Jari Kemppainen veti hakupaperinsa pois

Haminan kirkkoherran virkaa tavoitellut Jari Kemppainen on vetänyt hakemuksensa pois.

Jari Kemppainen säikäytti pälkäneläiset viikko sitten, kun kirkkoherran nimi löytyi Haminan kirkkoherran virkaa tavoittelevien listalta.

Aiheesta keskiviikkona laadittu uutinen kuului shl.fi -sivuston viime viikon luetuimpiin juttuihin. Uutisesta vinkannut facebook-päivitys tavoitti enemmän sosiaalisen median käyttäjiä kuin yksikään aiempi Sydän-Hämeen Lehden tilapäivitys.

Pälkäneellä heräteltiin jo pientä kansanliikettä, jolla Kemppainen saataisiin pysymään pappilassa. Sellaiselle ei ole tarvetta, sillä hän on vetänyt hakemuksensa pois.

 

Isossa seurakunnassa korostuu hallinto

Jari Kemppainen sanoo, ettei hänellä ole hinkua lähteä Pälkäneeltä. Haminan naapuripitäjässä Vehkalahdella varttunut kirkkoherra päätti kuitenkin hakea kotikonnuilla avautunutta virkaa, kun siihen tarjoutui tilaisuus.

Jo hakemuksessaan Kemppainen ilmoitti, että hän harkitsee vielä ratkaisuaan. Muutaman päivän päätöstä kypsyteltyään kirkkoherra veti hakemuksensa pois.

Kemppainen sanoo viihtyvänsä papin työssä ja Pälkäneellä. Isossa seurakunnassa kirkkoherran arki täyttyisi kuitenkin hallinnosta. Lisäksi Haminassa olisi tehtävä kipeitä leikkauksia, sillä liitosten myötä seurakuntaan on kertynyt sekä työntekijöitä että kiinteistöjä enemmän kuin sen talous kestää.

Haminan seurakunta on jäsenmäärältään lähes Kangasalan seurakunnan kokoinen. Seurakuntalaisia on vajaat 22 000 ja työntekijöitä 73. Kangasalla jäseniä on runsaat 24 000 ja työntekijöitä lähes sata.

 

Toimintaympäristö menee uusiksi

Haminan seurakunta toivoo löytävänsä hengellisen johtajan, joka toimii suunnannäyttäjänä muuttuvassa toimintaympäristössä. Edessä on esimerkiksi seurakuntayhtymän rakentaminen. Yhtymälle keskitetään muun muassa talous ja hallinto.

Haminaan haetaan kirkkoherraa, jolla on kokemusta suuren tai keskikokoisen seurakunnan johtamisesta. 11 vuotta Pälkäneen seurakuntaa johtanut 51-vuotias Kemppainen on pikkuseurakunnan paimen. Hän on kuitenkin tiiviisti mukana koko kirkon hallinnossa, sillä hän on kirkolliskokousedustaja ja pappisliiton valtuutettu.

Kemppainen on verkostoitunut vahvasti myös sosiaalisessa mediassa. Hän on ottanut Facebookin olennaiseksi osaksi seurakunnan arkea.

 

Molemmat hakijat hyviä

Haminan seurakunnan kirkkoherra, lääninrovasti Jari Pennanen jää eläkkeelle syyskuun alussa. Jari Kemppaisen vetäydyttyä virkaa jäävät tavoittelemaan Kymin seurakunnan kirkkoherra, teologian tohtori Juha Tanska ja Miehikkälän kappeliseurakunnan kappalainen Matti Astola.

Kemppaisen mukaan molemmat hakijat ovat erinomaisia ehdokkaita virkaan. Myös tämä vaikutti hänen päätökseensä vetää hakupaperit pois.

Juha Tanska on ollut vuodesta 2006 alkaen Kymin kirkkoherra. Sitä ennen hän toimi pappina Imatralla, Vehkalahdella ja Suomen Merimieskirkolla Haminassa. Kolme vuotta sitten teologian tohtoriksi väitellyt Tanska on julkaissut pappivaimonsa kanssa kolme hengellistä kirjaa.

Matti Astola on toiminut pitkään kappalaisena Haminan kappeliseurakunnissa Miehikkälässä ja Virolahdella.  Hän on hankkinut lisäkoulutusta laintuntemuksessa suorittamalla oikeustieteen opintoja Helsingin yliopistossa.

Kirkkoherraa valittaessa korostetaan hakijan hallinnollisia, taloudellisia ja työnjohdollisia taitoja. Lisäksi arvostetaan kirkkoherran vuorovaikutus-, viestintä- ja yhteistyötaitoja.

Haminan kirkkoherraa eivät valitse seurakuntalaiset, vaan kirkkovaltuusto. Uuteen vaalitapaan on siirrytty varsinkin suurissa seurakunnissa, koska se antaa mahdollisuuden tutustua hakijoiden pätevyyteen ja ansioihin entistä tarkemmin.

Valtuusto haastattelee hakijat ja tekee valinnan kevään aikana. Ennen sitä tuomiokapituli arvioi hakijoiden pätevyydet ja antaa heistä lausunnon.

Kommentointi on suljettu.