Paahteiset pernavestarit

Pälkäneläiset Pinja ja Sara peuhasivat yhdessä porilaisen Mijan kanssa pahnoissa.

Pälkäneen kesä jäi vaille vetonauloja, kun sekä Kostia-tapahtumaa että Oksalan perinnepäivää vietettiin viime kesänä viimeistä kertaa.

Kostian vanhan ajan markkinat saivat kuitenkin jatkoa, kun tapahtuma päivitettiin Paula Härkösen ja Helena Tiililän johdolla täksi vuodeksi.

Perunaherkkuja oli tarjolla monessa muodossa. Suomen kokkimaajoukkueen valmentajana toiminut Juha Niemiö tarjoili perunasosesoppaa.

Pälkäne-viikon päätteeksi ensimmäistä kertaa järjestetyt Pernavestarit kärsivät turhan hyvästä kelistä. Lauantain armoton auringonpaahde nosti lämpötilan varjossa kolmeenkymmeneen ja Kostian koulun asvaltoidulla pihalla vähintään viiteenkymmeneen. Myös koulun puurakennuksiin levittäytyneissä kädentaitajien näyttelyissä sai hikoilla. Niinpä väki ei jaksanut kovin kauaa kierrellä kojujen ja ohjelmanumeroiden äärellä.

Tapahtuman henkeen olisi kuulunut markkinavilinä. Sitä ei päässyt syntymään, kun paikalla pistäytyneet kävijät palasivat vilvoittavien vesien äärelle.

Perunapitäjä Pälkäneen lähihistoriasta ammentavassa tapahtumassa keskityttiin perunan lisäksi muihinkin lähituotteisiin. Päivän ohjelmassa oli huomioitu erityisen hyvin nuoret kävijät. Pikkuväelle riitti monenlaista katsottavaa ja koettavaa. Lapset tutkivat innolla perunannostokonetta ja väänsivät antaumuksella vanhojen traktoreiden ratteja.

Seudun tiloilla ja lähiruuan tuottajilla on lomasesongin aikaan kädet niin täynnä töitä, että vain harvat olivat innostuneet mukaan Pernavestareille. Juhlakalua, Pälkäneen perunaa ei saanut lainkaan mukaan. Sitä kuitenkin tarjoiltiin monessa muodossa: muun muassa soppana, lettuna ja rieskana. Perunaherkkuja oli loihdittu kokkimaajoukkuetta valmentaneen Juha Niemiön, lähiruokaguru Heikki Ahopellon ja lähiruokatuottaja Heikki Penttilän johdolla.

Merja Vaittinen esitti Herthan pernavartissa Kaarina Helakisan, Kirsi Kunnaksen, Juice Leskisen ja Kaija Pakkasen vestarirunoja lapsille.

Kostian koulun näyttelyssä kerrottiin perunapitäjä Pälkäneestä, joka aikanaan tunnettiin Tampereen torilla, kauppahallissa ja kivijalkamyymälöissä. Esille oli koottu tietoa perunasta, lajikkeista, historiasta ja viljelystä.

Myös vestariohjelman lomassa jaettiin perunatietoutta vaivihkaa ja puolivakavissaan. Eri lajikkeita liikkui markkinaväen parissa hiostavissa perunasäkkiasuissaan, ja lisäksi esiteltiin niiden ominaisuuksia.

 

Päättäjät pääsivät vähällä

Maisa Vehkalahti, Janita Koivisto ja Marketta Vaismaa kohtasivat Kuuma peruna -pisteessä.

Kuuma peruna -keskustelupaikalla hiillostettavaksi asettuivat kunnanvaltuutetut ja kunnanhallituksen jäsenet Jarkko Pihkala, Maisa Vehkalahti ja Tero Ahlqvist sekä kunnanjohtajaa tuuraava Janita Koivisto.

Loppukesän suuri päätös on uuden kunnanjohtajan valinta. Aiheesta tentattiin enemmän valinnan tekeviä luottamushenkilöitä kuin kisassa mukana olevaa Koivistoa.

Maisa Vehkalahden mielestä kunnantalolle tarvitaan muutosta ja nuorta voimaa. Hän piti Koivistoa turvallisena vaihtoehtona.

– Hän on oman kunnan kasvatti. Edessä on asioita, joissa tarvitaan enemmän yhteiskuntatieteilijää kuin hallinto-osaamista, Vehkalahti puolusti Koivistoa.

Päättäjille kerrottiin terveisiä ja kyseltiin käytännön asioista; katuvaloista ja kylän siisteydestä. Jarkko Pihkala sai selvittää, miksi kunta tekee kuntaliitosselvitystä Kangasalan ja Kuhmoisten kanssa.

Pihkala korosti, ettei selvitys ole kunnan keksintö, vaan lakisääteinen tehtävä. Hän ei vierasta pohjoista kumppania, sillä Kuhmoinen on vanha pirkanmaalaispitäjä.

Päättäjien puheille poikenneet vestarivieraat toivoivat Pälkäneelle matalan kynnyksen paikkaa, jossa saataisiin esille esimerkiksi paikallista harrastajataidetta.

Maisa Vehkalahti pääsi puhumaan sote-alueista, joihin oli paneutunut etukäteen. Lisäksi keskusteltiin senioritalosta, joka on herättänyt runsaasti kiinnostusta. Parhaillaan selvitetään hankkeen rahoitusta.

Kuuma peruna -keskustelupisteeseen ei lomien vuoksi saatu kaikkien puolueiden edustajia.

 

Kommentointi on suljettu.