Tilinpäätös: Edellisvuosien kirjanpidon korjaukset rasittavat viime vuoden tulosta

Seurakunta teki 151 000 alijäämää

Pälkäneen seurakunnan viime vuoden tilinpäätöksestä on tulossa arvioitua heikompi. Seurakunta varautui budjetissa 144 000 euron alijäämään. Valmistumassa oleva tilinpäätös painuu kuitenkin reilut 151 000 euroa alijäämäiseksi.

Seurakunnan varsinainen toiminta jäi runsaat 42 000 euroa alijäämäiseksi. Keskeisin syy tähän on verotulojen vähentyminen. Verotuloja pienentää sekä seurakunnan jäsenmäärän lasku että taloudellisesti hiljaiset ajat. Kirkollisveroa kertyi 66 000 euroa ja yhteisöveroa 22 000 euroa arvioitua vähemmän.

Suurin osa viime vuoden alijäämästä selittyy kirjanpidollisilla syillä. Viime vuoden tulosta heikentävät edellisvuosien korjaukset: vanhoja poistoja ja varauksia kirjattiin tilinpäätökseen, jotta tuleviin vuosiin päästään puhtaalta pöydältä.

Viime vuoden tulosta rasittaa muun muassa lomapalkkavarausten korjaus. Vuonna 2007 tapahtuneen seurakuntaliitoksen jälkeen lomapalkkavaraukseen ei ole sisällytetty sivukuluja ja lomarahan osuutta. Tämän vuoksi viime vuodelle kirjattiin runsaan 50 000 euron lisäerä. Tilinpäätökseen sisältyy myös keskeneräisten ja edellisvuosina tehtyjen investointien ja hankintojen poistoja ja varauksia.

Kirkkoneuvosto käsittelee tilinpäätöstä maaliskuun lopussa ja kirkkoneuvosto toukokuussa.

Kommentit (3)

  1. voi, ei

    Verotuksella on helppo saada tuloja, mutta voidaan myös menettää. Kirkosta eroaminen on tällä hetkellä varsin helppoa. Talous pitää muilla konstein tasapainottaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?