Suomen paras pankki -vertailu: Kauppalehti noteerasi Luopioisten Osuuspankin maan toiseksi parhaaksi pankiksi

Perinteisestä pankkipalvelusta tuli valttikortti

Luopioisten Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Jaana Jokinen kertoo, että Esa Jokisen seuraajan haku käynnistyy syksyllä.

 

Kauppalehti listasi toukokuun puolivälissä Suomen parhaat pankit. Talouden asiantuntijat pisteyttivät rahalaitokset seitsemällä mittarilla. Vertailuun otettiin mukaan muun muassa tuotot, tuottojen kasvu ja vakavaraisuus.

Suomen parhaaksi pankiksi nousi Hypoteekkiyhdistyksen erikoistalletuspankki AsuntoHypoPankki. Listauksen kakkosena komeili Luopioisten Osuuspankki.

– Onnistuimme sijoitustoiminnassa. Kertaluonteiset erät paransivat viime vuoden tunnuslukuja, toimitusjohtaja Esa Jokinen ja hallituksen puheenjohtaja Jaana Jokinen puolustelevat.

– Ei tällainen pieni pankki nouse rankingien kärkeen peruspankkitoiminnalla, toimitusjohtaja Jokinen väittää.

Häntä kiinnostaa talouslehden listauksia enemmän asiakkailta tuleva palaute. Asiakastyytyväisyystutkimuksia ei kuitenkaan aina julkaista.

– Varmaan pelätään, että fuusiot loppuisivat, kun pikkupankit ovat aina kyselyiden kärjessä, Esa Jokinen nauraa.

 

Me palvelemme niin kuin kaikkien pitäisi

Lisääntynyt byrokratia ja valvonta ovat vauhdittaneet pankkifuusioita. Itsenäisenä pysytelleestä Luopioisten Osuuspankista on tullut erikoisuus isojen pankkien keskellä.

Aina auki olevasta kassasta ja puhelimeen vastaavasta tutusta toimihenkilöstä on tullut valttikortteja, kun muut ovat tehostaneet toimintaansa ja rajoittaneet kassapalveluita sekä aukioloaikoja.

– Pienet pankit ovat Osuuspankkiryhmän dna. Me annamme palvelua, jota kaikkien pitäisi, Esa Jokinen sanoo.

Sisään voi astua koska vain. Pienessä yksikössä työntekijät eivät käytä aikaa toistensa kanssa palaveeramiseen, vaan asiakkaiden palvelemiseen.

Jos asiakkaalla on asiaa, toimitusjohtajakin pistää paperit sivuun.

– Byrokratian voi hoitaa illemmallakin.

 

Asiat hoituvat paikallisesti ja ripeästi

Pikkupankit eivät ole mitään kapinallisia, vaikkeivät ne lähdekään mukaan kaikkiin hullutuksiin. Eikä pikkupankeissa eletä tilikirjojen aikaa, vaan käytössä ovat saman netti- ja mobiilipankit kuin ryhmän muillakin pankeilla.

– 95 prosenttia lainahakemuksista tulee nykyisin netin kautta, Esa Jokinen arvioi.

Itse asiassa uusi teknologia on tukenut Luopioisten Osuuspankin erityisvahvuutta.

– Etäasiakkaiden on entistä helpompi hoitaa pankkiasiansa. Rutiinit hoituvat netti- tai mobiilipalvelussa, ja muut asiat pystyy hoitamaan puhelimessa tutun ihmisen kanssa, vaikka asuisi kauempana.

Hänen mukaansa ihmiset arvostavat entistä enemmän sitä, että asiat hoituvat ripeästi ja paikallisesti. Päätökset eivät kierrä kaupunki- tai keskuskonttoreissa. Käytössä ovat nykyaikaiset järjestelmät, mutta päätökset tekee asiakkaansa tunteva pankkiväki.

– Fuusio olisi loukkaus perinteistä palvelua arvostavia asiakkaitamme kohtaan. Eivätkä fuusioesimerkit ole kovin rohkaisevia. Siinä kävisi helposti niin, että Luopioisissakin lopetettaisiin ulkopaikkakuntalaisiin asiakkaisiin satsaaminen, ja kun luvut kääntyisivät laskuun, niin vähennettäisiin aukioloaikoja ja kohta koko konttori suljettaisiin, Esa Jokinen sanoo.

 

Puhelimeen vastaa tuttu ihminen

Esa Jokinen on siitä erikoinen Osuuspankin toimitusjohtaja, ettei hän puhu bonuksista, keskittämiseduista tai uusista mobiilisovelluksista. Mies ei ole kiinnostunut tuotteista, vaan asiakkaista.

– Kyllähän mekin tietysti markkinoimme esimerkiksi uusia sijoitustuotteita. Mutta pääasia ei ole myyminen, vaan se mitä asiakas tarvitsee.

Tällä lähestymistavalla pankki on pystynyt luomaan sukupolvelta toiselle periytyviä asiakassuhteita. Omasta pankista on tullut paikallisille ylpeyden aihe ja osa luopioislaista identiteettiä.

Pienten pankkien johtajilla on oma yhteistyöverkostonsa. Johtajat törmäävät samoihin asioihin, ja siksi kokemusten vaihtamisesta on hyötyä. Yhteistyötä tehdään taustalla, ei asiakkaiden palvelussa.

– Jos ihminen soittaa pankkiin, niin kyllä hän silloin haluaa hoitaa asiansa tutun ihmisen kanssa luurissa. Ei soittajaa neuvota nettiin, eikä kehoteta painelemaan numeroita ja yhdistetä jossain toisella puolella Suomea palvelevaan keskukseen, Esa Jokinen sanoo.

Jaana Jokinen tietää, että isoissa organisaatioissa suorat puhelinnumerot alkavat olla tarkoin varjeltuja salaisuuksia. Ihmisiä pompotellaan eri asiantuntijoilla, jotka hallitsevat ainoastaan oman kapean sektorinsa.

Pienessä pankissa lähestymistapa on erilainen: yksi ihminen voi hoitaa asiakkaan kaikki asiat kerralla.

 

Reviiri kasvaa asiakkaiden myötä

Asiakkaiden kautta reviiriään uusille paikkakunnille laajentanut pankki pystyy kasvamaan.

–  Ei Luopioinen pelkästään elättäisi pankkia, Esa Jokinen sanoo.

Pienen pankin laajasta asiakaskunnasta kertoo se, että viimeiset lainat ovat menneet Tampereelle, Länsi-Uudellemaalle, Savoon ja Kuopioon. Lainan nostajat ovat tyypillisiä Luopioisten Osuuspankin asiakkaita: muualle muuttaneita, Luopioisten kesäasukkaita ja pitkäaikaisia osuuspankkilaisia.

Luopioisten Osuuspankin viime vuosi oli toimitusjohtajan mukaan kohtuullinen, vaikka syksy olikin hiljainen.

Alkuvuoden tahti on ollut ihan erilainen.

– Talletuksia tehdään taas ja lainojakin menee, vaikka Luopioisissa rakentaminen on tällä hetkellä hiljaista.

 

Jokiselle aletaan hakea seuraajaa

Luopioisten Osuuspankki on jo ajat sitten linjannut, että se aikoo jatkossakin pysyä itsenäisenä. Muut sen sijaan ovat vähän väliä huolissaan pienen paikallispankin tulevaisuudesta. Fuusiopuheita lisää se, että toimitusjohtaja jää ensi keväänä eläkkeelle.

Asia ei tule yllätyksenä, vaan siihen alettiin varautua jo muutama vuosi sitten. Nyt on listattu, millaista henkilöä etsitään, kun haku käynnistetään syksyllä.

– Kyllähän minä tekisin vaikka 75-vuotiaaksi töitä, jos se olisikin pelkkää asiakkaiden palvelemista. Mutta kun on tuo byrokratiakin, Esa Jokinen sanoo.

Pankki on neljännesvuosisadan aikana henkilöitynyt vahvasti häneen.

– Sekä hyvässä että pahassa, Esa Jokinen nauraa.

Fuusiopuheita ruokkii se, etteivät ihmiset usko Jokisen saappaisiin löytyvän enää jatkajaa, joka osaa ja jaksaa pyörittää pikkupankkia.

Esa ja Jaana Jokinen ovat kuitenkin eri mieltä.

– Hyviä johtajia kyllä löytyy, sillä kaikille ei ole järjestynyt paikkoja, kun pankit ovat fuusioituneet.

Jaana Jokinen uskoo, että hyvässä kunnossa oleva pankki ja viehättävä paikkakunta tuovat hyviä hakijoita.

– Luopioisten sijainti sellainen, että myös puoliso löytää läheltä töitä.

 

Kommentit (2)

  1. Jep

    Muista Esa evästää se seuraaja sitten kunnolla. Ettei käy niin että kunnianhimoissaan ja näyttöhaluja puhkuessaan menee ja muuttaa hyvin hoidetun ja tuottavan paikallispankin kasvottomaksi laitokseksi.
    Kuten itsekin sanoit, niillä laitoksilla tuppaa olemaan ikävä taipumus sulkeutua.
    Mutta onnea hienosta hopeatilasta, se on melkoinen saavutus.

  2. paikallisuus arvossa.

    Hieno saavutus pienen kunnan paikallispankki toiminnasta. Fuusioiden syntyessä paikallisuus häviää, puhutaan vain tuloksesta ja asiakkaat unohtuvat. Luopioisten Osuuspankin toiminta kuvastaa, miten pankkia johdetaan, kannattaisi ottaa monen pankinjohtajan mallia, miten huolehditaan asiakkaista ja henkilökunnasta. Toivotaan Esan kaltaista seuraajaa pankille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?