Torin ympäristö tiivistyy

Lauantai on surullinen päivä pälkäneläisille, sillä yli 60 vuoden ajan palvellut Järvenpään kauppa sulkee ovensa. Kaupan lopettaminen on kova paikka kolmannen polven yrittäjälle ja kova kolaus myös asiakkaille, joista monet ovat asioineet liikkeessä sukupolvien ajan.

Pari viikkoa ennen M-Järvenpäätä Onkkaalantien varresta poistui toinenkin tärkeä palvelu. Apteekki muutti entisen Nordean tiloihin.

Ratkaisu on apteekin ja viereisessä terveyskeskuksessa käyvien asiakkaiden kannalta hyvä. Apteekin muutto on erinomainen asia myös torin ympärille keskittyvälle keskustalle. Ihmiset arvostavat etenkin kesäaikaan sitä, että kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä.

Onkkaalantien varren yrittäjät toivovat, että ihmiset löytäisivät edelleen perinteiselle kauppakadulle, eikä Kostianvirran suunta hiljenisi.

 

Lähiseudulta löytyy varoittavia esimerkkejä siitä, miten nopeasti vilkkaat keskustat voivat hiljentyä. Siinä vaiheessa on myöhäistä toimia, kun kirpputorit ja metsänostotoimistot ovat valloittavat raitin varret. Siksi katutason yrittäjät Pälkäneellä ovat tiivistämässä yhteistyötään jo ennen kuin kylän palveluvarustus alkaa murentua.

Pälkäneläisliikkeet etsivät yhdessä keinoja, joilla saataisiin paikkakuntalaiset käyttämään ahkerammin oman kylän palveluita ja tavoitettaisiin myös uusia asiakkaita esimerkiksi ohikulkijoista ja mökkiläisistä.

Ehkä helpointa on kehittää vuoden parasta aikaa, kesäkautta. Kaikki yrittäjät eivät tosin kaipaa kesäksi lisää asiakkaita, sillä kädet ovat valmiiksi täynnä töitä.

Sappeen ansiosta seudulla liikkuu matkailijoita kesät, talvet. Sappeen päiväkävijöitä on kuitenkin vaikea pysäyttää Pälkäneen puoteihin ja palveluihin. He menevät kovaa kohti rinnettä tai teatteria ja palaavat illalla väsyneinä kotiinsa.

Sappee on ottanut käyttöön perjantain jatkoajan, jotta viikonlopuksi laskettelemaan saapuvat ehtivät heti tuloiltanaan rinteeseen. Vastaava idea voitaisiin kopioida myös mökkipaikkakunnan liikkeisiin: viikonlopun viettoon saapuvat mökkiläiset arvostaisivat sitä, että ehtisivät perjantaina kauppaan.

Mökkiläisten lisäksi myymälöihin on löytänyt kesäisin uusi asiakaskunta, päiväretkeilijät. Pälkäneeltä löytyy monenikäisille nähtävää ja tehtävää. Niitty-Seppälän, Suttisen marjatilan ja Syrjysen strutsitilan lomassa poiketaan myös syömään ja kauppoihin. Etenkin paikalliset erikoisuudet kiinnostavat päivämatkailijoita.

Pälkäneen palveluiden valtti on kyläkauppamainen mutkaton meininki. Kaikki hoituu leppoisasti ja jonottamatta. Tämän esille tuominen voisi avata myös paikallisten asiakkaiden silmiä.

Pälkäneläiset liikkuvat työn perässä entistä enemmän ja hoitavat samalla reissulla myös kauppa-asiansa. Asiointitottumukset voisivat muuttua, jos heille kerrottaisiin, että kaiken elämässä tarvittavan saa helposti ja nopeasti kotikylältä.

Palvelut keskittyvät torin ympärille

Ihmiset arvostavat etenkin kesäaikaan sitä, että kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?