Kulttuuritalon suunnittelusta

Vaikka kulttuuritalon sisältöä suunnittelevalle asiantuntijaryhmälle ensimmäisessä kokouksessa painotettiin, etteivät ryhmäläiset saa viestiä talosta mitään, totean, että epäkohtien tuominen kuntalaisten tietoisuuteen on minulle tärkeämpää kuin kyseisessä ryhmässä jatkaminen. Varsinkin kun asiantuntijoiden nostamiin epäkohtiin talon suunnittelussa ei ole kunnan johdossa haluttu mitenkään puuttua vaan talo valmistuu juuri sellaisena kuin Kimmo Pyykön valitsema arkkitehti talon on suunnitellut.

Faktoja: vuoden 2010 lopussa talosuunnitelma oli järkevä, suorakaiteen muotoinen kokonaisuus jossa mukana oli myös liiketiloja joihin paikallisia yrittäjiä olisi tullut vuokralaisiksi. Hinta-arvio oli 5,7 miljoonaa euroa. Toukokuussa 2011 kunnanhallitus päätti että taloon tulee Kimmo Pyykön henkilömuseo. Pyykön vaatimuksesta arkkitehti vaihdettiin hänen ehdottamaansa helsinkiläiseen suunnittelutoimistoon.

Valtuusto on myöntänyt tähän mennessä takauksen noin yhdeksän miljoonan euron lainalle. Tuleeko se riittämään rakennuskustannuksiin, on kysymysmerkki.

Suorakaiteen tilalle on tullut neljästä ’siirtolohkareesta’ muodostuva kokonaisuus. Mitä on tapahtunut suunnitelluille tiloille?

Kuntalaisille luvatusta suuremmasta valtuustosalista tuleekin nykyistä pienempi, tulevaan kunnanhallituksen huoneeseen ei mahdu kerrallaan kuin osa kokouksen normaalikokoonpanosta. Konserttisalia ollaan pienentämässä 56 neliömetriä, eikä soittimille suunnitella lainkaan varastotiloja. Ei kuulemma ole tarvetta. Flyygeliä on tarkoitus säilyttää lastaussillan yhteydessä joka on talvipakkasellakin ulos asti auki.

Liiketiloja ei tule. Kaikkia muita tiloja on jouduttu alkuperäisestä suunnitelmasta pienentämään, mutta samanaikaisesti Kimmo Pyykön museokompleksi on kasvanut lähes 100 neliömetrillä 550 neliömetriin.

Talosta halutaan korkeatasoinen konsertti- ja kokoustalo, mutta ilman kunnollisia keittiötiloja. Arkkitehti ehdotti, että jokainen tuo siirrettävät jääkaapit tullessaan ja niitä säilytetään valtuustosalissa. Kunnan terveystarkastajilta ei haluta lausuntoa suunnitelmavaiheessa, vaan vasta kun talo on jo valmis.

Tällä suunnitelmalla tulevalla yrittäjällä ei ole mahdollisuutta järkevään liiketoimintaan, koska talossa ei voi valmistaa eikä säilyttää ruokia tai juomia. Jokaiseen tilaisuuteen tulee pöydät ja tuolit tuoda väliaikatarjoiluita varten erikseen.

Talon käyttökustannuksia ei ole laskettu eikä arvioitu liiketoimintapotentiaalia. Kunnan toimiva johto ei ole halunnut tehdä laskelmia miten kustannukset katetaan eikä tutkia mahdollisuutta Kimmo Pyykkö museosta luopumiseen. Eikä laskea mitkä olisivat olleet kustannukset rakennussuunnitelmien muuttamisesta ja toisaalta syntyvistä säästöistä jos Pyykkö museosta luovuttaisiin ja tilalle tulisi liiketiloja, talossa olisi toimivat keittiötilat ja monipuoliset tapahtumat mahdollistavat muunneltavat tilaratkaisut.

Kulurakenteen reipas kasvu ja tilasuunnitelmien ongelmat on tuotu päättäjien tietoon jo ennen varsinaisen rakennustyön aloitusta, mutta mihinkään korjaaviin toimiin ei ole ryhdytty.

Tuotakoon myös esiin että asiantuntijaryhmältä on kielletty Kimmo Pyykön museon toiminnan suunnittelu ja arviointi. Työryhmältä on annettu myös väliraportti kunnanhallitukselle ilman että työryhmän jäsenet olisivat raporttia nähneet saati hyväksyneet.

 

Heini Niklas-Salminen

Kulttuuritalon sisältöä miettivän työryhmän jäsen

Kommentointi on suljettu.