Mökkikiinteistö

Luopioisten Osuuspankin toimitusjohtaja, varatuomari Sirpa Leppäkoski vastaa lakipalstalla lukijoiden lainopillisiin kysymyksiin. Kysymyksiä voi toimittaa osoitteeseen sirpa.leppakoski@op.fi.

Luopioisten Osuuspankin toimitusjohtaja, varatuomari Sirpa Leppäkoski vastaa lakipalstalla lukijoiden lainopillisiin kysymyksiin. Kysymyksiä voi toimittaa osoitteeseen sirpa.leppakoski@op.fi.

Lakipalsta

Olemme ystäväpariskunnan kanssa harkinneet yhteisen lomakiinteistön hankintaa. Meillä on harkinnassa loma-asumiseen tarkoitettu kiinteistö, jolla on vielä rakennusoikeutta jäljellä. Ajatuksemme on, että toinen perheistä asuu kiinteistöllä jo sijaitsevalla lomarakennuksella. Toinen perheistä rakentaa puolestaan uuden mökkirakennuksen.

Rannassa sijaitseva sauna ja ranta olisi tarkoitus pitää yhteisenä alueena. Minun perheeni haluaa pitää itsellään uuden, rakennettavan loma-asunnon.

Olemme myös sopineet, että rakentamiskustannukset tulevat täysin minun perheeni maksettavaksi. Koska perheeni maksaa yhteisestä hankinnasta rakentamisen vuoksi enemmän kuin ystäväpariskunnan perhe, haluaisimme, että myös viralliset asiakirjat osoittavat uuden mökin kuuluvan perheelleni. Miten voisimme toimia, että perheeni omistus uuteen mökkiin voidaan todeta?

 

Kiinteistön yhteisomistuksen ja omistuksen kohdistamisen tiettyyn rakennukseen voi ratkaista kahdella vaihtoehtoisella tavalla.

Toinen näistä tavoista on se, että kiinteistön omistajat laativat hallinnanjakosopimuksen.

Hallinnanjakosopimuksessa sovitaan, että kiinteistön toisen puoliosuuden omistajalla on oikeus hallita karttaan piirrettyä aluetta A ja sillä sijaitsevaa rakennusta. Toisella puoliosuuden omistajalla on oikeus hallinta toista karttaan piirrettyä aluetta B ja sillä sijaitsevaa rakennusta.

Sopimuksessa voidaan sopia, että yhteiseksi alueeksi jää ranta-alue, sauna ja muut mahdollisesti sovitut alueet kuten esimerkiksi parkkialue.

Hallinnanjakosopimus voi olla hyvin yksityiskohtainen. Siinä on hyvä sopia esimerkiksi kiinteistöstä aiheutuvista yhteisistä kuluista, sähköliittymän mahdollisesta jakautumisesta kustannuksineen rakennuksille. Myös huolto- ja kunnossapitovelvoitteista voidaan sopia hallinnanjakosopimuksessa.

Hallinnanjakosopimukset ovat hyvin yleisiä kaupunkien paritalorakentamisessa.

 

Toinen mahdollinen tapa ratkaista alueiden jakautuminen, on muodostaa ostettavasta kohteesta Kiinteistöosakeyhtiö. Tällöin kiinteistön ostajana ette toimi te henkilökohtaisesti, vaan rakennus ostetaan perustettavan kiinteistöosakeyhtiön nimiin.

Kun yhtiö perustetaan, te merkitsette ja siten omistatte ne osakkeet, jotka oikeuttavat uuden rakennuksen hallintaan. Ystäväpariskunta taas merkitsee itselleen ne osakkeet, jotka oikeuttavat vanhan rakennuksen hallintaan.

Tämä oikeus hallita tiettyä rakennusta omistamillaan osakkeilla vastaa asunto-osakeyhtiössä olevaa tietyn asunnon omistamista ja hallintaa. Asunto-osakeyhtiössäkin yhtiön osakkeet oikeuttavat hallinnoimaan tiettyä yhtiöjärjestyksessä mainittua huoneistoa.

Yhtiötä perustettaessa yhtiölle tulee laatia yhtiöjärjestys. Yhtiöjärjestyksessä on lain määräämien pakollisten seikkojen lisäksi hyvä määritellä kaikki ne pelisäännöt, joita haluatte noudattaa yhteisen omistuksen hoitamiseksi.

Yhtiöjärjestyksessä määritellään hoitovastike, jota omistajat maksavat kiinteistöosakeyhtiön juoksevien kulujen kattamiseksi. Lisäksi mahdollinen rahoitusvastike ja sen määräytyminen määritellään yhtiöjärjestyksessä.

Velvollisuus rahoitusvastikkeen maksamiseen syntyy, jos kiinteistöosakeyhtiö ottaa lainaa kiinteistön ostamiseksi eikä osakkaat maksa lainaa pois. Tällöin yhtiön lainasta maksettava lyhennys tulee osakkaiden maksettavaksi rahoitusvastikkeen kautta.

Yhtiöjärjestys antaa mahdollisuuden sopia myös esimerkiksi siitä, onko toisella oikeus lunastaa yhtiön osakkeet, jos toinen omistajista myy omistamansa osuuden täysin ulkopuoliselle omistajalle.

 

Hallinnanjakosopimuksella tai vaihtoehtoisesti kiinteistöosakeyhtiön yhtiöjärjestyksellä omistuksen hallinta saadaan jaettua haluamallanne tavoin. Samaan lopputulokseen hallinnan jakamisen ja sovittujen pelisääntöjen osalta päästään kummallakin sopimuksella.

Sopimukset eroavat toisistaan siten, että kiinteistöosakeyhtiön osalta yhtiön pitää pitää kirjanpitoa. Muutenkin hallinnolliset kustannukset ovat suuremmat kiinteistöosakeyhtiön osalta.

Koska kiinteistön omistajia ja hallinnan osalta jaettavia mökkejä on ainoastaan kaksi, lienee järkevintä toteuttaa hallinnanjako hallinnanjakosopimuksin.

Hallinnanjakosopimus

Mökit kannattaa jakaa perheiden kesken hallinnanjakosopimuksella.

Kommentit (9)

 1. Victor Daniels

  Tarvitsetko kiireellistä lainaa laskun maksamiseen, yrityksen perustamisen, kiinnityksen, auton ostamiseen tai taloudelliseen tilanteeseen? Sinun ei tarvitse huolehtia enää vain ota meihin yhteyttä tänään. Tarjoamme lainaa hyvin alhaisella 2,5 prosentilla. Niin nopea, niin helppoa .. Ota yhteyttä sähköpostilla: vdaniels0007@gmail.com

 2. Mr. Richard Cosmos

  Hei,

  Etsitkö velka konsolidointilainaa, vakuudettomia lainoja, yritysluottoja, asuntolainoja, autolainoja, opintolainoja, henkilökohtaisia ​​lainoja, riskipääomaa jne. Olen yksityinen lainanantaja, annan lainat yrityksille ja yksityishenkilöille, joilla on alhainen korkotaso ja kohtuulliset korot 2%. Lähetä meille sähköpostia; (richardcosmos5@gmail.com)

  Lainatarjous.

  • Reino Penaali

   Hei Richard,

   Kyllä minä ettin noita kaikkia teikäläisen luettelemia velkoja ja luottoja. Kävi katoppas niin että olin käymässä muijan kanssa Hauholla rautakaupassa ostamassa uusia määlyjä karjakeittiön oveen, ja innostuspäissäni hurautin kaupan pihalta valtatielle enkä yhtään huomannu että takaluukku meitin Samarasta oli jääny hötäkässä auki.
   Maire perhana tunki niitä tarjousämpäreitä koko ronkan täyteen ja kummitiiviste oli irronnu hankalasti justiinsa lukon väliin.
   Tuli vielä rekka Lammilta päin varmaan ylinopeutta ja minä jouduin lappua lattiaan pukertamaan niin että puolipohjat lähti irti pyhäkenkistä.

   Samaran väkivahvalla moottorilla siivitin koslan huimaan kiitoon ja huomasin että kaikki velat ja kontomilainat ynnä autolainat lenteli yhtenä pöllynä kontista mäjelle. En uskaltannu heti kääntyä ympäri kun rekka perhana porhalsi puskurissa niin että hirvitti.
   Vasta Laitikkalan risteyksessä sain kiesit ympäri mutta liikaa myöhässä palattiin tapahtumapaikalle. Kaikki lainat ja muut oli hukkunnu taivaan tuuliin!
   Että kyllä minä niitä ettin, ja edelleen haen ojanpientareilta kun seuraavan kerran sinnepäin tulee kulkua. Mutta jos sinä voit tässä auttaa niin soita ihmeessä tuohon meitin puhelimeen.

   Korkoja minulla ei kyllä ole, eikä meitin Mairellakaan kun sillä alkaa pakottaan pohkeita kun on näes sellaiset sormea vahvat suonikohjut kiemurtelemassa molemmissa jaloissa. Pitäis varmaan leikata tahi ainakin ostaa pari kokoo liikova pienet sukkahousut ettei lepattais kävellessä. Naapurin kissa jo hyökkäs tienposkesta jalkaan kiinni kun luuli varmaan että iilimadotkos siinä viuhtoo. Maire rääkäs niin että kissa kiipes sähkötolppaan ihan johtoihin asti.
   Melkoinen sähäys vaan kävi kun meni meitin kulmilta sähköt ja hyvä hiirikissa.

   Mutta otahan yhteyttä niin tavataan vaikka sitten tuolla Finntavernassa, minä tarjoon reiluna miehenä kahvit. Mutta sinä maksat.

   Terveisin Reino P. (Pientilallinen)

 3. Mr. Richard Cosmos

  Annamme lainan kaikille henkilöille ja yritykselle 2 prosentin korolla vuosittain. Lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostitse: (richardcosmos5@gmail.com)

  Lainatarjous.

 4. dobsonfranklin

  Etsitkö yritysluottoa, henkilökohtaisia lainoja, asuntolainoja, autolainoja, opintolainoja, vakuudettomia konsolidointilainoja, projektirahoitusta jne.… Tai yksinkertaisesti kieltäytyä lainasta pankilta tai rahoituslaitokselta yhdestä tai useammasta syystä? olet oikeassa ratkaisussa luottoon! Tarjoamme lainoja yrityksille ja yksityishenkilöille, joilla on alhainen ja edullinen 2 prosentin korko. Joten jos olet kiinnostunut kiireellisistä ja vakuudellisista lainoista. Lisätietoja saat sähköpostitse tänään Via: dobsonquickloan@gmail.com

 5. jamesericeric

  You need a quick loan ??
  Annual interest rate: 3%.
  Do you need a business loan?
  Do you need a personal loan?
  Do you need a mortgage loan?
  Do you need an agricultural loan?
  Do you need a loan to improve your business?
  The minimum amount is $ 5000.
  Maximum amount: $ 900 million dollars.contact us Whatsapp:
  +918929509036 ;email financialserviceoffer876@gmail.com

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?