”Liikkuva maali on haastavin ampumaurheilulaji”

Tomi-Pekka Heikkilä ammuntavuorossa. 10 metrin lajeissa ammutaan pahvitauluun, jossa on kolme palloa. Keskimmäinen isoin pallo on se, mihin ammutaan.

Kangasalalaiset ovat niittäneet viime vuosina menestystä ilma-aseiden liikkuvan maalin kilpailuissa. Kymppi-64:n Sami Heikkilä, Tomi-Pekka Heikkilä ja Jani Suoranta ovat napsineet mitaleita sekä miesten että junioreiden kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa.

Suurelle yleisölle liikkuva maali on edelleen hieman vieraampi laji, joten ampujatrio lupautui vastailemaan lajiaan koskeviin kysymyksiin.

 Mikä on lajinne virallinen nimi?

– Lajin virallinen nimi on liikkuva maali. Talvilajeissa liikkuva maali on 10 metriä ja kesällä liikkuva maali on 50 metriä. Liikkuvaa maalia pidetään vaikeimpana ampumaurheilulajina, sillä siinä on niin monta haastavaa ominaisuutta, jotka pitää hallita.

Millaisilla aseilla kisat käydään?

– Talvella aseena on paineilmakäyttöinen ratailmakivääri. Kesällä aseena käytetään ratapienoiskivääriä. Molemmissa aseissa on kiikaritähtäin.

Millaisia luoteja käytetään?

– Ilmakiväärillä kilpaluoti on lyijyluoti. Halkaisijaltaan se on 4,5 millimetriä. Pienoiskiväärillä käytetään 22 kaliiperin kilpapatruunaa. Molemmissa lajeissa siis käytetään testattuja ja erittäin tarkkoja luoteja ja patruunoita.

Millaisia taulut ovat?

– 10 metrin lajeissa ammutaan pahvitauluun, jossa on kolme palloa. Keskimmäinen, isoin pallo on se, mihin ammutaan. Reunalla olevat peukalonpään kokoiset pallot ovat niitä, joista otetaan ennakko, sillä taulu liikkuu. 50 metrin lajeissa tauluna on villisika. Numeroringit ovat villisian rinnassa.

Millainen on ampuma-asento?

– Ampuma-asennossa ammutaan seisten, etukäden pitää olla suorana eli etukättä ei saa tukea vartaloon.

Mitä tarkoittaa normaalijuoksun kisa? Entä sekajuoksun? Mitkä ovat näiden kilpailumuotojen erot?

– Normaalijuoksuissa kilpasarja on 30 hidasta juoksua ja 30 nopeaa juoksua, jotka ovat kilpailun puolikkaat. Niitä ei siis ammuta yhteen menoon vaan välissä on aina tauko. Sekajuoksuilla ammutaan kaksi 20 laukauksen puolikasta. Puolikkaasta 10 on hidasta ja 10 nopeaa juoksua. Ampuja ei etukäteen tiedä järjestystä, jossa juoksut tulevat.

Tekniikka on isona apuna pistelaskussa. Kuvassa ampumassa Sami Heikkilä.

 Miten kilpailu etenee? Miten kierrokset, pistelasku ja medal matchit eli mitalipelit etenevät?

Normaalijuoksujen kilpailu alkaa hitailla juoksuilla. Ensin ammutaan neljä koelaukausta, sitten ammutaan 30 laukauksen pituinen kilpasarja 30 laukausta. Tämän jälkeen on kilpailusta ja osanottajien määrästä riippuen erimittainen tauko. Arvokilpailuissa hitaat ja nopeat ovat usein eri päivänä. Nopeilla juoksuilla on myös neljä koelaukausta, sitten kilpasarja ja tauko ennen medal matchia.

10 metrin liikkuvanmaalin normaalijuoksujen neljä parasta ampuvat medal match -nimisen finaalin, jossa parhaan tuloksen ampunut urheilija kohtaa neljänneksi sijoittuneen, ja toinen ja kolmanneksi ampunut kohtaavat keskenään. Näiden erien voittajat etenevät kultamitaliotteluun ja häviäjät pronssiotteluun. Medal match ammutaan laukaus kerrallaan nopeisiin juoksuihin. Laukausten välissä kerrotaan, kumpi ampuja ampui paremman laukauksen. Medal machin voittaa kuudella pisteellä, mutta voittoon vaaditaan kahden pisteen ero.

Sekajuoksuilla ammutaan myös neljä koelaukausta ennen kumpaakin kilpasarjaa. Ampuja saa valita, ampuuko ensin kaksi hidasta vai kaksi nopeaa koelaukausta. Kilpasarja alkaa koelaukausten jälkeen heti.

Miten joukkuekisa käydään?

– Joukkuekilpailu käydään  kolmen ampujan joukkueissa heidän henkilökohtaisen kilpailun tuloksillaan. Tulokset lasketaan yhteen ja näin saadaan selville joukkueen yhteistulos.

 Lisätietoa lajista sekä liikkuvan maalin esittelyvideo löytyy osoitteesta teamrunnarit.blogspot.fi

 

Ase poikineen. Talvella liikkuvassa maalissa aseena on paineilmakäyttöinen ratailmakivääri. Kesällä aseena käytetään ratapienoiskivääriä.

 


Kommentointi on suljettu.