Pikkulukio kiinnostaa, pikkukylä ei

Helsinkiläinen Laura Juntunen (etualalla), valkeakoskelainen Sanni Pellikka, lempääläläinen Venla Plym, tamperelainen Jenna Toivanen ja nastolalainen Iida Niemi tutustuivat keskiviikkona Pälkäneen lukioon. Anna Tapion koululaisista kukaan ei ole jäämässä Pälkäneelle lukioon. Myöskään kotipaikkakuntien koulut eivät kiinnosta kolmen Aitoossa asutun vuoden jälkeen.

Pikkulukion edut tulivat selväksi, kun ryhmä Anna Tapion koulun yhdeksäsluokkalaisia tutustui keskiviikkona Pälkäneen lukioon.

– Koulu vaikuttaa ihan kodikkaalta ja viihtyisältä, mutta on vaikea ajatella, että jäisin pikkupaikkakunnalle asumaan, kun olen jo viettänyt kolme vuotta Aitoossa, Jenna Toivanen sanoo.

Tamperelaisen Toivasen suunnitelmissa on lähteä Helsinkiin opiskelemaan liiketaloutta tai matkailua. Helsinkiläinen Laura Juntunen puolestaan haluaisi Tampereelle ammattikouluun.

– Täytyisi vain ottaa loppukiri ja nostaa arvosanoja, sillä 5,8:n keskiarvolla ei välttämättä pääse edes ammattikouluun.

Juntunen myöntää, että kouluhommat eivät ole kauheasti kiinnostaneet. Tai ne tahtovat jäädä suunnittelun asteelle.

Valkeakoskella on uusi, hieno lukio, mutta valkeakoskelaiselle Sanni Pellikalle kotikaupungin koulu ei ole ykkösvaihtoehto.

– Aion pyrkiä Tampereelle lukioon. Ensimmäiset pari vuotta saatan käydä kotoa käsin, mutta viimeistään kolmantena vuonna on tarkoitus muuttaa Tampereelle.

Lempääläläinen Venla Plym ei vielä oikein tiedä, hakeutuisiko lukioon vai ammattikouluun.

– Äiti on sitä mieltä, ettei minun kannata mennä lukioon, ja siksi minä haluan mennä sinne.

Nastolalaisen Iida Niemen tulevaisuudensuunnitelmat ovat selvät.

– Aion eläinlääkäriksi, ja sitä varten on mentävä lukioon.

Anna Tapion koulun yhdeksäsluokkalaiset ovat yhtä mieltä siitä, etteivät kolme Aitoon vuotta ole menneet hukkaan. Sisäoppilaitoksen arjessa oppii paljon sellaista elämäntaitoa ja pärjäämistä, joka ei näy todistuksessa.

– Koulussa on myös aivan mahtava meininki. Yhteishenki on kymppi plus.

 

Yhteishaku alkaa 24. helmikuuta

Yhdeksäsluokkalaisilla on vielä reilu kuukausi aikaa pohtia toisen asteen opiskelupaikkaa. Lukioiden ja ammattikoulujen yhteishaku alkaa 24. helmikuuta.

Valintaa ei tarvitse tehdä laput silmällä, sillä koulut järjestävät yhdeksäsluokkalaisille esittelytilaisuuksia. Anna Tapion koululaiset kertovat käyneensä parilla muullakin koululla.

– Kaikki kehuvat kovasti itseään, he nauravat.

Yhteishaku tapahtuu netissä. Yhdeksäsluokkalaiset valitsevat osoitteessa www.opintopolku.fi 1–5 koulua. Hakutoivejärjestys on sitova, eli opiskelija valitaan listansa ensimmäiseen kouluun, johon hänen arvosanansa tai pisteensä riittävät. Yläasteet toimittavat päättötodistusten arvosanat suoraan opiskelijavalintarekisteriin.

 

Kommentointi on suljettu.