Hämeen hiilikaivos

Moni Sydän-Hämeen asukas ja kesäasukas hieraisi silmiään, kun Turvallisuus- ja kemikaaliviraston lehtikuulutuksessa kerrottiin pari viikkoa sitten, että laajalla alueella Aitoosta Rautajärvelle etsitään grafiittia.

Viime viikolla lukijoita rauhoiteltiin. Varausilmoitus ei vielä tarkoita sitä, että takapihalle tulisi Talvivaaran kaltainen kaivos. Nyt on vasta selvittelyssä, löytyisikö grafiittia sellainen määrä, että sen kaivaminen olisi kaupallisesti järkevää. Varaajalla on etuotto-oikeuden mineraaleihin, jos näin kävisi.

 

Grafiitti on hiilen yleisin ilmenemismuoto. Tummanharmaa, pehmeä ja tahraava mineraali johtaa hyvin sähköä. Sitä käytetään muun muassa sähkömoottorien hiiliharjoissa, elektrodimateriaalina, lisäaineena polymeerissä, lyijykynän lyijynä ja ydinreaktoreiden hidastinaineena.

Kiinnostus grafiittia kohti on lisääntynyt, kun on havaittu, että siitä saadaan uudenlaisia eristeitä. Vielä kiinnostavampia hyödyntämismahdollisuuksia on avautunut elektroniikkateollisuudessa, sillä grafiitista voidaan tehdä erittäin pienikokoisia nanomikropiirejä.

 

Talvivaara on tuonut kaivosalalle valtavasti negatiivista julkisuutta, vaikka tarkoitus oli aivan päinvastainen. Se on ensimmäinen kaivos, jossa mineraalit erotellaan luomumenetelmin, eikä keittämällä tai kemikaaleilla.

Jos Luopioisista löytyy hyödynnettävissä olevat määrät grafiittia, kaivos ei olisi seudun ensimmäinen. Kuohijoella sijaitsevasta Kukkian kalkkilouhoksesta kuljetettiin vuosisatoja sitten rakennusmateriaalia Hämeen linnan työmaalle.

1200–1500-luvuilla toimineesta kaivoksesta on vielä näkyvissä muutaman metrin korkuisia seinämiä. Muuten alue on sankan kasvillisuuden peittämää.

 

Nykymaailmassa tarvitaan erilaisia raaka-aineita kuin Kukkian kalkkilouhoksen aikaan. Malminetsinnän harrastajat ovat jo pitkään olleet kiinnostuneita Luopioisten suunnan löydöksistä. Nyt alue kartoitetaan yhden mineraalin osalta tarkemmin.

Mahdollinen grafiittikaivos ei olisi mikään avaruuteen saakka näkyvä avolouhos. Ainakin tähän saakka suomalaiset grafiittikaivokset ovat olleet kooltaan vaatimattomia. Ne ovat toimineet melko lyhyen aikaa ja työllistäneet vain pienen joukon ihmisiä. Reilusta 30 grafiittikaivoksesta merkittävimmät ovat olleet Vammalassa ja Mäntyharjulla.

Reilun vuoden aikana selviää, johtaako varaus valtaukseen ja kaivostoiminnan valmisteluun. Samoin nähdään se, millaisia intohimoja mahdollinen kaivoshanke seudulla herättää.

Kommentointi on suljettu.