Epaalan koulu olisi pitänyt säilyttää

Kesällä Sydän-Hämeen Lehden Lukijalta -sivulle kirjoittamassani artikkelissa ”Pälkäne tarvitsee lisää veronmaksajia” esitin, että kyläkoulujen lakkauttaminen pienentää verotuloja. Palaan asiaan, koska Pälkäneen kunnanvaltuusto päätti kokouksessaan 7.11. lakkauttaa elinvoimaisen Epaalan koulun.

Onneksi Epaalan koulun opettajat saavat pitää työpaikkansa. Lasten kannalta olisi toivottavaa, että Epaalan koulun opettajat saisivat opettaa samoja lapsia myös Kostian koulussa.

 

Epaalan koulun lakkauttaminen näivettää kylän

Epaalan koulu kokoaa kylän yhteen. Koulussa on runsaasti yhteisiä tapahtumia, joissa on opettajien ja lapsien lisäksi mukana myös vanhempia.

Epaalan koulun lakkauttamisen jälkeen lapset kyyditään Kostian kouluun. Tällöin lapsien koulumatka pitenee kivenheitosta muutamaan kilometriin.

Näistä syistä osa veroa maksavista lapsiperheistä muuttaa pois – ei vain Epaalasta, vaan koko kunnasta – ja kunnan verotulot pienenevät.

Epaalaan ollaan kaavoittamassa uusia omakotitalotontteja. Epaalan koulun lakkauttamispäätöksen jälkeen tontit eivät mene kaupaksi ainakaan lapsiperheille.

 

Kostian koululla tilaongelmia

Kostian koululla on ylisuuria luokkia ja puutetta luokkahuoneista. VPK:n talolta on jouduttu vuokraamaan opetustiloja.

Epaalan koulun oppilaiden siirto Kostian koululle aiheuttaa lisärakentamispaineita. Lisärakentaminen mitätöisi Epaalan koulun lakkauttamisen tuovat säästöt.

Väkiluvultaan kasvavassa Onkkaalassa on pulaa lasten päivähoitopaikoista. Osa lakkautettavan Epaalan koulun lapsiperheistä – joissa on myös päivähoitoikäisiä lapsia – muuttaa Onkkaalaan. Tämä lisää paineita päiväkotirakentamiseen.

Toisin kuin yhteiskoulun kellarikerroksessa, Epaalan koulussa ei ole sisäilma- tai homeongelmia, koska koulurakennus on vanha hirsitalo, jossa on hengittävät hirsiseinät. On pelättävissä, että Kostian koululla ilmenee lähivuosikymmeninä nykyajan kivitaloissa valitettavan yleisiä sisäilma- tai homeongelmia.

Sisäilma- ja homeongelmat aiheuttavat opettajien ja oppilaiden sairastumisesta johtuvia sairaanhoitokustannuksia ja poissaoloja.

 

Pieni kyläkoulussa paremmat oppimistulokset

Kostian koulun ylisuurissa luokissa opettajalla on hitaammin oppivien lasten yksilölliseen ohjaukseen vähemmän aikaa kuin pienessä kyläkoulussa. Siksi pienessä kyläkoulussa on isoa koulua paremmat oppimistulokset.

Epaalan koulu muodostaa tiiviin yhteisön, jossa opettajat, lapset ja vanhemmat tuntevat toisensa. Siksi koulukiusaaminen on siellä harvinaisempaa kuin isossa Kostian koulussa.

Kyläkoulussa kynnys alkaa kiusaamaan on suuri, koska lapsi tuntee myös vanhemmat ja tietää joutuvansa heidän kanssaan tekemisiin. Samasta syystä pienessä kyläkoulussa työrauhaongelmat ovat lähes tuntematon käsite.

Epaalan koulun lakkauttamisesta on reilusti enemmän haittaa kuin hyötyä.

Jukka Ollikkala

Kommentointi on suljettu.