Motivaatio kasvoi 230 000 eurolla

Suomen uusin sammutusauto kaartelee todennäköisesti Pälkäneellä. Onkkaalan VPK uusi kalustoaan ja sai uuden auton käyttöönsä tammikuun lopulla – melkeinpä päivälleen samaan aikaan kuin edellisen sammutusauton 17 vuotta sitten. Uusi auto on liki omakotitalon hintainen, mutta palokunnan päällikön Pasi Munnen mukaan hintansa väärtti.

Onkkaalan VPK:n uusin hankinta edessä, takana Lappiin matkannut edeltäjä.

Vinssi, pikaletku pikkupaloihin, aiempaa vähemmän virtaa vievät ja tehokkaammin näyttävät led-valot, huoltoa ja työskentelyä helpottava pumpun uusi sijainti ja moderni käyttötapa nappia säätämällä. Lämmitys ja ilmastointi pelaavat, ja ajo-ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Moottorissa hurisee 360 hevosvoimaa. Vaikka edellisessä autossa hevosvoimia oli liki saman verran, on ero tekniikan kehityksen johdosta tuntuva. Hevosvoimat ovat tarpeen, sillä täydellä kolmen tonnin vesikuormalla auto painaa 14 000 kilogrammaa.

Ajamisesta on pyritty luistonestoilla, ajohallintajärjestelmillä ja opticruise-vaihteistoilla saamaan paitsi turvallista myös niin yksinkertaista, että harvemminkin ison auton rattiin tarttuva vapaapalokuntalainen pärjää ongelmitta.

Lisäksi autoa on hitusen tuunattu muun muassa nokan valoraudalla ja alppitorvilla.

– Luulen, että pojat tulevat kärkkymään ajovuoroja aika innokkaasti, Munne ennakoi pilke silmäkulmassa.

VPK:lle olisi järjestynyt käytetty auto aluepelastuslaitoksen kautta, mutta pälkäneläiset halusivat ennemmin satsata omaan autoon, josta pidetään hyvää huolta heti alusta pitäen. Uusi auto on myös omiaan kohottamaan vapaapalokuntalaisten motivaatiota ja koituu sen ja uuden tekniikkansa myötä muutenkin kuntalaisten eduksi.

Ensimmäisen tulikokeensa uusi auto selvitti hyvin, vaikka lähtö tulikin eteen ripeämmin kuin oli ajateltu. Autoa ei ollut vielä saatu edes asemalle asti, vaan hälytys tavoitti sen parinsadan metrin päässä asemasta.

Uskollisesti palvellut edellinen auto – jolle oli ehtinyt kertyä vuosien aikana ajokilometrejä vasta vajaa 30 000 kilometriä – suuntasi keskiviikkona kohti Lappia, josta se löysi uuden kodin tarjouskilpailun perusteella.

 

Kommentointi on suljettu.