Rauhan rukous

Perjantaina 24.10. vietetään rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivää. Suomen liput nousevat salkoihin YK:n päivän vuoksi ja samalla nousevat ylös sadat rukoukset rauhan puolesta.

Kun ylösnoussut Kristus ilmestyi opetuslapsilleen olivat hänen ensimmäiset sanansa: ”Rauha teille” (Joh. 20:21). Opetuslasten pelonsekaisten ajatusten keskelle Kristus toi rauhan ja luottamuksen. Kristuksen rauha oli rauhaa, joka haihdutti ahdistuksen ja pelon. Helluntaina opetuslapset ymmärsivät, että tämä rauha on Pyhän Hengen hedelmä. Kun Paavali kuvaa Hengen hedelmiä, hän puhuu kärsivällisyydestä, rakkaudesta, ystävällisyydestä, nöyryydestä, ilosta ja rauhasta (Gal. 5:22–23).

Jumalan Henki antoi opetuslapsille voiman ja rohkeuden. Jumalan rauha muodosti vastakohdan hajaannukselle, vihalle ja väkivallalle. Tuota Jumalan rauhaa meidät on kutsuttu rukoilemaan koko maailman ylle.

Kaikkivaltias Jumala, me ylennämme sydämemme sinun puoleesi ja pyydämme sinun armoasi. Me vetoamme sinuun: Jumala, katso meihin, lapsiisi, tämän kuohuvan maailman myllerryksessä, mikä on täynnä kärsimystä, tuskaa, masennusta, vainoa, väkivaltaa, katkeruutta, vihaa, ja ennen kaikkea epäoikeudenmukaisuutta. Herra, armahda meitä.

Herra, muista kaikkia vainottuja ja kidutettuja – suojele heitä. Muista riistettyjä – lohduta heitä. Anna koteja kodittomille, pikainen paraneminen sairaille, johdata syntisiä katumukseen. Ohjaa maailman johtajia, että he olisivat oikeudenmukaisia ja ymmärtäväisiä. Me rukoilemme, että oikeus ja rauha voittaisi kaikkialla.

Herra Jumala, Isämme, anna meille rauha – ei sitä minkä maailma antaa – vaan sinun taivaallinen ikuinen rauhasi, josta meillä on syvällä sydämissämme sinun antamasi lupaus. Anna meille voima antaa anteeksi ja unohtaa ja täytä sydämemme rakkaudella kaikkia ihmisiä kohtaan sinun pyhän nimesi kunniaksi.

Aamen.

 

Markku Viitala

Kappalainen

Kuhmalahden kappeliseurakunta
Kangasalan seurakunta