Aitoon koulu puretaan, jos remontti käy kalliiksi

Pukkivuoren ryhmiksen piti muuttaa elokuussa Aitoon koululle, johon remontoidaan uusi päiväkoti. Jos remontti käy liian kalliiksi, rakennus puretaan ja paikalle tehdään uusi päiväkoti.

Pälkäneen kunnanvaltuusto jarrutteli Aitoon ala-asteen remonttia. Jos vanhan remontoiminen käy kohtuuttoman kalliiksi, rakennus puretaan, ja paikalle tehdään uusi päiväkoti.

Aitoon koululle syntyi reilut kaksi vuotta sitten tilaa, kun Luopioisten yläaste lakkautettiin ja Anna Tapion koulu otti yläkouluopetuksen hoidettavakseen. Alakoulu muutti yläasteelta tyhjilleen jääneisiin tiloihin, ja ala-asteen rakennus on tarkoitus remontoida päiväkodiksi, johon ”sadan tonnin talossa” toimiva Pukkivuoren ryhmis muuttaa.

Alakoulun remonttiin ensi vuodelle varattu 130 000 euroa ei tule riittämään, sillä rakennuksen putket ovat kehnommassa kunnossa kuin uskottiinkaan. Nyt kustannusarvio on noussut jo 300 000 euroon.

Ensi vuoden budjettia käsiteltäessä Eveliina Hakala (kesk) ehdotti, että heikkokuntoinen rakennus purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin uusi päiväkoti.

– Mitä enemmän rakennusta tutkitaan, sitä enemmän se maksaa. Vanhaa korjaamalla ei saada kunnollista päiväkotia, Hakala perusteli.

Hän arveli, että purkaminen hoituisi 200 000 eurolla ja uuden päiväkodin rakentaminen 800 000 eurolla. Hakalan mielestä päiväkoti voisi olla siirrettävä. Myös Timo Ailion (sd) mielestä kunnan pitäisi ensin päättää, millainen kouluverkko tulevaisuudessa on, ja ryhtyä vasta sitten rakennus- tai remonttitöihin.

Hän vakuutti, ettei tekninen lautakunta käynnistä remonttia ilman parempia tutkimuksia ja suunnitelmia.

– Ei lekaa kylkeen -ajatus ole ihan vieras, Ailio myönsi.

Kunnanjohtaja Esko Arasalo muistutti, että kokonaisuuteen vaikuttaa myös se, että ala-asterakennuksesta on taseessa vielä poistamatonta arvoa 300 000 euroa.

– Jos koulu purettaisiin, joutuisimme tekemään alaskirjauksen. Se tosin saatetaan joutua tekemään joka tapauksessa, sillä koulun arvo ei taida enää olla 300 000 euroa.

Arasalo sanoi, että suunnittelu on toistaiseksi jäissä, ja asiaan palataan alkuvuodesta.

Outi Viitanen (kesk) kannatti Eveliina Hakalan esitystä koulun purkamisesta ja uuden päiväkodin rakentamisesta.

– Aitoon ryhmiksessä on liikaa lapsia. Tilanne on ollut laiton jo reilun vuoden ajan. Olemme hukassa, kun joku puuttuu siihen.

Koulun purkamisesta ja uuden päiväkodin rakentamisesta ei tarvinnut äänestää, kun Hakala ja Viitanen muuttivat ehdotuksensa ponneksi. Pontta ehdotti Jarkko Pihkala (kok), ja valtuusto hyväksyi sen yksimielisesti.

Kommentointi on suljettu.