Rönnvikin nimikko-olut on vihdoin pääsemässä markkinoille

Neljän vuoden uurastuksen jälkeen Timo Jukan kelpaa hymyillä, kun tankeissa odottaa pullottamista valmista olutta.

Toimitusjohtaja Timo Jukan neljän vuoden uurastus palkitaan vihdoin. Jos kaikki menee suunnitellusti, Rönnvikin viinitilalla Pälkäneellä saadaan nauttia Olutverstaan tuottamia oluita aivan näinä päivinä.

– Nyt näyttää hyvältä, mutta uskon itsekin vasta kun näen, Jukka hymähtää.

Kaikki sai alkunsa miehen kotiolutharrastuksesta. Hän oli haaveillut pienpanimon perustamisesta pitkään, ja Rönnvikistä löytyi sopivat tilat panimolle.

Yritys perustettiin jo syksyllä 2009. Sopivien laitteiden hankkimiseen meni aikaa kaksi vuotta. Niiden saamisen jälkeen haasteita on riittänyt rakennusasioissa.

– Olen uutena yrittäjänä saanut kokea, että kun jokainen pienikin asia menee pieleen, niin siinä menee aikaa. Tässä on erona oluen panemiseen kotioloissa esimerkiksi se, että hiiva toimii aivan eri tavalla isossa tankissa. Kun yritin oppia laitteistoa, meni ensimmäisiin keittopäiviin aikaa 15 tuntia. Siitä se pitäisi saada alle yhdeksän tunnin, kun prosessit hioutuvat sujuviksi.

Valmiina odottaa nyt kolme tankkia myyntikelpoista olutta. Tuotanto aloitetaan Rönnvikin vaalealla ja tummalla oluella, joita tulee myyntiin tilan puotiin sekä ravintolaan. Tukkuri hoitaa niiden toimitukset päivittäistavarakauppaan.

 

Koko ajan kehityttävä

Kuhunkin tankkiin mahtuu 4 000 litraa olutta. Rönnvik-sarjan oluet ovat Timo Jukan mukaan helppoja nautittavia niillekin, jotka eivät ole tottuneet voimakkaaseen oluen makuun. Jatkossa on tarkoitus saada ehkä neljä tai viisi olutta myyntiin vuoden ympäri ja niiden rinnalle vaihtuvia kausioluita. Pienpanimon on kehitettävä koko ajan uusia tuotteita, jotta se pärjää markkinoilla.

– Jotta saamme maksettua tekemiämme investointeja, pitäisi vuodessa saada myytyä 50 000–60 000 litraa olutta. Toisena toimintavuonna voisi pyrkiä jo 100 000:een litraan, Jukka kaavailee.

Yrityksessä on toistakymmentä osakasta, mutta toimitusjohtaja on tehnyt kaikki työt yksin.

– Se on yksi syy siihen, miksi tämä on kestänyt niin kauan. Töitä olisi kyllä ollut useammallekin henkilölle.

 

Tasalaatuisuus haasteena

Pääkäyminen oluttankeissa kestää noin viikon. Tämän jälkeen olut kirkastetaan.

Kaikki oluiden ohjeet ovat Timo Jukan itse kehittämiä. Hän on saavuttanut menestystä amatöörien kotiolutkilpailuissa. Koko lähes 19 vuoden harrastuksensa aikana mies ei ole tehnyt olutta samalla reseptillä. Ammattimaisessa panimotoiminnassa suurin haaste onkin oluen pitäminen tasalaatuisena.

Muutoin hyvän oluen salaisuus on Jukan mielestä pitäytyminen perusasioissa ja niiden tekeminen hyvin.

Käymisvaihe on tärkein oluen laadun kannalta. Oluen väri tulee yleensä erityyppisistä maltaista, joita on tarkoitus jatkossa tilata myös Englannista, Saksasta ja Belgiasta.

Olut on parhaimmillaan juuri ennen kuin se pullotetaan. Toisin kuin viini, se ei parane vanhetessaan, vaan maku alkaa kärsiä pikkuhiljaa.

Vaikka ongelmat tuotannon käynnistämiseksi näyttävät nyt selätetyiltä, ei Olutverstaan toimitusjohtaja voi jäädä lepäämään laakereillaan. Kehitettävää riittää vielä, ja janoiset suut odottavat pääsevänsä nauttimaan pienpanimon oluita.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?