Valmentajista tuli autokuskeja

Helsingin olympiastadionilla ei pelattu tänä talvena Talviklassikkoa, jotta nurmi olisi kunnossa kesän MM-karsintapeleissä. Myöskään Lahden tai Tampereen ulkoilmaottelut eivät toteutuneet.

Pälkäneellä sen sijaan pelattiin viikko sitten ajan jääkiekkoa taivaan alla. Kukaan ei valittanut kymmenen asteen pakkasta eikä päätösottelua värittänyttä lumipyryä. Pakkanen ja lumisade kuuluvat ulkoilmapeleihin.

 

Jäähalli lukeutuu nykyisin yli 10 000 asukkaan kuntien palveluvarustukseen. Tämän kokoluokan paikkakunnista hallittomia on enää kymmenen. Lähimmät tällaiset kunnat ovat Akaa, Janakkala ja Orimattila.

Pälkäne pyrki harppaamaan jäähalliaikaan 1990-luvulla, kun paikkakunnan kiekkobuumi oli kovimmillaan ja valtio olisi vielä tukenut hallihankkeita avokätisesti. Kunta ei innostunut hallihankkeesta, ja urheiluseuran into hyydytettiin tonttipallottelulla. Monella muulla paikkakunnalla hallien annettiin nousta talkoovoimin.

Pälkäneelle saatiin vuosikymmenen jahkailun jälkeen tekojää, muttei hallia. Jäätä odotellessa kiekkovetäjät olivat siirtyneet kuskin hommiin. He eivät enää vetäneet harjoituksia Haanloukkaassa, vaan ajoivat poikia hallipaikkakunnille. Pälkäneläisjunnut siirtyivät HPK:n, Kiekko-Ahmojen, Kisa-Eaglesin ja tamperelaisseurojen riveihin.

Tekojään myötä kiekkoharrastus ei lähtenyt uuteen nousuun yhtä nopeasti kuin toivottiin. Nykyisin kilpailu vetäjistä ja harrastajista on talvisin entistä kovempaa, sillä salibandyn lisäksi paikkakunnalla pelataan aktiivisesti koripalloa. Kahdeksan- ja kymmenvuotiaisiin poikiin on kuitenkin saatu taajamaliigaporukat, kun vahvistuksena on myös muutama hallipaikkakunnalla pelaava pälkäneläispoika.

 

1990-luvun pälkäneläislupauksista ei kasvanut NHL-ammattilaisia, eikä SM-liigapelureita.

Haaveet huippu-urasta huuhtoutuvat viimeistään murrosiän paikkeilla, kun treenaamiselle pitäisi omistautua tosissaan. Monet ripustavat tässä vaiheessa hokkarit naulaan. Samalla romukoppaan heitetään vuosien, jopa yli kymmenen vuoden työ. Junnujoukkueista putoavia ja ulos kasvavia pelaajia ei osata vetää aikuisten alasarjajoukkueisiin.

Harrastekiekkosarjaan lähtenyt pälkäneläinen kaveriporukka Karhukopla on mainio esimerkki siitä, miten vuosien työstä voi nauttia. Harrastesarjassa pelailu ei vaadi omistautumista eikä omaisuuksia. Jääkiekon jokamiessarjassa taklaamista ja lämäämistä on rajoitettu junnupelien tapaan. Tämän ansiosta sarjoihin voi lähteä, vaikka peleissä olisi välillä tullut muutaman vuoden tauko.

Voisikohan rimaa tarkistaa vielä olosuhteiden osalta? Haanloukas tarjoaa marraskuulta maaliskuulle ensiluokkaisen jään. Neljään kuukauteen mahtuu muutama paukkupakkas- ja lumipyrypäivä, mutta muuten olosuhteet olisivat hallipelien veroiset.

 

Ulkoilmapeli

Ei ole pöllömpää painella kiekon perässä pikkupakkasessa, kun yllä kimaltelee tähtitaivas.

Kommentit (5)

 1. Mauri

  Hitusen korjausta kirjoitukseen. Pälkäneläinen Riku Helenius varattiin ensimmäisellä kierroksella NHL:n riveihin ja liigapelaajiksi miellän voimakkaasti myös juniortasolla SM-liigassa pelanneet, joita oli Pälkäneeltä, lähinnä HPK:ssa Ilveksessä sekä Ikurin Vireessä, lähinnä ikäluokista -87 ja -88, toki myös muun ikäisiä oli myös mukana. Joistakin perheistä oli mukana pelaamassa useampi juniori ja se vaati tietenkin vanhemmilta erittäin suurta ajankäyttöä kuskailuun, koska liigatasolla oli useita harjoituksia viikossa ja pelejä linjalla Itä-Suomesta Länsi-Suomeen. Näiden lisäksi tulee luonnollisesti myös kirjoituksessa mainitut Kangasala Kisa sekä Valkeakosken Ahmat.

 2. Mauri

  Yritetääs uudelleen, kun hävitin ekan kommentin eli hieman tarkentaisin pääkirjoitusta: 90-luvun pelaajista NHL varasi Riku Heleniuksen ja SM-liigaan olisin taipuvainen ottamaan mukaan SM-juniorliigan, jossa on pelannut useampi 90-luvun pälkäneläinen junioripelaaja, eniten ikäluokista -87 ja -88. Ilves, HPK sekä Ikurin Vire peluuttivat useita Pälkäneläisiä. Mainittakoon myös, että tälläkin hetkellä yksi pelaaja Rikun lisäksi pelaa rapakon takana eli Leppäsen Jarkko on pelannut USA:ssa, yliopistojoukkueessa jo useamman vuoden ajan.

 3. kalevi

  Varmaan Heleniuksen pojat ja monet muut muita seuroja edustaneet, ovat jääkiekkokipinän saaneet juuri Haanloukkaan kentältä.
  Voidaan aivan hyvällä syyllä sanoa, että nämä Pälkäneeltä lähteneet jääkiekkoilijat ovat Haanloukkaan kasvatteja. Onnea vain Rikulle ja muille kiekkoilijoille.

 4. Mauri

  Tiukan tiedustelun jälkeen sain selville, että kyllähän se Riku pelasi pelasi Pälkäneellä jääkiekkoliiton ulkojääsarjaa, että ihan virallisia pelejä on täällä pelannut, tosin pitänee myös todeta ettei siitä sarjasta olisi suoraan noustu vaan pitihän sitä ilveksen kautta mennä. Junnusarjat eivät tosiaan ole SM-liigaa, mutta SM tasolla siellä kuitenkin pelataan. Kaikkiaan on kuitenkin hienoa, että moni 90-luvun pelaaja jatkaa harrastustoimintaa, mistä saatiin nähdä viihtyisä esimerkki viime vlk:na.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?