Rauniosta tuli nuorisotalo

Aitoon Kouvalanjärvestä kohti Pälkänevettä laskeva Myllyoja on aikanaan pyörittänyt sekä myllyä että sahaa. Vanhan myllyn rauniot ja sahan lautavarasto seisovat edelleen puron varressa kivenheiton päässä Anna Tapion koulusta.

Myllyn kulmalta lähtevän Vilpuntien varrella asustava Matti Bärn muistelee, kuinka hän jo alakouluikäisenä touhusi sahalla apumiehenä. Nyt miestä huolestuttaa, milloin raunio romahtaa Anna Tapion koululaisten niskaan.

Myllyltä kantautuu kevätillassa tasainen pulina ja tupakan käry. Kameran kanssa myllyn yläkertaan kiipeävä toimittaja ja kylänmies huomaavat olevansa kutsumattomia vieraita. Kymmenkunta yläkoululaista livistää paikalta. Vain renkolainen Veikka Nerto ja luopioislainen Jere Soukkio jäävät juttelemaan tupakkapaikalle, jonka koululaiset ovat raivanneet myllyn yläkertaan.

Kyläläiset ovat soitelleet koululle ja kertoneet huolensa myllyn kunnosta. Rakennuksen yksi nurkka on enää muutaman vanhan tiilen varassa. Katto on pettänyt sieltä täältä, ja huteran katon päällä sulaa melkoinen lumikuorma.

 

Lähdetään lenkille, päädytään tupakalle

Pakoon livistäneitä koululaisia kiipeää takaisin paikalle ja istuu jykeville hirsipenkeille, jotka he ovat raahanneet vastakkain. Välissä on tuhkakuppi.

Koululaiset kertovat siivoilleensa ja järjestelleensä paikkoja myllyllä. Vastaavasti jotkut ovat joskus vähän pistäneet paikkoja remonttiin. Yläkerran seinälaudat on potkittu muutaman metrin matkalta irti. Aukosta on heitelty rojua pihalle.

Kylän väki on varoittanut nuoria huteran rakennuksen kunnosta.

– Naapuri sanoi, että jokainen liikkuu omalla vastuullaan ja että aina pitäisi olla kaveri ja kännykkä mukana siltä varalta, että jotain sattuu.

Koululla oppilaat kertovat lähtevänsä lenkille tai kylille ja kokoontuvat sitten tänne hengailemaan. Myllyllä saa olla suojassa sateelta, viimalta ja kyläläisten katseilta.

Koululaiset ovat harmissaan, sillä he tietävät jo etukäteen, että lehtijuttu vie heiltä tämänkin kokoontumispaikan.

– Aina kun löydetään uusi paikka, se menee tehovalvontaan.

Porukka arvelee, että kaupan päälle lätkäistään vielä jälkkääkin, koska kaikki leimataan tupakoijiksi.

 

Toinen porukka valloitti pysäkit

Anna Tapion koululla asustaa pari sataa 14–16-vuotiasta yläkoululaista. Sisäoppilaitoksessa eletään tiiviissä yhteisössä. Illanviettopaikat ovat kuitenkin kortilla.

– Olisi koululla luola, mutta se ei ole koskaan auki. Eikä siellä ole muuta tekemistä kuin pelata pöytälätkää tai katsoa telkkaria, koululaiset purnaavat.

– Pojat eivät saa mennä tyttöjen asuntolaan. Täällä kaikki voivat hengailla yhdessä, porukka perustelee myllyn vetovoimaa.

Toinen porukka on valloittanut Aitoon keskustan bussipysäkit. Myllyllä ollaan kuulemma suvaitsevampia: tänne voivat tulla kaikkien luokkien oppilaat.

Monesti väki viettää myllyllä koko illan ja palailee koululle vasta iltapala-aikaan.

 

Hiiret hyppivät pöydällä, kun kissa on poissa

Yläkertaan kiipeää lisää annatapiolaisia. Joku kysyy, häiritseekö se, jos pistää tupakaksi.

Tupakoinnista kärähtävät koululaiset ”palkitaan” jälki-istunnolla. Perjantaina istuttavassa jälkässä pahinta on se, että jos bussit ehtivät lähteä, oppilas joutuu itse järjestelemään kyytinsä kotiin.

Yksi pojista kertoo saaneensa myös viikon pakkolomaa alkoholin vuoksi. Viikon kotiloma ei kuitenkaan tunnu miltään rangaistukselta. Jos ei lähde tippa linssissä, takaisin palatessaan on kuin sankari.

Syksyllä yksi oppilas päätyi iltapäivälehteen, kun hän oli koulumatkalla kallistellut pulloa niin, että meinasi sammua luokkaan. Annatapiolaiset kertovat, että alkoholin lisäksi koululla on liikkunut lääkkeitä. Heidän mukaansa joku on popsinut neljä levyllistä särkylääkkeitä. Puhutaan sairaalareissusta ja läheltä piti -tilanteesta.

– Assujen pitäisi olla tiukempia.

Koululaiset myöntävät, ettei asuntolanvalvojilla ole juurikaan keinoja puuttua oppilaiden tekemisiin. Ainoa pelote on se, että joutuu ”Torikan boksiin” juttelemaan.

Asuntolaelämää 17 vuotta kurissa pitänyt Timo Torikka ei ole kuitenkaan maisemissa. Talven aikana käydyt YT-neuvottelut ovat kypsyttäneet tilanteen sellaiseksi, että asuntolan johtaja on sairauslomilla. Lisäksi kaksi asuntolanhoitajaa on vaihtanut maisemaa.

 

Vaalitaan mainetta, eikä korjata tilannetta

Oppilaiden mielestä koulun rehtori ja sitä ylläpitävä säätiö eivät tunne koulun todellista arkea. Toisaalta syytetään ylireagoinnista: kun yksi tytöistä oli ollut huonolla syömisellä ja pyörtyi kesken päivän, heti epäiltiin, että hänkin oli syönyt pillereitä.

Koululaisten mielestä koulun johto keskittyy lakaisemaan asioita maton alle, eikä korjaamaan tilannetta, joka on muuttunut parin viime vuoden aikana.

– Enää ei ole vakituisia assuja, ei työpukuja, ei eläimiä, eikä tallivuoroja, oppilaat listaavat tekijöitä, joiden mukana Anna Tapion henki on lässähtänyt.

 

Ongelma ei ole luokissa, vaan asuntoloissa

Anna Tapion koulun oppimistulokset ovat hyviä. Myös oppilaat kehuvat opetuksen tasoa.

Monen motivaatio on kohentunut Aitooseen muuton myötä. Entinen kuutosen oppilas kertoo alkaneensa tehdä töitä ja kohottaneensa keskiarvoaan puolellatoista numerolla puolessatoista vuodessa.

Ongelmat keskittyvät asuntoloihin ja vapaa-ajalle.

– Poikien asuntolassa ovet ovat rikki ja seinissä reikiä. Etenkin nurkkahuoneet ovat kylmiä. Minä olen ollut koko talven nuhassa, yksi valittelee.

Ehdotan parannuskeinoksi röyhyttelytaukoa.

Porukka väittää, että syksyllä jotkut polttivat poikien kämpissä ja että palohälyttimet saatiin päälle vasta joulukuussa.

– Poikien kämpät menevät kesällä remonttiin. Mutta meitä ei kuulemma päästetä enää takaisin, kun emme osaa käyttäytyä.

Yhdellä pojista on kädessään tukeva paketti, joka peittää pitkää viiltohaavaa.

– Asuntolassa on vähän villiä menoa. Peili meni rikki, ja käsi sattui, kun kaveri huitoi palasen kanssa.

 

Uskaltaisitko lähettää lapsesi Aitooseen?

Annatapiolaisten vanhemmat osoittavat melkoista luottamusta lähettäessään yläkoululaiset kolmeksi vuodeksi vieraalle paikkakunnalle sisäoppilaitokseen.

Osa myllylle kokoontuneista oppilaista myöntää, etteivät he voi kertoa kotona, millaiseksi arki on mennyt. Osa on myös sitä mieltä, ettei uskaltaisi lähettää omaa lastaan Aitooseen.

Kukaan paikalla olleista ei myönnä itse sekoittaneensa päätään lääkkeillä. Niiden kanssa touhunneet ovat kuulemma vaihtaneet koulua tai lähetetty muualle. Samoin kannabista hankkinut oppilas.

Kangasalalaisoppilas huomauttaa, että Aitoossa ympyrät ovat kuitenkin huomattavasti turvallisemmat kuin kotona, jossa aineita liikkuu enemmän.

Luopioislaisille Anna Tapion koulu on nykyisin lähikoulu, sillä yksityiskoulu hoitaa myös kunnan yläkouluopetuksen Aitoossa. Osa Luopioisten oppilaista hakeutuu majoitusoppilaaksi, osa käy koulua kotoa käsin.

Suurin osa oppilaista tulee kuitenkin eri puolilta maata.

Kahdeksasluokkalainen Veikka Nerto hakeutui Aitooseen kouluun kuultuaan vaihtoehdosta kaverin isosiskolta.

– Rengossa ei ole omaa yläastetta. Ei oikein kiinnosta lähteä joka aamu kuudelta bussille, että ehtii Hämeenlinnaan kouluun. Täällä myös kaverit ovat lähellä, Nerto perustelee päätöstään.

 

 

Lakastuuko Anna Tapion henki?

 

Anna Tapion koulu on kuulunut parin vuoden ajan kestosuosikkeihin netin koulukeskusteluissa. Toiset levittävät koulusta villejä tarinoita ja huhuja, toiset taas muistelevat kaiholla vuosiaan sisäoppilaitoksessa.

Moni liikuttuu vieläkin, kun kuulee puhuttavankin pään, käden ja sydämen sivistyksestä. Kolmevuotinen itsenäistymisjakso tiiviissä yhteisössä antaa elämälle ainutlaatuisen lähtökohdan.

Nyt pelätään, että vuosikymmenestä toiseen vaalittu Anna Tapion henki on vaarassa.

On aikamoinen hätähuuto, kun oppilaat itse toivovat asuntolaan jämäkämpää kuria ja tiukempaa valvontaa.

Vanhemmat ovat puuttuneet samaan asiaan jo hetken aikaa. Jotkut ovat pitäneet tilannetta niin turvattomana, että ovat ottaneet lapsensa pois koulusta. Se on Anna Tapion koululla poikkeuksellista.

 

Anna Tapion koululla on ollut eräänlainen eliittikoulun maine. Nykyisin oppilasaines on entistä haasteellisempaa. Aitooseen lähetetään väärään kaveriporukkaan ajautuneita, ja myös koulukiusatut katkaisevat kierteen vaihtamalla maisemaa.

Oppilaat kaipaisivat asuntoloihin entistä enemmän ja entistä jämäkämpiä aikuisia. Asuntoloiden arki on kuitenkin sekaisin YT-neuvotteluiden ja uusien työaikajärjestelyiden vuoksi.

Koulun johdon mielestä asuntoloiden työviikko on nelipäiväinen, koska oppilaat viettävät koululla neljä iltaa ja yötä viikossa. Asuntolan väki ei ole suostunut esitettyihin heikennyksiin. Tilanteeseen väsyneet työntekijät ovat vaihtaneet maisemaa tai jääneet sairauslomalle.

Samaan aikaan paha maailma yrittää luikerrella Aitooseen. Sisäoppilaitoksen linjan pitää olla tiukka; esimerkiksi päihteet eivät kuulu 14–16-vuotiaiden arkeen.

 

Anna Tapion koulu elää maineestaan, sillä yksityiskoulu ei pärjää ilman maksavia asiakkaita. Kun hakijamäärät pienenevät, koulu ei enää pääse valitsemaan, ketkä otetaan sisälle.

Koululle haetaan parhaillaan uusia oppilaita. Sana koulun kuplinnasta on kiirinyt maailmalle, eikä hakijoita kerry entiseen malliin.

Aitoon yksityiskoulu on joutunut otsikoihin monet kerrat, mutta yleensä pesukonekohut ja muut jupakat ovat samalla lisänneet myönteistä kiinnostusta koulua kohtaan.

Netti on tuonut mukanaan blogit ja suomi24.fi -koulukeskustelut. Oppilaitos pyrkii varmistamaan, etteivät koululaiset lataa nettiin kuvia ja videoita, sillä niiden aiheuttamista lööpeistä on kokemusta jo ajalta ennen kännykkäkameroita.

Aitoon tilanne pulpahtelee välillä myös Sydän-Hämeen nettisivuille. Vuodenvaihteessa aloitettu keskustelu Aitoon nuorisohäiriköistä keräsi parissa päivässä kymmeniä kommentteja. Enää ei voi saivarrella sillä, kumman yläkoulun oppilaat kylää terrorisoivat, sillä nykyisin kaikki ovat samassa veneessä.

Kommentointi on suljettu.