Mitä tehdä jos punkki puree?

Punk puri kymmeniin ihmisiin Kuhmalahdella Tervaniemen Työväentalolla huhtikuisena lauantai-iltana. Punkin puremat henkilöt alkoivat tömistellä lattiaa jaloillaan, taputtivat käsiään, hihkuivat ja isoimman pureman saaneet hyppivät ja heiluttivat käsiään.

Kyse oli punkmusiikista ja Irtopää -yhtyeen onnistuneesta keikasta. Kun punk puri, oli vain nautittava ja toivottava uusia puremia.

Sen sijaan kasvillisuuden seassa elävän ja keväällä yli viiden asteen lämpötilassa aktiiviseksi ryhtyvän punkin puremasta ei nauti kukaan.

Punkki on hämähäkkieläimiin kuuluva pieni niveljalkainen.

Yleisin Suomessa tavattava punkkilaji on puutiainen (Ixodes Ricinus). Puutiainen viihtyy hyvin kosteissa ruohikoissa ja tiheän aluskasvillisuuden metsissä.

Punkkikausi kestää yleensä huhtikuusta lokakuuhun asti. Työssäni apteekissa olen havainnut useita puutiaisen puremia joka vuosi.

Puutiainen tarvitsee verta kehittyäkseen toukasta nymfiksi ja edelleen aikuiseksi.

Aktiivisessa vaiheessa puutiainen odottaa sopivan isäntäeläimen tai ihmisen ohikulkua. Se tarttuu etujaloillaan uhriinsa.

Ennen kuin puutiainen alkaa imeä verta, se valuttaa hiukan sylkeä saaliiseensa imukärsänsä kautta. Pisto ei satu, koska syljessä on puudutusainetta. Tämän vuoksi monet eivät huomaa saaneensa pistoa. Syljessä on myös veren hyytymistä estävää ainetta, joten se voi aterioida viikonkin ajan.

Useat punkkilajit voivat levittää mikrobeja, jotka saattavat aiheuttaa vakavia sairauksia. Suomessa puutiaiset saattavat kantaa borrelia-bakteeria tai TBE-virusta.

Borrelia-infektio voidaan hoitaa antibiooteilla, mutta TBE-viruksen aiheuttamaan aivotulehdukseen ei ole hoitokeinoa. Sitä vastaan voi suojautua rokotteella. Borrelioosi on paljon yleisempi kuin puutiaisaivotulehdus.

Suomessa noin kymmenen prosenttia puutiaisista kantaa Borrelia-bakteeria ja vuodessa tuhannet suomalaiset sairastavat bakteerin aiheuttaman infektion. Erythema migrans -ihottuma on selvin oire infektiosta.

Punoittava ihottuma ilmenee päivien tai viikkojen kuluessa pistosta ja se voi olla hyvin monenlainen. Yleensä se leviää keskipakoisesti pistokohdasta ja on usein rengasmainen. Joskus lämpö voi nousta tai väsyttää.

Epäiltäessä punkin aiheuttamaa reaktiota on käännyttävä lääkärin puoleen, jolloin on mahdollista saada asianmukainen lääkehoito ja sairastumisen myöhäisemmät vaiheet voidaan minimoida.

Parasta hoitoa on ehkäistä punkin purema. Puremalta voi välttyä kulkemalla kosteassa maastossa keskellä polkua pukeutuneena pitkälahkeisiin ja -hihaisiin vaatteisiin. Sukat on hyvä laittaa housujen päälle.

On tärkeää tarkastaa iho päivittäin, mieluiten iltaisin.

Punkit kiinnittyvät mielellään nivusiin, korvien taakse, kainaloihin ja lapsilla myös päähän. Punkin poistaminen vuorokauden sisällä vähentää infektioriskiä. Apteekeista saatavilla punkkipinseteillä poisto sujuu näppärästi. Rasvalla tai hyönteismyrkyllä ei pidä yrittää poistoa, vaan nopea kiskaisu pinseteillä tai sormin on paras keino. Iho on hyvä pyyhkäistä desinfiointiaineella tai vähintään pestä vedellä.

Jos punkin pää irtoaa ja jää ihoon, irtopää voi tulehduttaa ihon. Punkin irtopää ei kuitenkaan ole niin vaarallinen kuin Borrelia-bakteeri tai TBE-virus.

Puutiaisten asuttamilla alueilla kotieläimet voivat helposti kuljettaa punkkeja sisätiloihin. Sisätiloissa puutiainen voi elää kuukausia vain vähäisellä kosteudella.

Kotieläimet kannattaa kammata päivittäin tiheällä kammalla ja poistaa jo tarttuneet puutiaiset. Kotieläimille on häätöaineita puutiaisia vastaan.

 

Liisa Alanko

farmaseutti, Kuhmalahden apteekki