Uskonsota koululla

”Oletko huomannut kunnallisen päiväkodin kasvattavan kaikkia lapsia kristityiksi?” Näin herättelee netissä toimiva Kantelupukki-sivusto päiväkotilasten ja peruskoululaisten vanhempia. Vapaa-ajattelijoiden ja uskonnottomien ylläpitämän palvelun kautta voi julistaa uskonsodan oman lapsen päiväkotia tai koulua vastaan.

Pälkäneen Kostian koululla ei pidetty vuodenvaihteen jälkeen seurakunnan järjestämiä tilaisuuksia. Koulu on joutunut uskonnottomien yhdistyksen lakimiehen iskun kohteeksi.

Yhdistys on valloittamassa sillanpääasemia Suomen kunnista. Kostian koulusta pyritään tekemään ennakkotapaus, johon vetoamalla liike voi levittää oppiaan laajemminkin.

 

Opetushallitus on laatinut kouluille uudet ohjeet uskonnon harjoittamisesta.

”Suomalaisella koululla on useita perinteisiä juhlia. Opetuksen järjestäjät ja koulut päättävät juhlista ja niiden sisällöstä. Juhliin voi sisältyä myös joitakin uskontoon viittaavia elementtejä. Tällaiset juhlatraditiot ovat osa suomalaista kulttuuria. Juhlaan mahdollisesti sisältyvän yksittäisen virren laulamisen johdosta juhlaa ei voida uskonnollisen suvaitsevaisuuden nimissä pitää uskonnon harjoittamiseksi katsottavana tilaisuutena”, opetushallitus linjaa.

Kouluilla saa siis edelleen laulaa enkeli taivaan ja jo joutui armas aika.

Sen sijaan uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistumiseen pitää pyytää erikseen lupa. Aiemmin lupaa on kysytty kirkkoon kuulumattomien lasten vanhemmilta, uusien ohjeiden mukaan kaikilta.

Siksi Kostian koulukin on tiedustellut kaikkien oppilaiden huoltajilta, saavatko lapset osallistua esimerkiksi seurakunnan aamunavauksiin sekä joulu- ja kevätjumalanpalveluksiin. Lisäksi koululla on velvollisuus tiedottaa uskonnollisista tilaisuuksista etukäteen, erotella lapset ennen niitä ja järjestää ohjelmaa niille, jotka eivät niihin osallistu.

 

Kyläkoulun arkeen on kuulunut yhteinen ruokarukous. Sukupolvesta toiseen siirtynyt tapa on ollut osa kyläkoulun perinnettä. Sitä jatkanut opettaja on ehkä ajatellut, ettei käsien ristiminen aiheuta kenellekään peruuttamatonta pahaa, etenkin kun lähes kaikki oppilaat kuuluvat kirkkoon. Nyt tämänkaltainen kristityksi kasvattaminen kitketään perustuslakiin vedoten.

Ahdasmieliset vapaa-ajattelijat ovat tähän saakka keskittyneet kaupunkikouluihin. Maaseudulla on saanut elää maaseudun tavalla.

Aiemmin rehtoreiden kimpussa ovat olleet vain kiihkeät muslimit, katoliset tai ortodoksit, jotka ovat vaatineet oman uskontonsa edustajille omaa opetusta. Nyt liikkeellä ovat paljon kiivaammat uskontorjuntajoukot.

Vapaa-ajattelijoiden lakimies alkaa muistuttaa Isis-taistelijaa. Hän tietää, mikä on muille parasta ja haluaa luoda kalifaatin, jossa kaikki noudattavat samaa lakia.

Ääriliikkeet nostattavat ääriliikkeitä. Niin myös uskonasioissa. Uskontoa kitkettäessä nostatetaan ääriliikkeitä.

Kommentointi on suljettu.