Kristus kanssasi

Kuhmalahden kirkossa vietettiin huhtikuussa kelttiläinen messu. Messun myötä löysin Pyhän Patrickin, hänen elämäntarinansa ja rukouksensa. Nämä kantavat minua oman elämäni poluilla taas hetken matkaa eteenpäin. Tästä vaikuttuneena haluan jakaa pienen välähdyksen Patrickin elämästä sinun kanssasi.

Pyhä Patrick on Irlannin suojeluspyhimys ja yksi kelttiläisen kristillisyyden suurimmista edustajista. Patrick syntyi n. vuonna 390 jkr. jossakin Englannin läntisellä rannikolla. Isä hoiti diakonin tehtäviä ja isoisä oli pappi. Nykykielellä sanoisimme, että poika varttui uskovaisessa kodissa ja vietti varsin turvallista elämää. Jumala jäi hänelle kuitenkin hänen myöhempien omien sanojensa mukaan varsin etäiseksi.

Kun Patrick oli 16-vuotias, turvallinen elämä katosi hetkessä. Hänet kidnapattiin ja kuljetettiin laivalla orjaksi Irlantiin, jossa hän joutui lammaspaimeneksi Irlannin sisäosiin. Alkoi ankea ja orpo elämä kaukana kotoa. Lampaiden paimentaminen oli yksinäistä ja pelottavaa työtä nuorelle pojalle, joka oli vasta varttumassa mieheksi. Sudet vaanivat lampaita, talvella palelsi ja vettä satoi ympäri vuoden. Vähitellen lohduton yksinäisyys alkoi kuitenkin täyttyä ihmistä suuremman läsnäololla. Jumalasta, joka oli aiemmin ollut etäinen, alkoi vähitellen tulla läheinen kumppani ja ystävä. Nuori paimen oli saanut matkakumppanikseen Suuren Paimenen.

Elämän polkua kulkiessaan Patrick jätti itsensä Suuren Paimenen läsnäolon varaan ja rukoili:

Kristus kanssani, Kristus takanani, Kristus edessäni, Kristus allani ja ylläni.

Kristus vasemmalla puolellani ja Kristus oikealla puolellani

Kristus kanssani kun herään aamulla , Kristus kanssani kun nukahdan illalla.

 

Nykypäivän elämää eletään ulkoisesti hyvin erilaisessa maastossa kuin mitä pyhä Patrick omana aikanaan. Elämän syvimmät tunnot ovat kuitenkin samankaltaisia. Kaipaamme turvaa ja toivoa, etsimme elämän mieltä ja merkitystä. Toivomme elämämme poluille kanssakulkijoita, kaipaamme matkakumppaniksi ihmistä suurempaa. Nuori lammaspaimen sai matkaoppaakseen Suuren Paimenen. Elämän polulla Hän kulkee meidänkin kanssamme, edessämme, takanamme. Hänen läsnäolonsa täyttää meidät altamme ja yltämme.

Suomen kauniin luonnon kesäiset polut kutsuvat kulkijaa. Olkoon Kristus kanssasi, läsnä elämäsi jokaisessa hetkessä!

 

Markku Viitala
Pastori
Kuhmalahden kappeliseurakunta
Kangasalan seurakunta