Luopioisten taidekesässä katsotaan totuuden kaleidoskooppiin

 

Dosentti Syksy Räsänen johdatti kiinnostuneita kuulijoitaan pimeän aineen salaisuuksiin luennolla Mikkolan Navetalla viime heinäkuussa. Räsänen osallistui myös taiteijoiden leirille. Pimeä aine seikkailee Totuuden kaleidoskooppi- näyttelykokonaisuuden kuunnelmallisessa osuudessa Mikkolan Jyvämakasiinissa tulevana kesänä.

Onko totuus totta? Totuuden käsitettä ei tarvitse kuin hiukan raaputtaa, niin syntyy epäilys: kaikki ei olekaan sitä, miltä näyttää. Mitä me voimme käsitteiden, merkitysten ja kulttuuristen erojen viidakossa kutsua totuudeksi?

Totuus ja sen monet ilmenemismuodot ovat olleet Luopioisten Mikkolan Navetalla majaansa pitävän Muodonmuutoksia ry:n teemana jo vuodesta 2012. Laaja tapahtumakokonaisuus Totuuden kaleidoskooppi lähestyy totuuden käsitettä eri tieteen- ja taiteenalojen kautta. Viime vuonna järjestettiin suuren suosion saanut luentosarja, jossa totuutta pohdittiin muun muassa historian, teologian ja kosmologian kautta. Luennot järjestettiin yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa. Tieteen ja taiteen vuoropuhelu huipentuu ensi kesänä Luopioisten taidekesässä.

 

Tieteen ja taiteen välistä flirttailua

Tänä keväänä luentosarja uudistuu ja noudattaa Pitskun kulttuurikirkossa kehitettyä konseptia, jossa tiede ja taide nivoutuvat yhtenäiseksi kokonaisesitykseksi. Esitykset järjestetään yhteistyössä Valkeakoski-opiston ja Pitskun kulttuurikirkon kanssa Luopioisissa ja Helsingissä.

Kevään ensimmäinen tieteen ja taiteen vuoropuhelu tapahtuu otsikolla ”Uskon vasta kun näen!” lauantaina 5. huhtikuuta Mikkolan Navetalla ja tiistaina 6.toukokuuta  Helsingissä Pitskun kulttuurikirkossa. Näkemisen totuutta lähestytään havaintopsykologian ja taikuuden kautta. Johdattelijoina ovat psykologian lisensiaatti Tarja Peromaa ja taikuri Robert Jägerhorn.

Seuraavaksi sukelletaan geenien maailmaan. ”Geenien monta totuutta” on otsikkona lauantaina 26.4. Luopioisissa ja tiistaina 13.5. Helsingissä. ”Kohdusta hautaan, tuhannen kokemuksen kautta” on tarina geenien moninaisesta totuudesta. Tieteen edustajina epigenetiikan ja genetiikan professori Minna Nyström ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Risto Heikkinen. Taiteellista näkökulmaa aiheeseen tarjoaa muun muassa tanssija Päivi Järvinen.

 

Taidekesässä totuus punnitaan

Muodonmuutoksia ry tuottaa ensi kesäksi kahden välivuoden jälkeen Mikkolan Navetan pihapiiriin laajan näyttelykokonaisuuden nimellä Totuuden kaleidoskooppi. Kesäkuun alussa avautuva Luopioisten taidekesä levittäytyy Mikkolan jyvämakasiinin, luhtiaittoihin, Navettakalleriaan ja ulkotiloihin. Kesännäyttelyn valmistelut ovat hyvässä vauhdissa. Näyttelyssä ovat mukana seuraavat taiteilijat: Taija Ahonen, Sinikka Isoniemi, Päivi Järvinen, Niina Kestilä, Kari Kärkiluoma, Marja Myllylä, Heli Mäkinen, Tiina Nevanperä, Helena Pokkinen, Tiina Poutanen, Piritta Pääkkö, Nina Pörn ja Carla Schubert.

 

Aineen sokea paimenkoira

Stillkuva kesäleirillä kuvatusta videosta, joka oli ryhmän Sinikka Isoniemi, Jukka T. Lehtonen, Piritta Pääkkö ja Tiina Nevanperä leirilopputyö. Sinikka, Jukka ja Piritta valmistelevat materiaalista videoteosta Matka totuuteen. Se nähdään kesän näyttelyssä.ineen sokea paimenkoira

Luopioisten taidekesän 2014 keskeinen osuus on Jyvämakasiiniin rakentuva kuunnelma, jossa katsojaa johdatetaan Muodonmuutoksia ry:n Kuolema?-näyttelyn konseptilla. Kuunnelman pääosassa on tiedemaailmaa jo pitkään askarruttanut avaruuden mystinen ainesosanen, niin kutsuttu pimeä aine.  Kuunnelmassa tuo heikosti vuorovaikuttava, mutta raskas hiukkanen vaeltaa varhaisen maailmankaikkeuden kosmisesta puurosta sinne, missä valo irtosi aineesta ja maailmankaikkeuteen alkoi muodostua rakenteita. Ajan ja avaruuden vuorovesissä hiukkanen huojuu halki ja poikki totuuskäsitysten etsien samalla totuutta omasta olemassaolostaan .

Kuunnelman kirjoittaa runoilija, kuvataiteilija Tiina Poutanen ja sen äänisuunnittelusta vastaa teatteritaiteen maisteri Sinikka Isoniemi.

Tilan lavastaa ja valaisee kuunnelman näyttämöksi arkkitehti Marja Kuisma ja äänenä kuullaan näyttelijä Marja Myllylää.

 

 

 

Luopioisten taidekesä: Totuuden kaleidoskooppi. Mikkolan tilan pihapiirissä Pälkäneen Luopioisissa  avoinna 10.6-30.8.2014

http://muodonmuutoksia.wordpress.com/ , www.mikkolannavetta.fi

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?