Kulttuuritalon suunnittelusta

Vaikka kulttuuritalon sisältöä suunnittelevalle asiantuntijaryhmälle ensimmäisessä kokouksessa painotettiin, etteivät ryhmäläiset saa viestiä talosta mitään, totean, että epäkohtien tuominen kuntalaisten tietoisuuteen on minulle tärkeämpää kuin kyseisessä ryhmässä jatkaminen. Varsinkin kun asiantuntijoiden nostamiin epäkohtiin talon suunnittelussa ei ole kunnan johdossa haluttu mitenkään puuttua vaan talo valmistuu juuri sellaisena kuin Kimmo Pyykön valitsema arkkitehti talon on suunnitellut.

Faktoja: vuoden 2010 lopussa talosuunnitelma oli järkevä, suorakaiteen muotoinen kokonaisuus jossa mukana oli myös liiketiloja joihin paikallisia yrittäjiä olisi tullut vuokralaisiksi. Hinta-arvio oli 5,7 miljoonaa euroa. Toukokuussa 2011 kunnanhallitus päätti että taloon tulee Kimmo Pyykön henkilömuseo. Pyykön vaatimuksesta arkkitehti vaihdettiin hänen ehdottamaansa helsinkiläiseen suunnittelutoimistoon.

Valtuusto on myöntänyt tähän mennessä takauksen noin yhdeksän miljoonan euron lainalle. Tuleeko se riittämään rakennuskustannuksiin, on kysymysmerkki.

Suorakaiteen tilalle on tullut neljästä ’siirtolohkareesta’ muodostuva kokonaisuus. Mitä on tapahtunut suunnitelluille tiloille?

Kuntalaisille luvatusta suuremmasta valtuustosalista tuleekin nykyistä pienempi, tulevaan kunnanhallituksen huoneeseen ei mahdu kerrallaan kuin osa kokouksen normaalikokoonpanosta. Konserttisalia ollaan pienentämässä 56 neliömetriä, eikä soittimille suunnitella lainkaan varastotiloja. Ei kuulemma ole tarvetta. Flyygeliä on tarkoitus säilyttää lastaussillan yhteydessä joka on talvipakkasellakin ulos asti auki.

Liiketiloja ei tule. Kaikkia muita tiloja on jouduttu alkuperäisestä suunnitelmasta pienentämään, mutta samanaikaisesti Kimmo Pyykön museokompleksi on kasvanut lähes 100 neliömetrillä 550 neliömetriin.

Talosta halutaan korkeatasoinen konsertti- ja kokoustalo, mutta ilman kunnollisia keittiötiloja. Arkkitehti ehdotti, että jokainen tuo siirrettävät jääkaapit tullessaan ja niitä säilytetään valtuustosalissa. Kunnan terveystarkastajilta ei haluta lausuntoa suunnitelmavaiheessa, vaan vasta kun talo on jo valmis.

Tällä suunnitelmalla tulevalla yrittäjällä ei ole mahdollisuutta järkevään liiketoimintaan, koska talossa ei voi valmistaa eikä säilyttää ruokia tai juomia. Jokaiseen tilaisuuteen tulee pöydät ja tuolit tuoda väliaikatarjoiluita varten erikseen.

Talon käyttökustannuksia ei ole laskettu eikä arvioitu liiketoimintapotentiaalia. Kunnan toimiva johto ei ole halunnut tehdä laskelmia miten kustannukset katetaan eikä tutkia mahdollisuutta Kimmo Pyykkö museosta luopumiseen. Eikä laskea mitkä olisivat olleet kustannukset rakennussuunnitelmien muuttamisesta ja toisaalta syntyvistä säästöistä jos Pyykkö museosta luovuttaisiin ja tilalle tulisi liiketiloja, talossa olisi toimivat keittiötilat ja monipuoliset tapahtumat mahdollistavat muunneltavat tilaratkaisut.

Kulurakenteen reipas kasvu ja tilasuunnitelmien ongelmat on tuotu päättäjien tietoon jo ennen varsinaisen rakennustyön aloitusta, mutta mihinkään korjaaviin toimiin ei ole ryhdytty.

Tuotakoon myös esiin että asiantuntijaryhmältä on kielletty Kimmo Pyykön museon toiminnan suunnittelu ja arviointi. Työryhmältä on annettu myös väliraportti kunnanhallitukselle ilman että työryhmän jäsenet olisivat raporttia nähneet saati hyväksyneet.

 

Heini Niklas-Salminen

Kulttuuritalon sisältöä miettivän työryhmän jäsen

Kommentit (12)

 1. kimmo p

  Hei kuntalaisia kusetetaan, lopettakaa k talon teko. Rakentajaa se pyykkö museo vaikka kirkkojärveen jään päälle. Nyt kannattaa viimeinkin kuntalaisten herätä kannatus kerätä vetoomus kulttuuri talon tarpeellisuudesta, itse en ainakaan mihkään museoon mee.

 2. Puskista huutelua

  Kyseisen asiantuntijatyöryhmän työ on kesken, ja nyt yksi sen jäsenistä tulee kertomaan ”faktoja”. Näiden väitteiden todenperäisyyttä kun ei ole mistään muualta tarkistettu.
  Lukemani mukaan työryhmän jäsenet ovat eri alojen ammattilaisia, eli eiköhän asioita ole tuumattu aika monesta näkökulmasta.
  Kirjoitus vaikuttaa lähinnä Kimmo Pyykön mustamaalaamiselta. Itse yrittäjänä toimivan Niklas-Salmisen omat motiivit myös mietityttävät. Jos asioihin haluaa vaikuttaa, siltojen polttaminen ei siinä taida auttaa.

  • Heini Niklas-Salminen

   Puskista huutelijalle voin kommentoida että nimimerkin suojasta olisi kyllä paljon helpompaa ottaa asioihin kantaa. Olet oikeassa siinä että yrittäjänä olisi ollut ehkä järkevämpää olla vain hiljaa eikä miettiä että ketähän tässä olen vuosien varrella suututtanut ja paljonko on liiketoiminta tästä kärsinyt. Mutta kun omat periaatteet menevät välillä rahanteon edelle, ei voi mitään. Hartain toiveeni on että toimittajat tarttuisivat toimeen ja alkaisivat analyyttisesti tutkimaan case Kulttuuritaloa, olisi varmasti uskottavampaa kun faktat luettaisiin oikeana lehtijuttuna eikä mielipidekirjoituksena.

 3. Kuntalainen

  Mukavaa kun saadaan Kimmo Pyykölle oma museo. Kuka hän on ja mitkä ovat hänen saavutuksensa? Nämä kulttuuritalon kustannukset tulevat varmasti vaikuttamaan tulevan terveyskeskuksen remonttiin/ uuden terveyskeskuksen rakentamiseen. Muutenkin kunta jo tinkii hoitohenkilöstön kesäsijaisista, ja terveyskeskuksen välineistöstä. Mutta on se vaan hienoa että joku v…n savikupin tekijä saa omat näyttelytilat.

 4. kimmo p

  Joo menee maku kunnan touhuun. Asukkaita tuskin kiinnostaa Tollanen kp museo luulisi valtuuston ja päättäjien tekevän fiksuja päätöksiä mutta ei. Pitää alkaa harkitseen muuttoa muualle. Ruuasta pula kouluissa ja liikuntapaikat ovat mitä ovat samoin veneily satamat aivan surkeita. Luulisi järvien ympäröivän kunnan laittavan satamat ja venereitti palvelut ajantasalle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?