Eikö suunnittelijalla ole mitään vastuuta?

Perttu Pohjanperä ihmetteli, eikö suunnittelijalla ole mitään vastuuta.

Pälkäneen kuntapäättäjät kummastelivat valtuustokauden päätteeksi Pöyryn osaamista. Jättiyrityksen suunnittelijan virheen vuoksi Luopioisten Rajalanniemen kunnallistekniikan rakentaminen tuli maksamaan yli puoli miljoonaa euroa arvioitua enemmän.

Talviaikaan liikkeellä ollut suunnittelija arvioi, että tie-, vesijohto- ja viemärilinjoilta pitää louhia 1800 kuutiota kiveä. Lopulta kallioisesta niemestä piti louhia 9600 kuutiota.

0,63 miljoonan euron kunnallistekniikkaurakan päälle tarvittiin lisätöiden vuoksi yhteensä 0,51 miljoonan euron lisämäärärahat. Kunnanvaltuusto hyväksyi viimeisen lisälaskun pitkän keskustelun jälkeen.

– Eikö suunnittelijalla ole mitään vastuuta, Perttu Pohjanperä (vas) kyseli.

Jarkko Pihkala kertoi, että Luopioisten kunnan aikaan suunnittelualue käytiin läpi maatutkan kanssa, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttiin.

Jarkko Pihkala (kok) vastasi, että suunnittelija joutuu vastaamaan enintään suunnittelupalkkion suuruisella summalla. Pihkala sanoi, ettei kuntaa kauheasti lämmitä, jos Pöyry palauttaa 16 800 euron suunnittelurahat, kun lisätyölasku on reilut puoli miljoonaa euroa.

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Jukka Lindfors (kesk) huomautti, että louhintatyöt olisi joka tapauksessa pitänyt tehdä. Nyt niihin ei vain varattu valmiiksi riittävästi rahaa, vaan louhittava määrä tarkentui vasta töiden edetessä.

– Jos urakoitsija olisi tiennyt kivimäärän, työt olisi todennäköisesti tehty eri tavalla, eikä loppusumma välttämättä olisi ollut näin kova. Kiven ajaminen olisi saattanut jäädä vähäisemmäksi, sillä paikalle olisi voitu tuoda murskauskalustoa, jos olisi tiedetty, miten paljon kiveä on, Perttu Pohjanperä sanoi.

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Jukka Lindfors sanoi, ettei lisälasku tarkoittanut lisähintaa, vaan pääosa louhinnasta olisi pitänyt tehdä joka tapauksessa.

Jukka Lindfors ja Jarkko Pihkala muistuttivat, ettei Rajalanniemi ollut Luopioisten ensimmäinen asuinalue, jossa kiven ja kallion määrä yllätti.

– Aitoon Pukkivuoren urakkasumma oli 143 000 euroa. Lopullinen lasku oli pikkuisen vajaat 300 000 euroa, Lindfors sanoi.

Kaksikko piti kiirettä osasyynä lisälaskuun.

– Suunnittelutyö tehtiin talvella, eikä silloin näe maastoa samaan tapaan kuin kesällä, Lindfors puolusti suunnittelijan virhettä.

– Kairaukset tehtiin 20 metrin välein, eikä kalliota ollut yhtään. Kun ruvettiin rakentamaan, niin kallio tuli vastaan kymmenen metrin välein, Pihkala kuvasi Luopioisten maaperän haasteellisuutta.

Hänen mukaansa Luopioisten kunnan aikaan suunnitelmia tarkennettiin maatutkan avulla.

– Kun uusia alueita lähdettiin piirtämään, kaikki tiepohjat ja putkilinjat ajettiin läpi maatutkan kanssa. Tietä on helppo siirtää suunnitteluvaiheessa 10 metriä, jos niin vältetään kallis kallion ampuminen, Pihkala sanoi.

Kunnanjohtaja Esko Arasalo ei osannut sanoa, onko Pöyry antanut kunnan pyytämän selvityksen Rajalanniemen suunnitteluvirheistä.

 

Kommentointi on suljettu.