Mongolian lähetysiltaan saapuu vieras paikan päältä

Mongolian lähetysillassa keskiviikkona 9.4. kuullaan uusien seurakuntien syntymisestä alueelle, johon kristinusko saapui vasta 1990-luvun alussa. Kuva: Lähetysyhdistys Kylväjä.

Pastori Nerguisaikhan Nyadagmaa Mongolian luterilaisesta kirkosta ja lähetystyöntekijä, pastori Pentti Marttila Lähetysyhdistys Kylväjästä vierailevat Pälkäneellä ensi keskiviikkona. Seurakuntatalolla 9.4. kello 18 alkavassa Mongolian lähetysillassa ovat mukana myös kirkkoherra Jari Kemppainen ja kanttori Ritva Huomo. Illassa lauletaan uuden Viisikielisen laulukirjan lähetyslauluja.

Nerguisaikhan Nyadagmaa (eli Sainaa) on Kylväjän Mongolian luterilaisten yhteistyöseurakuntien johtava pastori. Kylväjällä on Mongoliassa kuusi yhteistyöseurakuntaa. Tällä hetkellä on syntymässä seitsemäs, jossa järjestettiin ensimmäinen kaste lokakuussa. Yhteistyöseurakuntiin kuuluu noin 300 jäsentä. Sunnuntain jumalanpalvelukset keräävät kuitenkin usein enemmän väkeä.

Kylväjän yhteistyöseurakunnat suunnittelevat Mongolian evankelis-luterilaisen kirkon perustamista yhdessä Norjan luterilaisen lähetysliiton yhteistyöseurakuntien kanssa. Tällä hetkellä menossa on kirkon konstituution laadinta.

Kirkon on määrä aloittaa toimintansa syksyllä 2015. Siinä tulee olemaan noin 600 aktiivisesti toimintaan osallistuvaa jäsentä. Mongoliassa on noin 60 000 kastettua kristittyä, joka on kaksi prosenttia maan kolmimiljoonaisesta väestöstä.

Sainaan oma seurakuntansa on Ulaanbaatarin Sain medee -seurakunta (Hyvä uutinen). Seurakunnassa on noin 80 jäsentä.

Sainaa on ollut perheineen perustamassa seurakuntaa vuonna 2000 yhdessä Kylväjän lähettien kanssa. Seurakunta toimii aktiivisesti Ulaanbaatarin itäosissa.

Jumalanpalveluksen ohella seurakunnassa pidetään aamurukouskokouksia, raamattuopetusiltoja, raamattupiirejä, nuorten iltoja, urheilupäiviä, leirejä ja seminaareja.

Oman seurakuntansa ohella Sainaa ohjaa ja kaitsee Kylväjän muita yhteistyöseurakuntia. Hän on ollut ohjaamassa kolmen uuden seurakunnan synnyttämistä, opettanut niiden kastekoulussa ja kastanut uusien seurakuntien kristityt. Näissä seurakunnissa johtovastuuta kantaa seurakunnan vanhin tai paimen sekä seurakuntaneuvosto.

Sainaa-pastori kastamassa uutta jäsentä seurakuntaan.