

Aloittelijoiden ottelumuotona on pyykkipojan ryöstö. Siinä yritetään napata vastustajan pukuun kiinnitettyjä pyykkipoikia. Aitoon taekwon-don Iida Lind (vasemmalla) ja Inka Valkeapää voittivat ensimmäiset ottelunsa. Toisella kierroksella molemmat kärsivät niukan tappion itseään taitavammille pojille.

Vyökoe on myös opetustapahtuma

Tänä syksynä aloittaneet harrastajat pääsivät joulukuun vaihteessa ensimmäisiin vyökokeisiin. Yläasteikäisten taitoja testattiin perjantaina. Alakouluikäiset kokoontuivat sunnuntaina Luopioisten liikuntahallille, jossa seuran yliopettaja Ari Lehtinen tarkisti, miten lajin opit ja filosofia ovat tarttuneet syksyn aikana mieliin.

Aloittelijat olivat tehneet hyvää työtä ja opetelleet liikesarjat sekä filosofian huolella. Lehtinen pisti nuoria myös ajattelemaan ja soveltamaan taitojaan. Yliopettaja korosti, että salilla harjoiteltavat lyönnit ja potkut ovat tarkoitettu ainoastaan itsesuojelutarkoituksiin.

Vyökoe ei ole pelkkä testitilaisuus, vaan myös opetustapahtuma. Neljän danin mustavyö korjasi puutteellisia asentoja ja jakoi kiitosta terävistä suorituksista.

– Pidemmälle edenneet pääsevät myöhemmin hankkimaan enemmän väriä vyöhön. Heille järjestetään keväälle oma vyökoe, jotta jäisi enemmän aikaa treenata suoritukset kuntoon, Ilkka Naulapää sanoo.

Vyökokeessa testataan tiedot ja taidot, fysiikan kehittymistä seurataan myös treenien yhteydessä.

Kommentointi on suljettu.