Olutpajan tuotanto pääsemässä vauhtiin

Laitikkalaan tuli kuutisen vuotta sitten uusi yritys, kun Olutpaja perustettiin ja tuotanto päätettiin sijoittaa Rönnvikin Viinitilan läheisyyteen. Nyt tuotanto on vihdoin käynnistymässä toden teolla pitkän laitteistojen kehitys- ja kokeilutyön jälkeen.

Olutpajalla on lähdetty liikkeelle toisin kuin pienpanimoilla yleensä. Laitteiston valinta on tehty huolella ja laadukkaita osia on haalittu ajan kanssa ympäri maailmaa.

– Hyviä laitteita piti odottaa kaksi vuotta, yrittäjä Timo Jukka kertoo laadun saatavuudesta alalla.

– Nyt vasta Euroopassa on alettu valmistaa tämän tyyppisiä laitteistoja. Me olemme tilanneet suurimman osan Jenkeistä, Jukka kertoo ja lisää, että pullotuslaite on kuitenkin CE-sertifioitu Englannissa.

Tuotantolinja on haluttu kerralla kuntoon isommallekin tuotannolle, jotta oluen valmistusta ei tarvitsisi opetella moneen kertaan uudelleen. Kehitystyö ei ole ollut pelkästään helppoa ja vaivatonta.

– Moni ongelma on selvinnyt kantapään kautta kokeilemalla, valmiita vastauksia ei ole ollut saatavilla, Jukka kertoo.

Tuotantolinjan rakentaminen alusta lähtien itse on ollut haasteellista, mutta palkitsevaa. Koneiden toiminta ja käyttö on nyt miehellä hyvin hallussa.

– Laitteistoja saa kovalla rahalla myös avaimet käteen -periaatteella, mutta me olemme panostaneet laitteiston kehitykseen ajan kanssa, Jukka kuvaa yrityksen toimintaperiaatetta.

 

Apua monelta taholta

Idea panimosta Laitikkalaan lähti aikoinaan Rönnvikistä.

– Minuun otettiin yhteyttä sopivaan aikaan. Silloin alkoi jo näyttää siltä, että alalla voisi ansaita jatkossa elantonsa, Jukka kuvaa yrityksen perustamisvaiheita seitsemän vuotta sitten.

Alkuun yrittäjää peloteltiin viranomaisilla, mutta hän on ollut todella tyytyväinen suomalaiseen järjestelmään. Samoin pankin kanssa yhteistyö on ollut sujuvaa.

– Tulli, Valvira ja ELY-keskus ovat neuvoneet ja palvelleet hyvin. Henki on ollut sellainen, että yrityksiä autetaan, Jukka kiittelee.

Rönnvikistä Olutpaja on saanut paljon apua eri vaiheissa.

Maanviljelijä Erno Soini poikkeaa hakemaan lehmilleen mäskiä juuri kesken haastattelun. Kyseessä on tyypillinen kaikki voittaa -tilanne, sillä Olutpajalle mäski on jätettä, lehmille taas maistuvaa ravintoa.

 

Laitteisto valmiina tositoimiin

Olutpajan ensimmäinen pullotus tehtiin juhannuksen alusviikolla 2014. Sen jälkeen laitteisto on ollut ahkerassa käytössä ja joka keitossa on kokeiltu jotain uutta.

– On lukematon määrä tehdä olutta tällä laitteistolla ja koekeitoilla on nyt löydetty se meidän tapamme, Jukka kertoo tuotekehitysprosessista.

Matkan varrella on edelleen ollut monia pieniä ongelmia, joiden parissa on taas vierähtänyt aikaa. Esimerkiksi etikettilaite rypytti etiketit. Lopulta laitevalmistaja toimitti uusia osia.

Nyt laitteiston toiminta on moitteetonta ja kapasiteettia on jatkossa mahdollista kasvattaa pelkästään tankkien määrää lisäämällä. Maltaat Jukka hakee jokaiseen keittoon erikseen itse. Viime aikoina hän on harjoitellut oluen panemista puolikkailla tankeilla, jotta koe-erän hävikki olisi vähäisempää. Tämä mahdollistaa jatkossa myös pienempien erikoiserien valmistamisen.

– Perusta on nyt kunnossa, Jukka toteaa tyytyväisenä ja lisää, että oluentekotaito on niin kiehtovaa, ettei siihen kyllästy ikinä.

 

Palkittu oluen valmistaja

Timo Jukka on yksi Suomen palkituimmista oluen valmistajista. Kansallisen kotiolutkilpailun hän on voittanut viisi kertaa ja siten menettänyt mahdollisuutensa enää osallistua kilpailuun. Viisi kertaa kilpailun voittaneita oluen valmistajia on Suomessa vain kolme. Harrastajien kisaa enemmän Jukka arvostaa kuitenkin voittoaan ammattilaisten sarjassa Helsinki Beer Festivalissa vuonna 2005. Hänen voitto-oluensa valittiin tuolloin vuoden olueksi.

– Oluen valmistaminen sinänsä ei ole mitään rakettitiedettä, mutta se, miten valmistetaan jatkuvasti hyvää olutta kannattavalla tavalla, on jo vaikeaa, Jukka kertoo.

Jukan koulutustaustana on yliopistotutkinto metsäteollisuuden markkinoinnista, joten yrityksen talousjohtaminen ja markkinointitaito on hyvin hallussa. Oluen valmistamista Jukka on harrastanut vuodesta 1995, jolloin hän aloitti pienimuotoisen oluen panemisen kotonaan.

– Olen lukenut ja tutkinut oluen valmistuksesta ja alasta ylipäänsä kaiken, mitä suinkin olen käsiini löytänyt, Jukka kuvaa oppiaan oluen valmistuksessa.

Olutpajalla tehtävä työ on yksinomaan Jukan vastuulla. Työn jaksottaminen on tärkeää, koska kotona Helsingissä hän vastaa perheen ja lasten hoidosta vaimon tehdessä pitkää päivää omassa työssään.

– Olen varmaankin Suomen ainoa kotirouva, joka on rakentanut tämän kokoluokan panimon, Jukka nauraa.

 

Vakiolaatuja ja kausioluita

Olutpajan tavoitteena on tuottaa noin seitsemää vakio-olutta ja lisäksi kausi- ja erikoisoluita. Tällä hetkellä saatavana kahta pintahiivaolutta: Rönnvikin Vaaleaa, joka on raikas ja miedonmakuinen ”Golden Ale” sekä Maltaan Haukkaa, joka on maltainen ja vahvanmakuinen ”Altbier”. Juuri nyt on meneillään Talvioluen valmistus ja seuraavana vuoroaan odottaa Jouluolut. Jatkossa tavoitteena on valmistaa myös vahvempia erikoisoluita, mutta ensin on päivittäistavarakauppaoluiden vuoro.

Pullojen etiketit ovat valmiina ja niiden grafiikka on suunniteltu huolella. Etiketit ovat tyylikkäitä ja niissä on paljon yksityiskohtia. Esimerkiksi allergeenit näkyvät tuoteselosteessa pulloa liikuttamalla.

Oluita saa Rönnvikin Viinitilan myymälästä ja ravintolasta. Kauppoihin ja ravintoloihin juomia jakelee helsinkiläinen Juomatalo Pikkulintu.

Olutpaja on myös liittynyt pantilliseen palautuspullojärjestelmään.

Kommentointi on suljettu.