Kunnanhallitus puolustaa terveyskeskuksen lakkautusta

Kangasalan kunnanhallituksen mielestä Kuhmalahden terveysaseman lakkautuspäätös on syntynyt lainmukaisesti. Hallitus katsoo, että Liisa Alangon, Arja Marttalan, Juhani Yli-Hinkkalan, Sinikka Toivosen ja Riitta Tuomisen hallinto-oikeuteen tekemä valitus tulisi hylätä.

Valituksessa vedotaan muun muassa siihen, että kuhmalahtelaiset asetetaan muita kuntalaisia heikompaan asemaan, kun terveyspalvelut siirretään Sahalahdelle. Kunnanhallitus huomauttaa lausunnossaan, ettei tilanne muutu olennaisesti, koska nykyisinkin suuri osa kuhmalahtelaisista asioi terveysasemalla autolla. 1004 kuhmalahtelaisesta vain 270 asustaa kolmen kilometrin säteellä terveysasemasta.

Hallituksen mielestä kuhmalahtelaisten terveyspalvelut jopa paranevat, sillä Sahalahden terveysasemalla on lääkärivastaanoton lisäksi kiirevastaanotto, laboratorio, sairaanhoitajan vastaanotto, terveydenhoitajan vastaanotto aikuisasiakkaille, diabeteshoitajan vastaanotto, lastenneuvola, äitiysneuvola, perhesuunnitteluneuvola, kotisairaanhoidon palvelupiste, suun terveyspalvelut, fysioterapian vastaanotto ja ryhmätoimintaa.

Kunnanhallituksen mukaan Kuhmalahden terveysasemalle on ollut vaikeuksia saada työntekijöitä, koska lääkäri toimii yksin, eikä konsultaatioapua ole saatavilla. Sahalahden terveysasemalla lääkäreitä on kolme ja välineistö monipuolisempi.

 

Tietoa monen kanavan kautta

Valittajien mielestä kuntalaisia ei ole kuultu terveysaseman lakkautuksesta lain mukaisesti, eikä asiasta ole tiedotettu riittävästi.

Kunnanhallitus katsoo, että kuntalaisten mielipiteet tulivat hyvin esiin ennen päätöksentekoa, eikä erilliselle kuulemistilaisuudelle ollut tarvetta. Hallitus listaa lausunnossaan puolen kymmentä aloitetta ja tilaisuutta, joissa terveysasemaa on puolustettu. Terveysaseman puolesta kerättiin muun muassa adressi, jonka allekirjoitti 250 henkilöä syksyllä 2013 ja 137 henkilöä syksyllä 2014.

Kunta tiedotti lakkauttamisesta lokakuun lopussa 2014, toukokuussa 2015 ja kesäkuussa 2015. Lisäksi seudun sanoma- ja paikallislehdet sekä Yleisradio käsittelivät terveyskeskuksen lakkauttamista kolmisenkymmentä kertaa.

Valittajat puuttuvat myös muotovirheisiin. Valtuuston kokouspöytäkirjaan ei ole merkitty, että Tapio Perttula peruutti muutosesityksensä saatuaan asiaan lisäselvitystä. Lisäksi toinen asiaan liittynyt äänestyslista merkittiin virheellisesti seuraavan pykälän yhteyteen.

Kunnanhallituksen mielestä asiassa ei tapahtunut menettelyvirhettä, vaan kyse on pöytäkirjojen teknisluonteisista virheistä.

Kunnanhallituksen mielestä Kuhmalahden terveysaseman lakkautus hoitui lain mukaisesti.

Yksi kommentti

  1. Tommi Liljedahl

    ”En perunut, vaan muutin muutosesitystäni”

    Kangasalan kunnanhallitus antoi viime viikolla lausuntonsa Kuhmalahden terveyskeskuksen lakkautuksesta tehdyn valituksen johdosta. Lehdessä (SHL 29.7.) mainittiin, että lakkautuksesta päättäneessä valtuuston kokouksessa Tapio Perttula peruutti muutosesityksensä.
    – En vetänyt muutosesitystäni pois, vaan korjasin sitä. Esitin, että Kuhmalahdella järjestetään hoitajavastaanotto elokuun alusta alkaen. Halusin aikamääreen päätökseen, jotta vastaanotto varmasti alkaa, eikä asia hautaudu. Alkuperäisestä päätösehdotuksesta aikamääre puuttui, Perttula perustelee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?