Finntaverna häipyy Lahdentien varresta

Suuri purkukoura nostelee Finntavernan kattoa ja seinää pala kerrallaan suurille kuormalavoille. Kun vastaan tulee kupariputkia tai muuta metallia, kone erottelee ne omaan kasaansa.

Martti Pehkonen seisoo työmaan laidalla ja katsoo, kun vanha taukopaikka katoaa kourallinen kerrallaan lavalle.

– Moni on kysynyt, että onko olo haikea, kun elämäntyö puretaan. En minä ole haikea tai surullinen, vaan iloinen, kun taakasta vihdoin päästään, Pehkonen sanoo.

Finntaverna oli 1990-luvun alkuun saakka suosittu taukopaikka vilkkaan Lahdentien varressa. Rauniokirkon kupeessa poikettiin kahville ja syömään.

– Kesätyöntekijöitä oli parhaimmillaan viitisentoista, Finntavernan rakentanut Pehkonen muistelee vilkkaita vuosia.

Vanha taukopaikka hiljeni, kun tien toiselle puolelle valmistui Aapiskukko.

Finntavernassa näytti siltä kuin ihmiset olisivat pyyhkiytyneet yhtäkkiä pois: kuivauskaapin tiskit sekä lasihyllyjen kristallit ja pehmoeläimet jäivät niille sijoilleen. Aavemainen tunnelma veti muun muassa valokuvaajia. Paikka alkoi houkutella myös varkaita ja vandaaleja, ja Pehkonen sai vähän väliä korjailla paikkoja. Ennen purkutöitä ei ollut enää paljon ehjää tavaraa pelastettavaksi.

– Joitain ikkunoita ja ovia otettiin talteen ennen kuin kone tuli.

Tyhjillään ollut rakennus ränsistyi, ja viimeiset vuodet se on ollut vaarallisessa kunnossa. Esimerkiksi katto oli jo osin romahtanut.

Finntavernan tontti pakkolunastettiin aikanaan taukopaikaksi Anttilan tilasta. Sen vuokrasopimus umpeutui jo jokunen vuosi sitten. Tontin palautusta Anttilan tilaan on viivästynyt vääntö siitä, kuka purkaa osin romahtaneen rakennuksen. Lopulta ELY-keskus otti homman hoitaakseen.

– Jos työ olisi jäänyt minulle, siinä olisi voinut mennä vuosia. Nyt tontti saadaan palautettua nopeammin, Pehkonen kiittelee.

Purkutöiden alkuvaiheessa tuli pieni yllätys, kun vesilaitoksen väki ei ollutkaan löytänyt vesijohdon sulkua. Kun tiskialtaat revittiin irti, vesijohdosta alkoi suihkuta vettä komeana patsaana. Purkukoneen kuski repi betonilattiaa sen verran auki, että sai puristettua putken umpeen ja purkutöitä voitiin jatkaa.

Umpisolmu aukesi välitysmiehen avulla

Lahdentien varressa on seisonut viime vuodet vierekkäin kaksi rauniota. Kirkkoraunion kupeeseen rakennettu taukopaikka on muuttunut itsekin vähitellen raunioksi, kun se on seisonut parikymmentä vuotta tyhjillään ja kylmillään.

Osittain sortunut rakennus ei ole ollut erityisen kunniakas maamerkki Lahdentien varressa, kunnan tunnetuimman rakennuksen naapurissa. Siksi kuntaa on huudettu apuun, jotta Finntaverna saataisiin purettua.

Kunnalla ei ole kuitenkaan jupakassa juuri muuta roolia kuin kunnallisen rakennusviranomaisen tehtävä. Se on voinut vain patistaa rakennuksen omistajaa Martti Pehkosta ja maanomistajaa ELY-keskusta hoitamaan rötiskön pois maisemaa rumentamasta.

ELY-keskuksella ei ole enää tontille käyttöä, ja siksi se on ollut kohta kymmenen vuotta valmis palauttamaan Finntavernan alueet Anttilan tilalle. Palautus on viivästynyt, koska ränsistyneelle rakennukselle ei ole löytynyt purkajaa. Umpisolmu ei lähtenyt purkautumaan, koska ELY-keskus ei tiennyt, kuka kiinteistöyhtiön taustalla toimii.

Tarvittiin paikallinen välitysmies, jotta kaikki osapuolet saatiin saman pöydän äärelle. Vyyhtiä ryhtyi purkamaan Tero Ahlqvist sen jälkeen kun hänet oli valittu Vanhankirkon suojeluyhdistyksen hallitukseen.

ELY-keskus otti purkutyöt kontolleen, koska tontin vuokra-aika oli umpeutunut jo ajat sitten. Kun se ei ollut tavoittanut vuokralaista ajoissa siivoamaan maita, se hoiti purkutyöt.

Myös Vanhankirkon suojeluyhdistyksellä oli järjestelyssä oma roolinsa. Ilman yhdistystä Simo Anttila olisi joutunut maksamaan ELY-keskukselle tontista käyvän hinnan – kuten siitä oli aikanaan haltuunoton yhteydessäkin tilalle maksettu. Summa neuvoteltiin kohtuullisemmaksi, kun siistiytyvä alue jää rauniokirkon parkkipaikaksi yhteiseen käyttöön.

Toivottavasti komean koivikon katveessa oleva puisto laitetaan arvoiseensa kuntoon ja varustetaan jo ensi kesänä kunnon opastauluilla ja infokylteillä. Näin Pälkäneen maaseutupuisto saa valtatien varteen hienon lähtöpisteen.

Pitkä vääntö Finntavernan raunioista näyttää päättyvän kaikkien eduksi. Yrittäjä ei joutunut kalliiseen purku-urakkaan, tila ei joutunut maksamaan kallista hintaa saadakseen maansa takaisin ja rauniokirkko sai upean parkkipaikan.

Kommentointi on suljettu.