Pyörätön pyörätie

Keskustelu Sahalahden pyörätiestä on jumiutunut muna vai kana -tasoiseksi jänkkäykseksi. Pyörätietä on turha tehdä valmiiksi, koska pyöräilijät kulkevat kuitenkin tien laidassa. Pyöräilijät polkevat tien laidassa, koska pyörätietä ei ole tehty valmiiksi.

Sahalahden ja Kangasalan välinen pyörätie oli yksi kuntaliitoshankkeista. Jälkikäteen on helppo arvostella, että hanke oli ylimitoitettu. Porkkanarahojen turvin siitä voitiin toteuttaa vain pieni osa. Mutta pyörätien kannalla oli sekä pyöräilypitäjä Kangasala että työmatkaliikennettä ja nauhataajamaa puolustanut Sahalahti.

 

Kuntaliitoksesta on kulunut yli kahdeksan vuotta, eikä pyörätien valmistuminen ole edes näköpiirissä. Pelisalmen ja Huutijärven välinen osuus kokonaan tekemättä, eikä Pelisalmen ja Sahalahden välinen osuuskaan ole vielä valmis.

Pyörätiellä lenkkeillään jalan ja ajellaan paksurenkaisella mopolla. Sen sijaan pyöräilijöistä suuri osa polkee mieluummin pientareella rekkojen seassa kuin päällystämättömällä ja vähän väliä tiehen yhtyvällä pyörätiellä.

Kangasalla on Valkeakosken ohella Tampereen seudun parhaat kevyen liikenteen väylät. Sahalahden pyörätie olisi tärkeä täydennys pyörätieverkkoon – etenkin kun hartaasti odotettu jatko Sahalahdelta Pakkalaan valmistuu.

 

Sahalahden ja Kangasalan välisellä pyörätiellä on sen verran mittaa, ettei ihan tavallinen tallaaja polje työmatkaa Kangasalta Sahalahdelle tai toisin päin. Kovakuntoisimpia baana voisi houkuttaa tämänkaltaiseen hyötyliikuntaan, mutta suurelta osin väylä palvelisi pitkää lenkkiä tekeviä pyöräilijöitä, rullaluistelijoita ja muita lenkkeilijöitä. Heitä kertyisi todennäköisesti kauempaakin, sillä Pelisalmen järvimaisemat ja rauhalliset metsätaipaleet ovat sellaista, mitä ei ihan joka pyörätiellä koeta.

Pälkäneellä voidaan vain kadehtia nykyisenkin kaltaista pyörätieverkostoa: kevyen liikenteen väyliä on pätkä siellä ja toinen täällä. Lisäksi ajotiet ovat niin reikäisiä, että pitää olla melkoinen taituri ennen kuin niille uskaltaa lähteä rullaluistimilla tai edes pyörällä.

Kommentointi on suljettu.