Suoja tarvitsee kunnon katon päälleen

Matti Rauhalahti kantaa sisälle uusia tuoleja, jotka korvaavat vanhat muovituolit juhlasalissa.

– Kannetaanpas nämä viimeisetkin tuolit sisään, huikkaa Juhani Yli-Hinkkala Matti Rauhalahdelle ja Ilpo Lehtiselle.

Miehet tarttuvat ripeästi hommiin ja Kuhmalahden vanhan seurakuntatalon tuolit saavat uuden kodin Suojan talosta.

Kuhmalahdella Puntarissa sijaitsevaa Suojan taloa on kohenneltu viime vuosien ajan runsaasti. Pihapiiriin on tullut tilavat parkkipaikat ja juhlatalon sisäänkäyntiä on muokattu palvelemaan paremmin myös liikuntaesteisiä.

Uudet tuolit tulevat tarpeeseen juhlasalin puolelle. Vanhat oranssit retrohenkiset tuolit myydään eteenpäin niitä tarvitseville.

Suojan kunnostustöistä mittavin on kuitenkin vasta edessä.

– Talon katto olisi tarkoitus uusia kokonaan. Remontti on ajateltu ajoittaa vappujen 2013 ja 2014 välille, Ilpo Lehtinen kertoo.

 

Suojan yleisilme maantielle päin kohenee huomattavasti, kun vanha aaltopeltikatto vaihtuu saumapeltiin tulevan kattoremontin yhteydessä.

Katto on pahasti painunut

Uusittavaa kattopinta-alaa on noin 550 neliötä. Tällä hetkellä katolla on kahta materiaalia, tiiltä ja aaltopeltiä. Remontille on todellinen tarve, sillä talon takapihan puolelta katto on jo melko pahasti painunut.

– Takapihan puolella on tiilikatto, josta lumi ei putoa alas, vaan jää kuormittamaan kattoa. Kyllä tässä vähän jännittynein mielin odotellaan, millainen lumitalvi tästä tulee, Suojan talkoomiehet sanovat.

Uudeksi kattomateriaaliksi on valittu lukkosaumapelti, joka muistuttaa ulkonäöltään tavallista saumapeltiä, mutta on hiukan edullisempi vaihtoehto.

– Itse kattotyö täytyy teettää ammattilaisilla. Suojan katto on monihokkainen ja työskentelyolosuhteet sen verran haastavat, että talkootyö ei ole turvallinen vaihtoehto. Painauman kohdalla täytyy varmasti tehdä jonkin verran pohjatöitäkin, Juhani Yli-Hinkkala kertoo.

 

Suojaa on kunnosteltu muutaman vuoden ajan, ja se palvelee entistä paremmin juhlaväkeä pihan ja sisäänkäynnin osalta.

Paikallisten apua tarvitaan

Suojan omistava Manttaalisäätiö hakee kattohankkeeseen avustusta Pomoottorilta, joka oli mukana jo piharemontin yhteydessä. Manttaalisäätiö tarvitsee kuitenkin myös paikkakuntalaisten tukea mittavaan remonttihankkeeseen.

– Talkootöiden osuus kun jää väkisinkin pieneksi, niin toivomme saavamme apua remontin omarahoitusosuuden kartuttamiseksi, Matti Rauhalahti kertoo.

Ensimmäinen rahankeruutempaus on hirvenlihahuutokauppa, joka pidetään Suojalla joulutorin yhteydessä 15.12. kello 12. Huutokaupattavana on silloin kirkonkylän hirvimiesten lahjoittama hirvi, joka on pilkottu sopiviksi paloiksi. Osa lihasta myydään valmiina jauhelihana.

– Myös Suojan vanhoja tuoleja voi ostaa vaikka ihan kannatusmielellä, Juhani Yli-Hinkkala kertoo.

Rahalahjoituksia varten Manttaaliyhdistys pohtii erillisen tilin avaamista lähiaikoina.

– Ja jos joku tarvitsee vanhoja kattotiiliä, niin voimme purkaa katosta osan ehjänä pois ja myydä eteenpäin, Suojan talkoomiehet pohtivat.

 

Varausten määrä on kasvussa

Suojalla järjestetään vuosittain noin 15 juhlatilaisuutta. Talo vetää 150 juhlijaa. Käytössä on juhlasalin lisäksi keittiötilat, kahvio, sisä-WC:t ja esiintymislava.

– Varausten määrä on ollut viime vuosina kasvussa, mutta ei niillä tuloilla pysty tämän mittaluokan remonttia kustantamaan, Juhani Yli-Hinkkala kertoo.

Kattoremontti ei estä ensi kesän juhlatilaisuuksien järjestämistä, vaan talo on käytössä normaalisti.

– Toivomme, että Suoja säilyy paikkakuntalaisten käytössä ja on edustava maamerkki tien 325 varressa. Iloisia olemme myös siitä, jos ja kun talolle löytyy uusia käyttömuotoja, Ilpo Lehtinen sanoo.