Terveisiä Etiopiasta!

Terveiset Pälkäneen seurakunnan nimikkoläheteiltä, Mirja Himaselta ja Mekonnen Mulatilta, Etiopiasta:

”Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se mitä tarvitsette rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon.” Fil. 4:6.

Meillä oli jälleen, 19.10–22.11. uusien kuurojen opettajien kurssi Hosainassa. Ennen kurssin alkua rukoilimme Jumalaa valitsemaan kurssille ”oikeat opettajat”, joilla olisi vahva motivaatio alkaa opettaa alueensa kuuroja lapsia. Heti alusta alkaen huomasimme, että Jumala oli kuullut pyyntömme. Kaikki 42 opettajaa saapuivat aina aamuisin ajoissa koululle, he olivat luennoilla aktiivisia ja tekivät paljon hyviä kysymyksiä. He oppivat nopeasti viittomakieltä ja alkoivat jo ensimmäisen kurssiviikon jälkeen kommunikoida viittoen koulun kuurojen oppilaiden kanssa.

Kurssilaiset olivat nuoria opettajia, heillä oli keskenään hyvä yhteishenki, vapaaehtoisia avustajia löytyi myös aina nopeasti erilaisiin tehtäviin. Kurssin lopulla teemme matkan jollekin Hosainan lähellä olevalle koululle, jossa on avattu kuurojen luokka. Hosainan kuurojenkoulu on sisäoppilaitos, joten kurssilaisten on hyvä nähdä sellainen koulu, jonka yhteydessä on kuurojen luokka. Kurssin loputtua he itse tulevat perustamaan kuurojen luokan kuulevien koulun yhteyteen. Tämän kurssi kanssa kävimme Jajuran koululla, se on 23 kilometrin päässä Hosainasta. Jajurassa on aloitettu kuurojen opetus kolme vuotta sitten meidän projektin kautta. Tällä hetkellä Jajuran koulussa on 28 oppilasta ja kolme opettajaa, joista yksi on kuuro.

Kurssin aikana meillä oli paljon vieraita tutustumassa työhömme. Suomen Lähetysseuran vt. toiminnanjohtaja Rolf Steffansson ja kansliapäällikkö Jukka Keskitalo, Timo Ahlberg, Etiopian kentän kehitysyhteistyö koordinaattori, Hosainan Hiippakunnassa (South Central Synod) pidetyn kansainvälisen ympäristöseminaarin osanottajat (50), Hadiya maakunnasta kolme vierasta , Iltalehden toimittaja Nina Dale ja Eteläisestä läänistä 32 hengen evaluointi ryhmä. Vieraat ihastelivat ja ihmettelivät työmme laajuutta ja vaikuttavuutta. Saimme luotua uusia kontakteja muun muassa Intiaan ja Madagaskariin.

 

Mezezon uusi luokkarakennus

Mezezo on pieni maalaiskaupunki noin 200 kilometriä Addis Ababasta pohjoiseen. Kurssitimme sinne vuosi sitten opettajan. Koulu anoi meiltä avustusta lisärakennuksen tekoa varten. Projektimme antoi koululle tukea luokkahuoneiden rakentamiseen erityisopetuksen tarpeisiin.

Nyt kolmen huoneen rakennus on lähes valmistunut. Se on tehty paikallisilla materiaaleilla. Viimeistely- ja sisätyöt vielä puuttuvat. Kyläyhdistys antoi rakennukseen kattopellit ja koulu kaatoi tarvittavat puut omalta maaltaan. Koulussa on tällä hetkellä jo 11 oppilasta erityisluokalla.

 

Valmistautumista jouluun

Joulu; rauhan, ilon ja valon juhla lähestyy.

”Uskomme vahvista, luo tiellemme valoa, johdata elämään rikkaaseen, rauhaan ja hyvyyteen. Jeesus, sä Herramme, sua seurata tahdomme. Kanssamme kulje eteenpäin, yhdessä, yksittäin. Hoosianna, hoosianna, hoosianna, hoosianna! Saavu jo kuningas, luoksemme täyttämään toivomme.” Virsi 15

 

Joulun rauhaa ja iloa Teille Jokaiselle,

Mirja Himanen ja

Mekonnen Mulat