Kalastuslaista vaaliase

Metsissä on tavoiteltu maksimaalista tuottoa karsimalla nuoria puita ja säästämällä parhaassa kasvussa olevia yksilöitä. Vuosikymmenten kokemusten jälkeen asiantuntija toisensa jälkeen on valmis myöntämään, että metsien laatu, jopa tuotto on heikentynyt. Perinteiselle mallille alkaa taas löytyä kannattajia: metsä tuottaa paremmin ja maisema pysyy kauniimpana, kun puiden joukosta napsitaan jatkuvasti isoimpia ja arvokkaimpia puita.

Kalastuksessa on tähän saakka noudatettu perinteistä mallia. Verkkokalastajat säätävät pyydyksiensä silmäkoot niin, että pienet uivat läpi ja isot jäävät kiinni. Uistelijat valitsevat kuvansa ja apajansa niin, että löytävät isoimmat vonkaleet.

Uusi kalastuslaki yrittää tuoda metsissä epäonnistuneeksi todetun mallin vesille. Jos kuhalle säädetään 70 sentin ja hauelle 90 sentin maksimimitat, pyynti keskittyisi keskimittaisiin kaloihin.

 

Ahkerakin kalastaja saa harvoin yli 70-senttisiä kuhia ja 90-senttisiä haukia. Jatkossa ne pitäisi heittää takaisin veteen. Näin moni kalastaja ehtisi saada rauhoitetut jätit koukkuunsa tai verkkoonsa, kunnes ne lopulta kuolisivat vanhuuttaan rapujen ruuaksi.

Ylämitta vaikuttaa lohijoen elämysreissulla kertaalleen käytetyn virkamiehen kuningasidealta.

Jos verkossa tai koukussa on alamittainen kala, valistunut kalastaja vapauttaa sen kasvamaan ja toivoo jälleennäkemistä parin vuoden päästä. Mutta moniko verkkokalastaja oikeasti laskisi takaisin veteen jättikuhan tai -hauen, jota ei tahdo vaurioittamatta, jopa tainnuttamatta saada verkosta irti? Tai moniko uistelija kaivaisi kännykän eteen ja heittäisi selfien otettuaan jättikalan takaisin?

Uusi kalastuslaki vaikeuttaisi ahkerimpien kalastajien arkea. He joutuisivat pohtimaan, noudattaako järkeä vai pykäliä. Lainkuuliaisimmat saattaisivat jättää koko touhun, mikä olisi harmi, sillä esimerkiksi sisävesien verkkokalastus on 15 vuoden aikana vähentynyt noin puoleen.

Ahkerimpia kalastajia ovat eläkevaarit. Demareiden kuningasajatuksena oli, että heidät vapautetaan uudesta kalastonhoitomaksusta. Eli vaikeutetaan ahkerimpien kalastajien harrastusta uusilla säädöksillä ja vapautetaan suurin harrastajajoukko veroluonteisesta maksusta.

 

Lakiuudistus vähentää vesialueen omistajien vaikutusvaltaa ja talkoointoa. Uusi laki lisää byrokratiaa ja joutavaa sääntelyä, vaikka käynnissä piti olla järjettömien pykälien purkutalkoot.

Kalastajien kannalta voi olla onni, että keväällä käydään eduskuntavaalit. Ennen niitä Arkadianmäellä riittää ruuhkaa, kun vanhat päättäjät yrittävät siivota pöydät.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä epäili Itä- ja Länsi-Savo -lehtien haastattelussa, ettei kalastuslakiesitys sellaisenaan etene mietinnöksi asti, vaan asia siirtyy uudelle eduskunnalle. Valiokunta on pitänyt isoimpana ongelmana sitä, että jatkossa viranomaiset voisivat myöntää ammattikalastuslupia vastoin vesialueen omistajan tahtoa.

Kalastuslain uudistuksella ei uskalleta vaalien alla nostattaa haja-asutusalueiden jätevesilain kaltaista kapinaa. Jo nyt on kuitenkin tarjottu mainio tilaisuus äänten kalasteluun. Moni hallituspuolueenkin ehdokas on kiirehtänyt ilmoittamaan, ettei kannata kalastuslain uudistusta – eikä varsinkaan asetusta hauen ja kuhan maksimikoosta.

 

 

Kommentit (20)

 1. suhina lempi

  Tämä uusi lakiehdotus on täysin naurettava! Mihin tämä maa on menossa? Jatkuvalla syötöllä säädetään uusia lakeja, asetuksia, säännöksiä ym. mitä vittua vielä. Jos tämä tulee menemään läpi tällaisenaan niin kehotankin kaikkia kalastajia haistattamaan moisella pitkät!!!

  • kalastuksen valvoja

   Jos tälläisenään menee läpi, niin varmasti palautan valvojakorttini ELY keskukseen, ja haistatan pitkät vitut koko kalastulaille, lisäksi ryhdyn kokopäivätoimiseksi kalastusrikolliseksi, jolta saa halvalla alamittasta kalaa taxfree kaupalla. Kyllä jämpti on niin.

 2. Lehinä Sumpi

  Täysin älytön lakiehdotus, omalta osaltani en tule noudattamaan mikäli typeryys saa voiton ja laki menee läpi. Nyt kun on paljon puhuttu tämän maan lukuisista naurettavista laeista ja säännöistä, on ilmeisesti kasvottomien pikkuvirkamiesten pään sisällä tapahtunut se viimeinen niksahdus. On alettu kuvittelemaan että maan tapa vaatii kehittämään entistä kekseliäämmin täydellisen epäonnistuneita säädöksiä.
  Kuka henkilö on tämän mätänä kukkona syntyneen ajatuksen laittanut alulle? Eihän tällaiset aivopierut itsekseen synny, kyllä se jonkun henkilön pään sisältä valuu ulos tällainenkin jäte. Eli tietääkö kukaan nimeä? Postia olen jo kyseiselle henkilölle valmistautunut lähettämään, se on paketissa valmiina papereineen.

 3. Nimetön

  Saaliskalojen myyntiin ,ja verkkoken määriin tulossa myös rajoituksia. Jos meinaa kalastaa enemmän, pitää rekisteröityä ammattikalastajaksi. Ja sehän maksaa, ja lupa pitää uusia tietyin väliajoin. Näin Pellet elyissä ja muissa huuhaalaitoksissa saavat taas ITSELLEEN turvattua SUOJATYÖPAIKAT ja muodostettua taas turhaa byrokratiaa.

  • Pelle Ely

   Ihan oikein että verkkojen määrää rajoitetaan. Eri asia lailliset ammattikalastajat. Vastuuntunnotton osakaskuntaan kuuluva isäntä saattaa tietoisesti luovuttaa läjäpäin verkko- ja ravunpyydysmerkkejään kenelle tahansa tuntemalleen huonomaineiselle henkilölle, joka alkaa niiden pyydysmerkkien turvin ryöstökalastuksen tai -ravustuksen ansaintamielessä. Samalla tuhoten vähät välittäen kala- ja rapukantoja.

   • Nimetön

    Totta, mutta tuolla järvellä on ainskin yksi ammattikalastaja, jonka touhuissa ei ole mitään tolkkua. Ryöstetään kalat pieninä 45mm verkoilla, alamittastakin on tarjolla ”kavereille” ym. Kuhanpoikaset ravunsyötiksi…

   • Nimetön

    Se on vaan niin, että lailliset ammattikalastajathan ne niitä kalarosvoja ovatkin. Pyydystävät osakaskuntien kalliilla istuttamat kalat liian pieninä pois. 45mm verkosta saatu kuha menee paremmin kaupaksi kuin 60mm verkosta tullut. Jälkimmäinen on liia iso ja kallis kaupata. Siinä vaan ei ole järjen hiventäkään, että ammattikalastajat saavat riehua tahtonsa mukaan, ja ottaa sellaisetkin kalat jotka ei koskaan ole yrittäneetkään vielä lisääntyä!!!!!

    • Peräilmaa

     Olisikohan niin, että suurimmat osakaskuntien osakkaat eli maajussit makoilevat kalavesien lähellä olevissa pirteissään uuniensa päällä vapaa-aikanaan dokaamassa ja piereskelemässä, eivätkä lähde itse kalastamaan kuten esi-isänsä tekivät joutoaikanaan ? Hirmuisen kateellisia osaavat kyllä olla silloin, jos kuulevat jonkun saaneen vesiltään kilon painoisen hauen.

     • Nimetön

      Juu ja kalastamattomina haluavat puuttua ja päättää kumminkin kaikkien kalastajien asioista. Mielestäni kalastamattomat isännät voitaisiin rajata osakaskuntien kokouksissa ulkopuolelle niiden pykälien ajaksi kun päätetään kalastusasioista. Ja hoitokuntiin vain kalamiehiä, jotka asuvat ja kalastavat paikkakunnalla.

   • Nimetön

    Ei maksa juu, ei VIELÄ. Odotas vaan koska maksaa ja paljon. Mutta se ri ole ongelma vaan:
    Ammattikalastajien lupien siirtyminen ELYYN on vastoin vesien omistajien tahtoa, ja kaiken lisäksi perustuslakia. Mitäs kun ely alkaa myöntämään kasvottomasti troolauslupia kaikille niitä hakeville tasapuolisesti??? Siinä myönnetään siis kaikille eu alueen hakijoille lupia. Se joka halvimmalla pystyy toimimaan alalla, hakee myös eniten lupia. Kalat otetaan täältä, ja verot ehkä maksetaan johonkin muuhun eu maahan. Vaikee arvata mitä kieltä järvillämme puhutaan tulevaisuudessa. Ja kaikki meidän rahoilla istutetut kalat menevät sen siliän tien.
    Järvi tyhjennetään ja siirrytään seuraavalle. Paskanen vana vaan jää, ja kalakannat toipuvat seuraavat 15 vuotta… jos toipuvat…. ja suomen ammattikalastajat ovat tämän mahdollisuuden halunneet lakiesitykseen.
    Toisella puolen on SVK:n porukka joka halusti kieltäisi verkkokalastuksen kokonaan.

    • Nimetön

     Eikä varmasti sielä elyksestä löydy yhtään paikallisen tiedon omaavaa heppua, joka paneutuisi asiaan kunnolla. Siinä hän sitten kummiskin myöntää luvan tutkimatta. Valitusaikahan noissa asioissa on?, ja sekin vain sen vuoksi, että osataan sitten ottaa kantaa jotenkin asiaan, joka on ollut alunpitäenkin hukassa….. mutta eiköhän yleensäkin valituksilla pyyhitä henkilökunnan perseitä elyn vessoissa. Vai onko joku sitä mieltä että ely on ihan jees??

   • Nimetön

    Niinhän ne ammattikalastajatkin tekee. Kuitilla menee vaan sen verran millä verottaja uskoo ihmisen elävän. Ja se uskottava summa ei ole iso.
    Sitten kylkeen ruikutetaan kuin huonoo on ja ettei tällä elä jne…ja paskanvitut. Ei se veroherra oo siellä järvellä kyyläämässä, eikä ees rannalla. Mistä se tietää oliko kaloja 50 vai oliko verkot tyhjät, ja että montako verkkoo oli pyynnissä…mikäs sen parempi ala harmaalle taloudelle. Eläke ei kerry harmaalla, mutta kun kalastus on elämäntapa, niin se jatkuu eläkkeelläkin ja silloin koko saalis on käytännössa vihdoinkin kokonaan veroherran ulottumattomissa, sanoi kalastuslaki ja säännökset mitä tahansa.
    Näin se vaan menee veliseni.

 4. Nimetön

  Tuossa viimevuoden lopulla yhdessä kokouksessa oli elystä joku äijä pitämässä esitelmää lakiehdotuksesta.
  Kokousväki kummasteli hänen tapaa puhua tyyliin: Ei voi mitään kun näin on päätetty. Useaan otteeseen huomautettiin sille ukolle, että ei mitään ole vielä päätetty. Ja sama toistui kohta uudestaan. Tämä äijä oli kait yksi lakiehdotuksen valmistelijoista.
  Onko niin, että asia on nuijittu jossain kabinetissa jo lukkoon, ja esitelmät yms on pelkkää kulissia????

 5. Nimetön

  Esityksestä paistaa läpi cr-uistelijoiden mielipiteet. Uistelijahan tunnetusti vihaa verkkokalastusta, koska aina on joku verkko tiellä. Verkkomäärän rajoittamisella helpotetaan heidän asemaansa. Ylä-ja alamitoilla pelleily tulee luultavimmin eräältä ex-salkkaritähdeltä, tai ainakin joltain samanmieliseltä pyydystä&kiduta- kalamieheltä.Verkkomäärän rajoittamisella puututaan vesialueen omistajan asioihin. Pyydysmerkkejä menee vähemmän, jos ei saa pitää verkkojakaan montaa, mikä taas vaikuttaa siihen että niistä vähistäkin merkeistä pyydetään kunnon hinta…joka taas johtaa siihen että kalastetaan mieluummin ilman merkkejä. Vielä kun tiedetään kalastuksenvalvojien haistattavan pitkät uudelle laille, niin ei ole kiinnijäämisenkään riskiä. Kyllä on menossa asiat päin persettä taas…ei voi muuta sanoa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?