Pälkäneen Nuorisotyöprojekti saa jatkoa

Heidi Kiiltomäki, Sanna Lahtinen ja Mikko Iisakkila keskustelivat Pälkäneen Nuokkarilla viime vuoden Nuorisotyöprojektin onnistuneisuudesta.

Viime vuonna alkunsa saanut Pälkäneen Nuorisotyöprojekti saa jatkoa tänä vuonna, kun Pälkäneen 4H-yhdistys sai 4000 euron apurahan Luopioisten säästöpankkisäätiöltä. Projektia rahoittavat myös Pälkäneen ja Luopioisten Lions Clubit, ja pääorganisaattorina toimii Aito Säästöpankin pankinjohtaja Sanna Lahtinen.

Viime vuonna projekti työllisti kymmenen nuorta kahden viikon työjaksoille vanhustyön eri paikkoihin Pälkäneelle ja Luopioisiin. Lisäksi satunnaisia työtehtäviä kyettiin järjestämään viidelle nuorelle.

– Sekä työntekijät että työnantajat olivat tyytyväisiä työpesteihin. Yksi työpaikka kehui nuoria niin reippaiksi, että he lupautuivat ottamaan heitä töihin tänäkin kesänä, työnantajatahona toimivan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Heidi Kiiltomäki kertoo.

Työtehtävät olivat esimerkiksi pihahommia, vanhusten ulkoiluttamista ja paikkojen siistimistä.

– Moni nuori sanoi, että vanhempien ihmisten tarinoita oli mukavaa ja opettavaista kuunnella, Kiiltomäki sanoo.

 

Kaupan päälle kurssi työelämästä

Kesätyöpaikat tulevat todennäköisesti tänäkin vuonna olemaan vanhustyön paikkoja. Niitä voivat hakea pälkäneläiset 15 vuotta täyttävät nuoret.

– Töitä voivat hakea kaiken luonteiset nuoret. Ei tarvitse ajatella, että minä en ole sellainen ja sellainen, ja että siksi en voi hakea tätä työpestiä, Kiiltomäki kannustaa.

Nuorten vastaanottaminen on tehty työpaikoille mahdollisimman helpoksi.

– Työpaikkojen tehtävä on perehdyttää nuoret työtehtäviinsä. Kaikki lakisääteiset velvoitteet työsopimuksista palkanmaksuun ja vakuutuksiin hoidan minä.

4H-yhdistys järjestää työpestit saaneille nuorille myös Ajokortti työelämään -kurssin, jossa tutustutaan muun muassa työhakemuksen tekemiseen, veroasioihin ja haastattelussa toimimiseen.

– Kurssilla kävi ilmi, että ihan kaikki työnhakuun liittyvät asiat eivät olleet täysin nuorilla hallussa, vaikka he aluksi ennen kurssin alkua niin väittivätkin, Kiiltomäki mainitsee.

 

Työhaastattelussa saa jännittää

Nuorisotyöttömyydestä ja ylipäänsä nuorten yhteiskunnallisesta osallisuudesta ja hyvinvoinnista puhutaan näinä päivinä laajasti. Työttömänä ei ole vain kouluttamattomia nuoria, vaan yhä useammin uutiset kertovat myös koulutettujen nuorten vaikeuksista saada jalansijaa työelämään.

– On se kieltämättä aika hankala vakiinnuttaa paikkaansa työmarkkinoilla, jos ei saa edes sitä ensimmäistä työpaikkaa. Siksi toivonkin, että nämä pariviikkoiset työpestit toimisivat ponnahduslautoina pidempiin tai vakiintuneempiin työsuhteisiin, Luopioisten säästöpankkisäätiön asiamies Mikko Iisakkila sanoo.

Aina edes oma aktiivisuus ei rittä. Sanna Lahtinen tietää nuoria, jota lähettävät kymmenittäin työhakemuksia, mutta silti edes kutsua haastatteluun ei tule.

– Mutta toisaalta olen kuullut myös vastaavanlaisia tarinoita. Luin esimerkiksi juuri nuoresta, joka ei millään saanut töitä, ja kyllästyneenä tähän päätti Facebookin kautta lähettää työnantajalle kuvauksen itsestään. Työnantaja oli ilmeisesti otettu tästä vähän erilaisemmasta lähestymistavasta, ja palkkasi nuoren töihin.

Lahtinen itse sanoo työllistävänsä pankin asiakaspalvelutehtäviin reippaita ja ulospäin suuntautuneita nuoria. Työkokemus on toissijaista. Töihin voi hyvin hakea vaikkapa hampurilaispaikan työkokemuksella – Lahtisen mukaan se vaatii asiakaspalvelutaitoa siinä kuin työ pankissakin.

– Työhaastattelussa saa jännittää, se ei ole este työpaikan saamiselle. Meillä Aito Säästöpankissa ei ole päämääränä laittaa nuoria haastattelutilanteessa tarkoituksella vaikeisiin tai suurta painetta ja pelkoa aiheuttaviin tilanteisiin, Lahtinen kertoo.

 

Koululaiset kirjoittavat säästämisestä

Luopioisten säästöpankkisäätiö jakoi apurahoja tänä vuonna viidennen kerran.

– Apurahoja jaetaan vuosi vuodelta enemmän. Tänä vuonna hakemuksia lähetettiin 51, joista 46 hakijalle myönnettiin yhteensä 50 000 euroa, Iisakkila kertoo.

Suurimmat, 1500–4000 euron arvoiset, apurahat 4H-yhdistyksen ohella saivat Sääksmäki-Soi ry, Pälkäneen Luja-Lukko/SB Luja, Pälkäneen seudun Soroptimistit, Mikkolan Navetta oy, Kukkian Suojeluyhdistys ry, Kuohijoen Kyläyhdistys-Vepari ry, Sydän-Hämeen Sukututkijat ry, Pälkäneen Yhteiskoulu/Anna Tapion koulu ja Tampereen Hiihtoseura ry.

Iisakkila iloitsee muun muassa Anna Tapion koulun ja Yhteiskoulun suunnittelemasta säästäväisyysaiheisesta kirjoituskilpailusta.

– Aiheena se menee yksi yhteen meidän ajatustemme kanssa, koska säästöpankin tehtävänä on kannustaa ihmisiä taloudelliseen säästämiseen. Vaikka aivan yhtä lailla kilpailussa voi olla kyse muistakin tärkeistä säästämiseen liittyvistä asioista, kuten vaikkapa luonnon säästämisestä, Iisakkila pohtii.

 

 

Kommentointi on suljettu.