Pärisevä viesti Suoraman koululle

5B-luokkaa käyvä Nea Heikkilä vääntää jyhkeän Harley-Davidsonin kaasukahvaa. Pyörän omistaja Seppo Orpana valvoo vieressä isällisesti, ja Suoraman koulua käyvä Nea hymyilee, kun prätkän moottori vastaa kädenliikkeeseen makealla jyrähtelyllä.

Seppo Orpanan jyhkeä Harley-Davidson oli Nea Heikkilän mieleen. Moottoripyörän päälle tyttö ei ennen ollut päässyt, mutta mönkijällä ajamisesta on kokemusta.

– On meillä mökillä mopoja, mutta itse en ole niillä ajellut. Mönkijällä kyllä olen. Motskarin selässä en ole istunut ikinä ennen tätä, tyttö selittää.

Moottoripyöräväki on tullut toukokuisena perjantaiaamuna koululle tärkeän asian vuoksi. Koulukiusaamista ei pidä sietää, siitä ei pitäisi joutua kenenkään kärsimään, eikä sitä saa lakaista maton alle ilman asiaan puuttumista.

– Meillä on täällä koululla hyvä ilmapiiri, mutta silti on tärkeää, että näistä asioista puhutaan, toteaa Neakin.

Ennen kuin koululaiset pääsivät ihailemaan liki 40 kaksipyöräisen riviä, koulun salissa oli vajaan tunnin mittainen tietoisku kaveruudesta ja siitä, että ketään ei pidä kiusata eikä syrjiä.
Arvet voivat olla syviä
Motoristit koulukiusaamista vastaan -kampanja ehti jo käydä muuallakin päin Kangasalaa vierailulla taannoin. Syksyllä poikettiin myös Anna Tapion koululla Pälkäneen Aitoossa. Kevään prätkäkaudella käyntejä on ollut jo ympäri Suomen ja liki jokaisena arkipäivänä. Kampanjan alkuperäinen ideasampo Jompe Vuopio on itse entisiä kangasalalaisia ja tunnettu mies kylillä edelleen.

– Viestimme on hyvin selkeä. Me motoristit emme hyväksy koulukiusaamista. Itsekin sain siitä aikoinani osani, kun 51 vuotta sitten aloitin kansakoulutaipaleeni. Tiedän, miltä kiusatuksi tuleminen tuntuu. Onneksi myöhemmin ystävystyin kiusaajani kanssa, ja asia painui taka-alalle täysin. Monelle voi kuitenkin jäädä pahat arvet kiusaamisesta, Vuopio jutteli oppilaille ja yhtä lailla opettajille.

Toinen kampanjan puuhamies Ari Santaharju Tampereelta kiertää pisimmillään tällä lukukaudella Ouluun ja Kajaaniin asti. Hän kertoi suoramalaisillekin tarinan koiraa hankkineesta pikkupojasta, joka valitsi juuri ramman pennun, vaikka myyjä yritti kaupitella terveempää koiraa. Poika näet oli itsekin invalidi ja tiesi, että kukaan ei ole täydellinen, ja vikoineenkin tuosta koiranpennusta tulisi pojalle erottamaton ystävä.

– Muistakaa tehdä tästä päivästä erityisen hyvä koulukavereillenne. Jollakin on voinut olla kotona vaikeita hetkiä, joten älkää pilatko hänen ainoaa turvallista paikkaansa eli koulua, Santaharju sanaili.

Naismotoristin äänen puheisiin tuoneen Sirpa Stenströmin oma tytär käy nimenomaan Suoraman koulua. Stenström painotti, että kun nykyisin on monenlaista mobiililaitetta erinäisine sosiaalisen median sovelluksineen, niin tulee muun muassa muistaa, ettei laita toisista nettiin sellaisia kuvia, joita ei toivoisi sinne itsestäänkään laitettavan.

Kasvattamista ihmisyyteen

Vierailun yhteydessä koululaiset muistivat motoristeja musiikkiesityksin. Kaikkiaan tilaisuus oli hyvin lämminhenkinen.

– Koulun yksi tehtävä on kasvattaa ihmisyyteen siinä eri oppiaineiden opettamisen ohessa. Kiusaamattomuuden viesti on tärkeä. Olemmehan sitoutuneet jopa niin sanottuun Kiva koulu -hankkeeseen, Suoraman koulun puolesta vierailun yhteyshenkilönä toiminut luokanopettaja Päivi Mansikka-aho tuumaili.

– Mielestäni on riemukasta, että juuri motoristit ovat niin ikään lähteneet ajamaan tällaista asiaa. Ja hienoa nähdä, että porukka tuli paikalle näin runsaslukuisena. Kuulin, että moni on ottanut töistäkin vapaata, jotta pääsee näille kouluvierailuille osallistumaan.

Osa Suoramalla käyneistä motoristeista jatkoi kampanjan merkeissä vielä Kangasalan Markkinoiden avajaisiin kunnan keskustaan. Siellä yrittäjäpomo Jari Jokilampi haastatteli mikrofoniin hetken sekä Vuopiota että Santaharjua. Kampanjan suojelijaksi on lupautunut opetusministeri Krista Kiuru.

Ari Santaharju on toinen koulukiusaamisen vastaisen motoristikampanjan puuhamiehistä. Hän kertoi suoramalaisillekin opettavaisen tarinan ystävyydestä. Santaharju työskentelee seurakunnan palveluksessa Tampereella. Kuva Kari Saarinen.

Kommentointi on suljettu.