Kauniin pihan salaisuus

Zilga -viinirypäle kestää hyvin pakkasta.

Oikein suunniteltu piha on talon jatko luonnossa. Sen pitäisi olla kaunis, viihtyisä ja tarjota suojaa.

Hoidon ja kunnossapidon tulisi olla mahdollisemman helppoa. Missään tapauksessa piha ei saisi aiheuttaa stressiä – taas pakko leikata nurmikkoa – en jaksa enää. Isot puut ovat hyviä, koska nuorten taimien kasvaminen vie aikaa.

Kaikki maksaa, mutta pelkällä rahalla ei saa hyvää tulosta. Olisi hyvä tietää oman puutarhan kasvit, niiden vaatimukset ja kuinka isoksi ne kasvavat.

Kaikki elämässä muuttuu, myös pihassa. Tulee uusia ideoita, jotain on korjattava, jotain poistettava ja niin edelleen.

A ja O on pihan koko – on täysin eri juttu suunnitella 500, 5000 tai 50000 neliömetrin piha.

 

 

Puut ja pensaat

 

Luonnonmukaisuus on ensisijalla. Kannattaa hankkia ja istuttaa sellaista, mikä kestää Suomen olosuhteita eikä vaadi erikoishoitoa.  Jotkut ihailevat erikoisuuksia, mutta Hollannin taimistoilla kasvatetut taimet tarjoavat usein vain istutusriemua.

Havupuut ovat parhaita, sillä ne ovat kauniita läpi vuoden. Omia suosikkejani ovat tavallinen mänty, kuusi (ehkä kuusiaitana sittenkin!), siperianpihta (vaati erittäin vähin tilaa), harmaapihta, serbiankuusi, douglaskuusi, lehtikuusi ja kaikki katajat.

Lehtipuitakin pitäisi varmasti olla, mutta kannattaa ottaa huomion kuinka isoksi ne tulevat 20 tai 40 vuoden päästä.

Pensaista suosittelisin sellaisia, jotka kukkivat. Juhannusruusu, jasmiini, kurtturuusu, alppiruusu, pensashanhikki ja angervot (etenkin norjanangervo) ovat ihania läpi vuoden, ei vaan kukkiessa.

 

Kukat ja nurmikko

Ilman kukkia ja nurmikkoa ei yleensä voi puhua kauniista pihasta.

Nurmikko vaatii kyllä ruohonleikkurityötä, mutta jos kaikki on hyvin suunniteltu, se ei ole iso vaiva. Tarjolla on kuivuutta, varjoa tai polkemista kestäviä siemenseoksia.

Kukkia kannattaa istuttaa isoihin penkkeihin, lisäksi myös pensaita. Periaate on, että kukkiminen alkaa jopa maaliskuussa (lumikello ja jouluruusu) ja loppuu joulukuussa (pensashanhikki). Talven koristeena toimivat katajat ja kääpiömuotoiset kuuset ja männyt.

Suosikkini ovat sipulikukat. Esimerkiksi nurmikossa keväisin kukkivat krookukset ovat aika hienoja. Kun ruohonleikkuu alkaa, ne ovat lopettaneet kasvun.

Perennat vaativat enemmän huolta, mutta ei pelkillä kesäkukilla tavallisesti pärjää. Kesäkukkia kannattaa vaihtaa, jos joku lopettaa kukkimisen. Uusi lajike vaan tilalle.

 

Hedelmäpuut ja -pensaat

Minusta on hyvä, jos omasta pihasta on mahdollisuus saada omia omenoita ja marjoja. Vähintään yksi omenapuu voisi olla, siihen voi varttaa useampia lajikkeita, eli tehdä niin sanotun perheomenapuun. Yksi karviainen ja yksi viherherukka/mustaherukkakin ei olisi paha.

Viinirypäle tulee Suomessa yhä tutummaksi. Voi olla, että parinkymmenen vuoden päästä joka toisen omakotitalon eteläseinustalla on oma viiniköynnös. Lajikkeista aluksi on varmasti paras latvialainen Zilga, joka kestää 40 asteen pakkasen ja tuottaa satoa joka tapauksessa.

 

Kasvihuone

Kasvihuone jatkaa kasvikautta ja mahdollistaa monen vihanneksen (tomaatti, paprika) kasvatuksen. Jos on tilaa ja halua, suosittelisin isompaa ja kestävämpää kasvihuonetta, jossa voisi olla jopa vaativimpia viinirypäleen lajikkeita kasvamassa.

Kasvilava on unohdettu kasvihuoneen pikkuvariantti, mutta kannattaa ottaa uudestaan käyttöön.

 

Työkalut

Ilman kunnollisia työkaluja työnteko on vaikeaa, jos ei jopa mahdotonta. Vaihtoehtoja on tarjolla paljon ja se oikea voi olla vaikea löytää.

Ei ehkä kannata valita hyllyn halvinta, vaan turvautua tunnettuun merkkiin kuten Fiskarsiin tai Gardenaan. Mutta jokaiselle on paras juuri se, mikä tuntuu mukavalta, kevyeltä, terävältä ja kätevältä. Neuvoa saa Rautian myyjiltä Pälkäneellä ja ehkä myös naapureilta.

Kaunista kevättä ja kesää!

 

Raimo Saar
puutarhuri ja pihasuunnittelija

 

Juhannusruusu kaunistaa pihaa.

Kommentit (21)

 1. daniel

  Hei olen herra Daniel John, Yksityinen laina lainanantaja, joka antaa elämän aika mahdollisuus lainoja. Tarvitsetko lainaa pikaisesti maksaa pois teidän velat tai sinun lainan parantaa yrityksesi? Te hylkäsitte pankkien ja muiden rahoituslaitosten? Tarvitset vakauttamista laina tai kiinnitys? Etsitkö enemmän, koska olemme täällä tehdä kaikkia taloudellisia ongelmia asia-lta ohi. Me lainata varoja henkilöt tarvitsevat taloudellista apua, jotka ovat huono luotto tai tarvitsevat rahaa maksaa laskuja investoida liiketoiminnan 2 prosenttia. Haluan käyttää tätä välineellä ilmoittaa luotettava ja etuuden saavan apua ja haluavat tarjota lainaa. Joten ota yhteyttä jo tänään sähköpostitse osoitteeseen: danieljohnhome@gmail.com

 2. Kate Lisa Credit

  Tarvitsetko lainaa? Oletko finanssikriisi tai tarvitsee rahaa aloittaa oman yrityksen? Tarvitsetko lainaa ratkaista teidän velka tai maksaa laskuja tai aloittaa mukava liiketoimintaa? Sinulla on alhainen luotto pisteet ja sinulla on vaikeuksia saada pääomalainan paikallisten pankkien ja muiden rahoituslaitosten? Tässä on tilaisuutesi saada lainaa meidän huostaan. Tarjoamme lainat yksityishenkilöille seuraaviin tarkoituksiin ja paljon muuta. Henkilökohtainen laina, liiketoiminnan laajentaminen, Business Käyttöönotto, koulutus, velkajärjestelyihin, kovan rahan lainoja. Tarjoamme laina alhaisella korolla 3%. Ota yhteyttä jo tänään sähköpostitse: kate_solution@outlook.com

 3. Mr. Richard

  Annan vakuudet ja vakuudet, joiden laina on 3 000EURO – 10.000.000EURO. Jos haluat lainan ja sinulla on huono luotto, ota minuun yhteyttä sähköpostitse: (richardcosmos5@gmail.com)

  Lainatarjous.

 4. Mr.Lothar

  Hello Mr.Richard. Tarvitsen mainitsemiasi vakuuksia. Laita tulemaan heti postissa vakuudet, tai jos ei kuoreen mahdu, voin tulla hakemaan pakettiautolla. Minulla on huono luotto, pääasiassa ihmisiin. Mutta en luota myöskään osaan eläinkunnasta. Lainata voisit rahoja sellaiset 10.000.000EURO, saisin maksaa piikkini jo suljettuun Siwaan. Jäi katoppas pari toppaa Norttia maksamati kun ei ollut perinto vielä tullut. Että jos voisit tuon pikkusumman vipata niin makselen hetipiti takaisin kunhan pääsen hautuumaalle töihin haravoimaan. Pyörästäkin on takakummi lussuna, lainaatko myös pumppua?

 5. Walton Ford

  MR WALTON FORD on minun NIMI Olemme tekemisissä muiden rikkaiden kanssa lyhyessä ajassa.
    BLANK ATM CARD on nyt toinen helppo tapa tehdä rahaa.
  Tämä PROGRAMMED ATM CARD pystyy hakkeroimaan mihin tahansa pankkiautomaattiin kaikkialla maailmassa. Tämä BLANK ATM CARD on todella muuttanut monta ihmishenkeä taloudellisesti yritysten rahoittamiseksi ja rakentaa paremman kodin, ja nyt voin sanoa, että olet rehellinen. Vähiten rahaa, johon pääsen päivässä, on noin 3 000 dollaria. Joka kerta aina pumppaamalla rahaa tililleni. Vaikka se on laitonta, se ei ole vaaraksi joutua kiinni, koska se on ohjelmoitu niin, että se ei ole jäljitettävissä, sillä on myös tekniikka, joka tekee mahdottomaksi CCTV: n havaitsemaan sinulle. Sinun on tänään lähetettävä hakkerit osoitteeseen: ericmarkatm616@gmail.com

 6. Richard Datsun

  Hyvä herra Ford. Datsun on minun AUTO. Itse olen myös köyhien kanssa tekemisissä ja yleensä pitkään. Syynä tähän on vähävarainen sukuni.
  Toimittamanne BLANK ATM CARD ei ollut lainkaan sitä mitä lupasitte. Se ei todellakaan toiminut Kuhmoisissa kun sitä kokeilin. Ainoat kaksi asiaa jotka automaatilla sain, olivat ensin 50m etumatkaa, ja sitten turpaani. Niittylän ja Riikosen isännät kun huomasivat puuhani ja hivuttivat sakilla nenää korvaa kohti. Ei toiminut ei.
  Ja minäkin olen rehellinen, se tosiaan muutti taloutemme. Eukko muutti liiteriin asumaan kun hermostui honottavaan ääneeni. Ei katoppas kulje turvonneesta kärsästä ilma läpi. Että talous muuttui kyllä!
  Minä vaikka miten olen pumpannut päivät pitkät eri asioita, ei ole 3000 dollaria näkynyt. Kaivolla on nyt kymmeniä ämpäreitä täynnä kaivosta pumpattua vettä, kaikkien taloudessa olevien polkupyörien renkaat on kivikovia, ja pojan potkupallon perhana halkaisin liialla pumppaamisella. Tilillä edelleen 37€ rahaa. Ei toimi sinun pumppuamiset!
  Ja se on vähän niin ja näin sen kiinnijäämättömyyden kanssa. Koska tämä kortti on laiton, olen jäänyt kiinni tänäänkin jo kolme kertaa. Ensin aamulla raktorilla suohon, sitten vinssiä hakiessa housunpersauksesta piikkilankaan, ja vielä lopuksi Kauniisiin ja rohkeisiin. En pääse enää sarjasta irti! Että humpuukia sanon minä!
  Lähetin ne pyytämäsi hakkurit siihen osoitteeseen. Arvaappa menikö paljon postimerkkejä pakettiin kun tuo meidän rankahakkuri ja naapurin risuhakkuri painaa yhteensä toista tonnia. Sinäkö korvaat???

 7. Nimetön

  Aapuuuaaa näitä juttuja! Kahvit purskautettu näppikselle, kuka helvata sen korvaa? En mä voinut sille mitään, kun vaan alkoi naurattamaan tuon japanilaisen (=Datsun) riisikupin jutut

 8. Mauri Juntukkala

  Terve John,
  Kyllä minä tarvitsen Lainaa. Tämä nykyinen on tyttönimeltään Ropuli ja ollut minulla emäntänä vuodesta -63. Navettahommat on jämptisti hoitanut ja kätevä on käsistään. Kutoo sukkaa ja lapasta yhtenä köytenä, eikä turhista rutise. Että jos sinä minulle uutta tarjoat niin muutaman ehdon laittaisin seuraavalle Lainalle:
  Sen pitää olla riskissä kunnossa ja valmis rankamettään vänkäriksi. Ei saa pelätä tuota meidän Artturi-sonnia. Parempi olis olla ajokortti ja kärryä pitää osata peruuttaa navetan ylisille. Ei saa olla niin ruma että lapset pelästyy hämärässä. Pitää osata kirnuta voita. Öljynvaihto meidän Valmettiin pitää onnistua ja moottorisahasta osattava vaihtaa tulppa ja viilata ketju. Omat hampaat ei pakolliset.
  Että ei mitään mahdottomia.
  En niin välitä ulkomaalaisista naisista, kuulostaa tuo X-maksen Laina tulevan jostain kauempaa niin ei ainakaan sitä sitten. Eikä tässä meidän pihassa 3% koroilla pääse kulkemaan, kuraan uppoaa sellaiset kengät. Meidän Laina kerran yritti ja nurin meni heti. Parempi kolttu kurassa sitten piti kinkereille lähteä. Arvaappa oliko käärmeissään? Sen jälkeen ei ole pirtistä poistunut muilla kuin saappailla.
  Mutta jos laittaisit vaikka postissa jonkun katalookin tarjolla olevista, niin voisin sitten tarkemmin vilkaista mitä on tarjolla. ASAPPIA en voi lähettää kun hukkasin sen viime keväänä johonkin. Saattoi jäädä naapurin isännän SAAPIN takapenkille kun käytiin hirvimettällä. Meilläpäin voi käydä keväälläkin kun ei kovasti siitä huutele.
  Sen katalookin voit laittaa osoitteeseen. Posti-Kaija sen sitten tipauttaa tuohon meidän karjakeittiöön ohimennessään. Jään innolla odottamaan, mutta en kyllä lupaa mitään tilata kun ei tuo entinenkään huono ole.

  Ja jos terveisiä saa lähettää niin sitten lähettäisin kunnanjohtajalle ja Lasse Virenille!

  T. Mauri

 9. Larry Fox

  Oletko yrittänyt hankkia lainoja pankeilta ilman menestystä? Tarvitsemme kiireesti rahaa, jotta pääset ulos velasta? Tarvitsetko rahaa oman yrityksen laajentamiseen tai perustamiseen? Hanki laina yhdeltä Yhdistyneen kuningaskunnan johtavilta lainayrityksiltä. 24Hour Loan Service on yksi Ison-Britannian suurimmista vakuutetuista lainoista, ja ystävällinen ja kokenut henkilökunta pystyy käsittelemään hakemuksesi nopeasti ja tehokkaasti. Lisätietoja saat sähköpostitse osoitteeseen larryfox2017@gmail.com

 10. Jorge

  Hola
  Mi nombre es Jorge, he leído muchos comentarios sobre estas tarjetas de cajero automático y la semana pasada decidí contactar a uno de los piratas informáticos que dijeron que la tarjeta me puede ganar $ 14,000 en una semana. En este punto, estaba a punto de perder mi casa debido al préstamo que tenía en el banco durante dos años y necesitaba solo $ 30,000 para pagar el préstamo y estaba dando solo dos meses para pagar o perder mi casa. Les pedí ayuda a todos mis amigos y todos me contaron la misma historia de no haber podido ayudarme. Decidí arriesgarme solicitando esta tarjeta de cajero automático en blanco para ver si hay una salida. Esperé esta tarjeta por 3 días hábiles y finalmente llegó la tarjeta pero tenía miedo de que no funcionara, tuve que esperar hasta alrededor de las 11 pm para probarlo en el cajero automático en una ciudad cercana. He aquí que funciona y ahora he pagado todo mi préstamo en un mes.
  Agradezco a DIOS por usar una compañía ilimitada de hackers para ayudarme en un momento sin esperanza. Ruego a Dios que continúe usándolos para ayudar a todos los necesitados.
  Póngase en contacto con ellos con esta dirección de correo electrónico a continuación.
  Unlimitedhackersnetwork@gmail.com
  El número de WhatsApp es +16188441582

 11. melissanicholas

  Hei kaikki siellä, toivon, että te kaikki olette kunnossa? Nimeni ovat rouva Melissa Nicholas, olen kotoisin Kansasista, muutama kuukausi sitten olin imeytynyt huonoon taloudelliseen tilanteeseen, ja tarvitsin kiireellisen lainan laskujen maksamiseksi ja jalkojen palauttamiseksi taloudellisesti, koska pankkini kieltäytyi nykyisestä taloudellisesta tilanteesta antaa minulle lainan niin, että minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin etsiä vakuudettomia lainoja verkossa, tutkimukseni aikana olin petoksen uhri ja menetin lähes 750 dollaria, ja minulla oli enemmän ongelmia ja melkein annoin ongelmia jopa toivoo saavansa lainan, kunnes löysin postitse postitse lähetetyn online-viestin Charlestonin osavaltioista, joka todistaa, kuinka hän sai 50 000 dollaria Kathy Finance Inc: ltä sen jälkeen, kun hän oli lukenut viestin. sähköpostitse: (kathyrichardfinance@hotmail.com) yhteydenotot, jotka on jaettu viestissä, vakuudettoman 350 000 dollarin lainahakemukseni hyväksyttiin 72 tunnin kuluessa pyynnöstäni ja laina maksettiin pankkitililtäni ilman laiminlyöntiä.

  Haluan ilmaista syvällisen kiitollisuuteni ja neuvoa myös lainanhakijoita siellä olemaan hyvin valppaita, koska siellä on monia huijareita, joiden ainoana tarkoituksena on pettää viattomat lainanhakijat, joten teillä on oltava varovaisia ​​ja valppaita. jotka tarvitsevat lainaa Suosittelen Kathy Finance Inc: tä, voit ottaa yhteyttä yritykseen sähköpostitse: (kathyrichardfinance@hotmail.com)

  Kiitos, että olet lukenut todistukseni, toivotan teille onnea.

  teidän,
  Melissa Nicholas.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?