Olympiavoittajille harkinnanvarainen urheilijaeläke

Suomalaiset olympiavoittajat on tarkoitus huomioida urheilijaeläkkeellä. Eduskunnan sivistysvaliokunta käsittelee lakiesitystä.  Eläke voitaisiin hakemuksesta myöntää heikossa taloudellisessa asemassa oleville olympiavoittajille. Elossa olevia olympiavoittajia on 51. Heistä 21 on ylittänyt eläkkeen myöntämisen normaalin alarajan eli 60 vuotta.

Urheilu tarjoaa suomalaisille viihdettä, elämyksiä ja esikuvia. Juhlittu voittaja on kuitenkin uransa jälkeen haastavassa tilanteessa. Opiskelut ovat voineet jäädä opiskelematta. Normaali työura jää monilla tavanomaista lyhyemmäksi.

Harvoissa lajeissa ansiot ovat niin merkittäviä, että ne korvaisivat normaalit työ- ja eläketulot merkittävistä säästöistä puhumattakaan. Urheilijaeläkkeen vertailukohtana on valmistelussa käytetty valtion ylimääräistä taiteilijaeläkettä. Jos hakijan eläke- ja muut pysyvät tulot ylittävät 2603 euroa, ei lisäeläkettä voi saada. Urheilijaeläkkeessä leikkuri asettunee samalle tasolle.

Urheilijaeläke voidaan myöntää erityisestä syystä myös pitkään jatkuneesta kansainvälisen tason urheilijaurasta olympialaisissa, paralympialaisissa tai muissa kansainvälisissä arvokilpailuissa. Jokainen tapaus tarkastellaan erikseen.

Mahdolliset eläkkeet myöntää perustellusta hakemuksesta opetus- ja kulttuuriministeriö. Olympiakomitea antaa hakemuksista lausuntonsa. Valtion talousarvioesityksessä on varattu 300 000 euroa Pro Urheilun tunnustuspalkintoihin sekä olympiavoittajien eläkkeisiin. Raha otetaan Veikkauksen ja raha-arpajaisten voittovaroista.

Kannatamme esitystä urheilijaeläkkeestä lämpimästi. Urheilulukioiden tulevaisuudesta olemme kuitenkin huolissamme. Kaavailut opiskelun rajaamisesta kolmeen vuoteen romuttaisi urheilulukioiden perusidean. Urheilijoilla on oltava mahdollisuus opiskella myös urheilu-uransa aikana valmentautumisen asettamat rajoitteet huomioiden.

Kansanedustajat ja sivistysvaliokunnan jäsenet

Pauli Kiuru (kok)

Leena Harkimo (kok)

Kommentointi on suljettu.