Pirkanmaan Luonnonsuojelupiiri älähti

”Ilveksen tappamiseen myönnetty liikaa poikkeuslupia”

Suomen riistakeskuksen Pohjois-Hämeen ja Satakunnan alueet ovat myöntäneet yhteensä 48 poikkeuslupaa ilveksen tappamiseen Pirkanmaalla. Näistä luvista kahdeksan myönnettiin Kangasalle ja Pälkäneelle ulottuville alueille. Suomen Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri pitää kaatolupien määrää ylimitoitettuna.

Ilves on rauhoitettu eläin. Metsästyslainsäädännön mukaan ilveksen rauhoituksesta voidaan poiketa joko Maa- ja metsätalousministeriön päätöksellä tai alueellisen riistakeskuksen pyyntilupapäätöksellä. Luonnonsuojelupiiristä huomautetaan, että Pirkanmaalle myönnettyjen lupien määrä kasvoi 44:stä 48:een, vaikka koko maassa määrä laski.

Heikkolumisen viime talven vuoksi ilvesten jälkilaskentaa ei Pirkanmaalla päästy toteuttamaan, vaan se siirrettiin tälle talvelle. Tästä huolimatta lupia on myönnetty enemmän kuin viime vuonna, luonnonsuojelupiiristä arvostellaan.

Maa- ja metsätalousministeriö on asettanut kiintiön 503 ilveksen kaatamiselle poronhoitoalueen eteläpuolella.  Luonnonsuojelupiirin mielestä näin mittava ilveksen metsästys ei ole metsästyslain kestävän käytön periaatteen eikä luontodirektiivin suotuisan suojeluntason velvoitteiden mukaista. Laillisen metsästyksen lisäksi ilveksen kantaa verottavat myös salametsästys ja liikennekuolemat.

 

”Lopputulos aina jonkinlainen kompromissi”

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen arvion mukaan koko Suomen ilveskanta on nyt 2700–2900 aikuista yksilöä. Pohjois-Hämeen alueella, johon Pälkäne ja Kangasalakin kuuluvat, arvioidaan olevan 175–185 yli vuoden ikäistä ilvestä. Riistapäällikkö Jani Körhämö Suomen riistakeskuksesta toteaa, että ilveskannan sopivasta kannankoosta on luonnollisesti erilaisia mielipiteitä eri tahoilla.

– Lopputulos on aina jonkinlainen kompromissi. Ilveskannan hoidon linjoja ja reunaehtoja on määritelty valtakunnallisessa ilveskannan hoitosuunnitelmassa, ja metsästys on määritelty yhdeksi keinoksi ilveskannan hoidossa, Körhämö sanoo.

Pohjois-Hämeen alueella poikkeuslupia tulevalle kaudelle haki 19 eri hakijaa yhteensä 77 yksilölle. Lupia myönnettiin 34 kappaletta. Kahteen hakemukseen tehtiin kokonaan kielteinen päätös.

Luonnonsuojelupiiri muistuttaa, että ilveksellä on todettu olevan myönteinen vaikutus moniin riistaeläinkantoihin. Ilvesten ruokalistalle kuuluvat merkittävimpinä ketut, supikoirat, pienet hirvieläimet eli metsäkauris ja valkohäntäkauris, jänikset ja kesällä vesilinnut. On todettu, että niillä alueilla, joilla ilveksiä on riittävän tiheässä, metsäkanalintukannat ovat runsastuneet, koska ilvekset tappavat supikoiria ja kettuja.

Poronhoitoalueella ilveksen metsästys alkaa lokakuun alussa. Muualla maassa metsästyskausi alkaa joulukuun 1. päivänä ja päättyy helmikuun lopussa.

 

Riistakeskus Pohjois-Hämeen ilveksen kaatoluvat Kangasalan / Pälkäneen alueilla:

Kangasala, Pälkäne, Hämeenlinna                         3

Orivesi, Kangasala, Kuhmoinen, Padasjoki          3

Kangasala, Valkeakoski                                              1

Kangasala                                                                       1

Yksi kommentti

  1. Hannu S. Laine

    Luonnonsuojelupiiri ei tunne ilveskannan tilaa. Koko Suomen alueella ilveslupia vähennettiin viime vuodesta, vaikka kanta kasvoi reippaasti. Tämän talven lupamäärillä ilveskanta tulee kasvamaan edelleen niin koko Suomessa kuin Pirkanmaallakin. Vuonna 2008 ilveskannan minimiarvio oli RKTL:n mukaan noin 1500. Silloin kanta oli myös EU:n luontodirektiivin näkökulmasta suotuisalla suojelutasolla. Nyt ilveskanta on RKTL:n minimiarvion mukaan noin 3000 ja todellisuudessa paljon enemmän. Vaikka kantaa leikattaisiin 50% se olisi edelleen vahva ja suotuisalla suojelutasolla.

    Olen seurannut suojelujärjestöjen kannanottoja vuodesta 2008 lähtien. Jokaisena vuotena on valitettu liian suurista lupamääristä ja väitetty, että kanta pienenee alle suotuisan suojelutason. Ja jokaisena vuotena nämä väitteet ovat olleet perättömiä. Voisivatkohan ko. järjestöt joskus oppia jotakin virheistään. Kun luonnonsuojelujärjestöt haluavat pitää ilveksen metsästyksen vähäisenä, olisi syytä keksiä totuudenmukaisia perusteluja eikä väittää perättömiä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?