Onko Suomi parempi maa kun Viro?

Onko suomi parempi maa kun Viro? Helppo ja nopea vastaus on: totta kai! Palkat ja eläkkeet ovat korkeammat, talot hienommat, tiet paremmassa kunnossa, elinikä pitempi. Virossa on vain halvempi viina, pikkusen halvempi ruoka, palvelutkin, mutta ne eivät ole myöskään korkealaatuisia.

Ero oli aika iso 25 vuotta sitten, mutta kehitys on Suomenlahden toisella puolella ollut aika vaikuttavaa.

Paljon virolaisia on tullut Suomeen yksinkertaisesti palkkojen takia, mutta eivät asu täällä vakituisesti – koti on edelleen Virossa. Toiset ovat muuttaneet vakituisesti, monista eri syistä.

Suomalaiset eivät kai muuta Viroon palkkojen takia, syy lienee muualla. Suomalaisia Virossa (muun muassa Kalle Palander, Risto-Matti Ratia, Joakim Helenius) ja virolaisia Suomessa on suurin piirtein saman verran. Mikä houkuttelee suomalaisia?

 

Uskon tietäväni muutamia syitä.

1) rakkaus: suomalaiset tykkäävät Viron naisista

2) yrittäminen ja firmojen pyörittäminen on paljon helpompaa

3) paljon vähemmän byrokratiaa

4) paljon mahdollisuuksia

5) tarjolla maata ja taloja kohtuullisella hinnalla

6) asioiminen tapahtuu yleensä vaan sähköpostitse ja hyvin nopeasti

7) veropolitiikka

 

Puhuin Viroon muuttaneen suomalaisperheen kanssa. He kyllästyivät siihen, että Suomessa yhteiskunta yrittää kontrolloida jokaista askelta.

Joka päivä kehitetään ja keksitään jossakin konttorin hämäryydessä uusia sääntöjä ja määräyksiä, joita ihmiset epätoivoisesti yrittävät noudattaa. Huipputapaus hänestä oli, että saalishauen pituus pitäisi olla 60 – 90 cm. Pitäisikö isommat päästä kuolemaan luonnollisen kuoleman?

 

Toisen maailmasodan jälkeen Suomen kehitys oli nopeaa ja jatkuvaa, Virossa yritettiin vuosina 1944 – 1990 vain kestää ja pysyä hengissä. On luonnollista, että 25 vuodessa ei pystytä tekemään saman verran kuin 70 vuodessa.

Mutta Virolla on etuna, että mukana ei ole vanhaa taakkaa, kaikki on aloitettu nollasta. Suomessa jotkut asiat ovat niin kuin ovat olleet iät ja ajat – muutokset ovat vaikeita. Toki etelänaapurilla menee joskus huonosti ja usein tehdään myös virheitä, mutta niitä korjataan nopeasti.

 

Yhteinen vaara ja samalla mahdollisuus taloudelle on Venäjä. Nyt on aika oppia, että kaikkea ei saa panostaa vaan yhdelle kortille.

Jos vienti Venäjälle toimii, hyvä on – ja jos ei toimi, on pakko pärjätä myös. Hyvät naapurisuhteet on tietysti paras vaihtoehto, mutta jos nekään eivät toimi, pitäisi kestää ja kehittää puolustuskykyä.

 

Virolaisia hämmästyttää se, että kommunisteilla ja vasemmistolaisilla on Suomessa niin suuri vaikutusvalta.

Suomi on demokratia ja kaikilla on tietysti oikeus sanoa mitä tahansa.

Suomalaisilla ei ole kokemusta siitä, mitä on olla neuvostovallan alamainen. Itäkarjalaisilla on, mutta se on vieras murhe. Virossa kaikki ovat tietoisia siitä, mitä pahaa kommunistit läpi aikojen ovat tehneet.

Myös ammattiyhdistysten toiminta Suomessa herättää kysymyksiä virolaisissa. Palkkataso on nostettu niin korkealle, että se on iso uhka taloudelle. Etelänaapureiden mielestä jäänmurtajien merimiesten lakkouhka oli aika kummallinen. Jäätä (eikä siis työtä) ei ollut, mutta palkkaa piti korottaa.

 

Viro ei pärjää ilman Suomea ja Suomellekin on Viro tärkeä. Talousteoreetikot ovat toistuvasti sanoneet, että jos tulevaisuudessa Tallinna ja Helsinki yhdistettäisiin tunnelilla uudeksi talousalueeksi, niin kahden miljoonan ihmisen suurkaupunki Talsinki olisi maailmassa aika kova tekijä, ehkä jopa uusi Singapore.

Kannattaa katsoa Malmö – Kööpenhamina sillan historiaa. Myönteiset muutokset sillan ja tunnelin jälkeen ovat valtavia. Malmöstä on tulossa uusi Ruotsin pääkaupunki, josta on Kööpenhaminaan neljän minuutin junamatka.

Kastrupin lentokentästä on tullut eteläruotsalaisille uusi yhteys maailmalle. On syntynyt uusi maailmankaupunki, joka tarjoaa mahdollisuuksia sekä Ruotsille että Tanskalle.

Malmön keskustassa on nyt 11 yliopistoa, joissa on 130 000 opiskelijaa. Puhutaan uudesta Piilaaksosta.

On sanottu, että nyt lopulta Skandinavia pääsi maailmalle. Ehkä olisi Suomellakin aika miettiä, mihin ollaan menossa?

 

Raimo Saar
maahanmuuttaja Virosta

Kirjoittaja on pälkäneläinen maahanmuuttaja Virosta.

Kommentointi on suljettu.