Infotilaisuus: Kuntalaisia kiinnosti vierasmaalaisten perheiden tulo

Turvapaikanhakijat nostattavat iloa ja pelkoa

Infotilaisuus turvapaikanhakijoiden ottamisesta Pälkäneelle toi Honkalaan 150 kuulijaa.

Infotilaisuus turvapaikanhakijoiden ottamisesta Pälkäneelle toi Honkalaan 150 kuulijaa.

Jos joku saapui torstai-illan tilaisuuteen Aitoon Honkalaan näyttävän draaman toivossa, joutui pettymään. Illan aikana kuultiin toki muutamia puheenvuoroja, joissa verenpaineet ja äänenvoimakkuus kohosivat.

Tiedot muilla paikkakunnilla kärjistyneistä tilanteista saivat järjestäjät varautumaan muutamalla järjestyksenvalvojalla, jotka saivat keskittyä kahvitteluun. Kiihkeimmät netissä mesojat olivat tyypillisesti jääneet kotiin ruutujensa ääreen tai tyytyivät olemaan hiljaa.

Noin 150 paikalle tullutta saivat tuhdin paketin faktaa yleistilanteesta ja siitä, mitä turvapaikanhakijoiden majoittaminen Pälkäneelle tuo tullessaan. Alustuksia kuultiin kunnan, Suomen Punaisen Ristin ja poliisin edustajilta, jotka myös vastailivat yleisön kysymyksiin.

Yleisössä oltiin selkeästi sekä tulijoiden puolesta että vastaan. Monista kommenteista ilmeni pelkoa tulevaa kohtaan ja asian ympärillä pyörivän huhumyllyn aikaansaamia väärinkäsityksiä.

Minna Jussilalla SPR:stä (vasemmalla) ja Virpi Kaltiolla Sisä-Suomen poliisilaitokselta on vankkaa kokemusta turvapaikanhakijoiden parissa toimimisesta.

Minna Jussilalla SPR:stä (vasemmalla) ja Virpi Kaltiolla Sisä-Suomen poliisilaitokselta on vankkaa kokemusta turvapaikanhakijoiden parissa toimimisesta.

Asukkaat sijoittuvat Onkkaalaan ja Aitooseen

Kunnan hallintojohtaja Jarno Moisala toimi tilaisuuden puheenjohtajana ja valotti taustaa kertomalla, että kunnanhallitus päätti myönteisestä kannasta turvapaikanhakijaperheiden vastaanottamisesta Pälkäneelle ja valtuutti kunnanjohtajan hoitamaan asiaa edelleen.

Viranhaltijat ovat sopineet, että kunta luovuttaa käyttöön 18 vuokrakaksiota ja -kolmiota SPR:n Hämeen piirille, joka on asuntojen vuokralainen. Vuokrasopimukset tehdään marraskuun kolmannelta viikolta alkaen ja ensimmäiset asukkaat tulevat joulukuun alussa. Asuntojen kunnosta ja asumisen asianmukaisuudesta vastaa SPR.

Asunnoista puolet on kuntakeskuksessa Pälkäneentien varressa, toiset puolet Aitoossa Kotisuon ja Lemmittyläntien rivitaloissa.

Asunnot on tarkoitus kalustaa lahjoituskalustein ja -tarvikkein, joiden keräystä paikalliset SPR:n osastot ja organisoivat kovalla touhulla muiden aktiivien kanssa.

Kouluikäisten lasten opetus on suunniteltu keskitettävän Aitoon koululle ensi vuoden alusta alkaen.

Asukkaat vaihtuvat lupapäätösten myötä. Kun Muhammedin perhe saa oleskeluluvan, Ali perheineen muuttaa tilalle. Jos taas heidät käännytetään Irakiin, tulee kolmas perhe.

Vuokrataso on sama kuin muillekin asukkaille, mikä tietää noin 100 000 euron lisätuloa kunnalle vuodessa. Tieto turvapaikanhakijoiden tulosta on nostattanut pienimuotoisen myterin nettipalstoilla, kun jotkut ovat kokeneet tulleensa syrjityksi asuntoa hakiessaan. Pälkäneen Asuntotuotanto Oy:n toimitusjohtaja Jouni Kiviniemi vakuutti, että vielä vapaaksi jäävillä 12-15 asunnolla pystytään vastaamaan paikalliseen kysyntään.

Saapuvien lasten määrä kiinnosti Elina Karstua.

Saapuvien lasten määrä kiinnosti Elina Karstua.

Pälkäneellä odotellaan turvapaikkapäätöstä

Turvapaikanhakijoiden määrä räjähti käsiin tänä syksynä. Aiempana huippuvuonna 2009 tulijoita oli 6000, kun tänä vuonna on jo tullut yli nelinkertainen määrä. Ennusteet vuoden loppuun mennessä liikkuvat tällä hetkellä 30 000 – 35 000 tulijassa. Päivävauhti on nyt 100 ihmistä päivässä. Suurin tulva on Irakin, Somalian ja Afganistanin suunnilta.

Turvapaikkapäätöksen käsittely kesti viime vuonna noin 5 kuukautta. SPR:n Minna Jussilan mukaan voidaan vain arvailla, kuinka pitkäksi aika venähtää nykyisessä tilanteessa. Pälkäneelle ollaan sijoittamassa juuri niitä hakijoita, jotka odottavat turvapaikkahakemuksensa ratkaisua.

Kaivanto paisuu 500-paikkaiseksi transit-vastaanottokeskukseksi marraskuussa, kun sairaala tyhjenee potilaista lopullisesti. Sieltä hakijat siirretään alkutoimien jälkeen muihin keskuksiin odottamaan hakemuksensa käsittelyä.

Pälkäneelle muodostuu hajasijoitettu vastaanottokeskus, jossa asutaan itsenäisesti erillisissä asunnoissa eikä laitostyyppisissä yhteismajoituksissa. Lähin Pälkänettä vastaava keskus on Lammilla, jossa käytössä on 65 Hämeenlinnan kaupungilta vuokrattua asuntoa.

Jussilan mukaan vain harvat jäävät oleskeluluvan saatuaan asumaan pikkukuntiin. Ratkaisevia kriteerejä ovat työ- ja opiskelumahdollisuudet.

Aitoolainen Irma Puttonen tiedustelitapoja, joilla tulijoiden asettumista uuteen elinympäristöön voisi helpottaa.

Aitoolainen Irma Puttonen (vasemmalla) tiedusteli tapoja, joilla tulijoiden asettumista uuteen elinympäristöön voisi helpottaa.

Kunta saa täyden korvauksen

Pälkäneen kunta ei maksa mitään keskuksesta koituvia kustannuksia. Raha tulee sisäministeriöstä SPR:n kautta,

Jussi Hyöki peräänkuulutti kirpeässä puheenvuorossaan ihmisille oikeutta olla huolissaan. Hän ei myöskään pitänyt turvapaikanhakijoiden rinnastamisesta Karjalan evakoihin.

Jussi Hyöki peräänkuulutti kirpeässä puheenvuorossaan ihmisille oikeutta olla huolissaan. Hän ei myöskään pitänyt turvapaikanhakijoiden rinnastamisesta Karjalan evakoihin.

eikä toimintaan käytetä myöskään SPR:n Nälkäpäiväkeräyksen tuottoja.

Kunta järjestää Aitoon kouluun valmistavan luokan opettajineen tulijoiden lapsille ja saa korvauksena oppilaskohtaisen valtionosuuden kaksinkertaisena. Pakettiin kuuluu opetus, matkat, oppimateriaali, ruokailu ja vanhempainillat.

Valmistavan opetuksen valtionosuuden laskentaperusteet muuttuvat vuodenvaihteessa. Kaksinkertaista korvausta maksetaan oppilaista, jotka ovat osallistuneet lukuvuoden aikana opetukseen yli kahdeksan kuukautta. 4–8 kuukautta opiskelleista valtionosuus on puolet pienempi eli sama kuin normaalioppilaista vuodessa. Alle neljän kuukauden mittaisesta jaksosta valtionosuutta ei makseta.

SPR ostaa paikkakunnalta mielellään äitiys- ja lastenneuvolapalvelut täydellä hinnalla.

Muita talousvaikutuksia ovat vuokrien lisäksi muun muassa asukkaiden ostokset paikallisista liikkeistä, mahdolliset terveyskeskuskäynnit, jotka korvataan täysimääräisinä ja liikenneyrittäjien saamat tulot.

Turvapaikanhakijoille annettavista käyttörahoista on liikkeellä monenlaista näkemystä. Totuus on, että Kaivannon tyyppisessä laitoksessa, jossa ruoka on ilmaista, käyttörahan määrä on 92,65 euroa henkeä kohti.

Pälkäneelle tulevien perheiden vanhemmat saavat noin 270 euroa ja lapset noin 180 euroa henkeä kohti, riippuen hieman perheen koosta. Summalla pitää ostaa ruoka, vaatteet, omat matkat, puhelinkulut ja muut arkitarpeet.

Kokonaiskulut valtiolle ovat jokseenkin 35 euroa vuorokaudessa henkeä kohti.

 

Kaikkea ei kannata uskoa

Vilkas yleisökeskustelu toi kuuluviin pälkäneläisten huolen siitä, miten oma ja läheisten turvallisuus pystytään takaamaan. Aitoon koulujen oppilaista kannettiin myös huolta.

SPR:n Jussila tyynnytteli kertomalla, että kuuden vuoden aikana on ongelmia ollut todella vähän. Poliisia on joskus tarvittu asukkaiden keskinäisiä nahinoita selvittämään, mutta esimerkiksi seksuaalirikoksia ei Hämeen keskuksissa ole koko aikana tullut ilmi.

Poliisin edustajan Virpi Kaltion mukaan keskukset eivät aiheuta heille lisäpartioinnin tarvetta. Heidän näkökulmastaan uhka kohdistuu enemmänkin ulkopuolelta majoitusyksiköihin.

Kaltio kehotti lukemaan ja kuuntelemaan kriittisesti toisten juttuja etenkin sosiaalisessa mediassa. Hän on asukastilaisuuksia kiertäessään todennut, että samat ihmiset kiertävät paikkakunnalta toiselle kertomassa hurjia tarinoita tekeytyen paikallisiksi asukkaiksi.

–Kokekaa mieluummin asiat itse, nähkää ja ajatelkaa itse, Kaltio neuvoi.

Kaivannossa vapaaehtoisena työskentelevä Pirkko-Liisa Ollila kiisti ehdottomasti, että vastaanottokeskusten aiheuttamia ongelmia vähäteltäisiin.

Kaivannossa vapaaehtoisena työskentelevä Pirkko-Liisa Ollila kiisti ehdottomasti, että vastaanottokeskusten aiheuttamia ongelmia vähäteltäisiin. Taustalla Pälkäneen kunnan hallintojohtaja Jarno Moisala.

Vähätelläänkö ongelmia?

Vierasmaalaisten tapa tulla lähelle ihmisiä ja kosketella puhutti myös. Eräs rouva oli kuullut, että miehet olivat ympäröineet Kaivannossa bussia odottaneen työntekijän, joka oli kokenut tilanteen pelottavana.

– Meidän kulttuurissamme ihmisten reviiri on paljon laajempi kuin tiheästi asutuissa maissa. Suomalaiset eivät tykkää varsinkaan vieraiden liian lähelle tuppautumisesta. Kyse on kulttuurierosta, Kaltio tähdensi.

Jussila neuvoi ottamaan kännykän esiin, ottamaan kuvan ja sanomaan topakasti ”poliisi”-sanan, jos tilanne alkaa ahdistaa.

Ongelmien vähättelystä syyteltiin useammallakin suulla. Kaivannossa vapaaehtoistyötä tekevä Pirkko-Liisa Ollila vastasi syytöksiin kertomalla, että vähättelyyn ei ole ollut tarvetta.

– 15-vuotias pojantyttäreni on ollut mukanani. Tyttöä pelotti alussa, mutta pian hän totesi, että Kaivannon miehet ovat kauhean kilttejä ja ystävällisiä. Kaivantoon ei ole tarvinnut kertaakaan poliisin tulla pillit huutaen. Kertoisin heti, jos jotain pelon aihetta olisi ollut.

Osa väestä kiitteli kuntaa siitä, että saadaan vieraan kulttuurin edustajia paikkakunnalle. Kyseltiin, millaista apua paikalliset voisivat antaa vieraiden sopeuttamisessa uuteen ympäristöön.

Kysyttävää riitti tulijoiden perehdyttämisestä suomalaiseen kulttuuriin, naisen asemasta islamilaisissa yhteisöissä, järjestäytyneen rikollisuuden aiheuttamasta terroriuhasta, tulijoiden lähtömaista, tuberkuloosivaarasta ja avustuskeräysten järjestämisestä myös suomalaisten hyväksi.

Muutamat puheenvuorot palkittiin reippailla aplodeilla.

Kommentit (64)

 1. Nimetön

  ”Jussila neuvoi ottamaan kännykän esiin, ottamaan kuvan ja sanomaan topakasti ”poliisi”-sanan, jos tilanne alkaa ahdistaa.”

  Toimivatko myös taikasanat ”sahuri”, ”farmari”, ”metsuri”, ”joulupukki” tai ”Jerry Cotton” ?

   • Paavo Mustonen

    Luulen, että ensimmäinen kommentoija edellytti taikasanalta jämerää maskuliinisuutta, ainakin jotain stereotypiaa. Esimerkiksi Davy Crockett ei voi (vähemmistön edustaja) olla taikasanaparina

    • Sananvapaus

     Naisilta ja nuorilta tytöiltä löytyy harvemmin sitä peräänkuulutettua ”jämerää maskuliinisuutta” topakkuuskin voi olla ko.tilanteessa hakusessaan. Mitenkäs heidät pitäisi kouluttaa kohtaamaan nämä maamme rikastuttajat ?

     • paavo

      Ei naisilla hätää ole, kyllä ne on raavaat miehet jotka pelkäävät. Naisväki auttaa tälläkin hetkellä Kaivannossa, ja miehet hädintuskin uskaltavat liiterissä käydä pimeän aikaan. Piti tämäkin suomalainen sisu nähdä ja kokea.

     • jaamäävai

      Luuleeko toi paavo että miehet pelkää omasta puolestaan. Asiahan on niin että tässä pelätään naisten ja lasten puolesta. On se ny kumma kun luullaan että Suomalainen mies pelkäisi tollasia maanpettureita pakolaisia.

 2. elämä on

  Se on hyvä, että eräs auttava käsi opettaa pakolaisille, kuinka K-marketissa pelataan rahapelejä. No meneehän RAYn kautta hyvään tarkoitukseen veronmaksajien rahat..

 3. Tommi Liljedahl

  Juttuun lisätty:
  Valmistavan opetuksen valtionosuuden laskentaperusteet muuttuvat vuodenvaihteessa. Kaksinkertaista korvausta maksetaan oppilaista, jotka ovat osallistuneet lukuvuoden aikana opetukseen yli kahdeksan kuukautta. 4–8 kuukautta opiskelleista valtionosuus on puolet pienempi eli sama kuin normaalioppilaista vuodessa. Alle neljän kuukauden mittaisesta jaksosta valtionosuutta ei makseta.

 4. Elämä on

  Jos se ruoka ei kelpaa eikä muukaan, niin parempi olisi ostaa kai sitten paremmat sapuskat kaupasta kun tuhlata pelikoneeseen. Pelatkoon mun puolesta vaikka kaikki rahansa! Luulis olevan rahalle parempaakin käyttöä jos kerran tyhjän päällä ollaan tultu..

 5. Zeus

  On kiintoisaa huomata miten antaumuksella pakolaisten puolustajat asiaansa suhtautuvat. Kaikki mahdollinen kritiikki luokitellaan välittomästi rasismiksi ja vihapuheeksi. Kukkahattutädit ja istualtaan pissaavat miehet näkevät pelkästään positiivista valoa kaikessa joka liittyy tähän kansanvaellukseen.

  On mielestäni aivan oikeutettua kysyä, miksi ruoka ei kelpaa. Saman eineen pitää kelvata laitoksissamme vanhuksille ja kouluissa kasvaville lapsillemme. Onko kuolemaa pakoon juoksevan ajatuksissa ensimmäisenä hengissä selviytyminen vai elintaso?
  Ja auta armias jos kehtaat edes mielessäsi kysyä miksi valtaosa nuorista miehistä on paennut hirvittäviä olosuhteita, ja luvanneet kyllä sitten elintason järjestyttyä hakea naiset ja lapset pois kuolemanvaarasta. Se kun vaan ei taivu suomalaisen miehen järkeen että naiset ja lapset viimeisenä.

  Ilman rasismin häivääkään näitä asioita pohtiva, luokitellaan pahemman laadun kiihkoilijaksi. Kiihkolla puolustuskannalla olijoita kusutaan auttajiksi. Ja keskustelupalstojen sensuuri ei koske heitä.

 6. Nimetön

  ”Kunnan hallintojohtaja Jarno Moisala toimi tilaisuuden puheenjohtajana ja valotti taustaa kertomalla, että kunnanhallitus päätti myönteisestä kannasta turvapaikanhakijaperheiden vastaanottamisesta Pälkäneelle ja valtuutti kunnanjohtajan hoitamaan asiaa edelleen.”

  ”kunnanhallitus päätti myönteisestä kannasta turvapaikanhakijaperheiden vastaanottamisesta Pälkäneelle”
  Kuka Pälkäneen kunnassa aikoo valvoa että kunnanhallituksen tekemää päätöstä noudatetaan kirjaimellisesti siltä osin, että kunnan vuokra-asuntoihin majoitettavat ovat nimenomaan turvapaikanhakijaperheitä eikä yhden henkilön talouksia ?
  Hallintojohtaja Moisalo, kunnanhallitus vai kunnanjohtaja Koivistoko tämän tehdyn päätöksen noudattamista valvoo ?

  • paavo

   Suomessa myös naisilla on kirjoitustaito, eivät he ole tänne tuskaansa purkaneet. Torstaina vpk- mies vetosi ”antakaa ihmisten pelätä”. Olen osallistunut satoihin pelastusharjoituksiin, ja sillä kokemuksella tiedän, että pelko ja viha ovat kriisinhallinnan vihollisia. Kunnanhallituksen päätös oli yksimielinen. Alleviivaan kaikille: Kaikki puolueet suhtautuvat turvapaikanhakijoihin myönteisesti! Jos ongelmia ilmenee kysykää omalta valtuutetultanne. Jos ette äänestäneet kunnallisvaaleissa niin pitäkää turpanne kiinni. Vaalit ovat vaikuttamisen paikka. Keskiviikkona joku neropatti aloitti rasismilla, ja kaksinaamaisuudella, sitten hyväksyttiin tummaihoiset, ja lopulta vastustettiin sananmukaisesti kaikkea maahanmuuttoa. Minä tässä ihmettelen, että miksi suomalaiset eivät saisi muuttaa ulkomaille?

 7. juu juu sanon minä

  Sitä minäkin ihmettelen. Heti kun sanoo sanankin kritiikkiä pakolaisia kohtaan, se on rasismia ja on kauhea ihminen. Kyllä minusta on ihmeellistä, että jos ja kun kerran sitten on kuolemaa paossa, niin luulisi tavallisen ruoan kelpaavan. Ja ei varmaan ole mitään Hans Välimäen gourmee ruokaa, mutta samaa ruokaa on tarjolla vanhainkodeissa ja sairaaloissa. Se joka kuolemaa on paossa, on tyytyväinen siihen että saa ruokaa, on katto päänpäällä ja ei tarvi pelätä. Joten ihmettelen näitäkin Kaivannon pakolaisia. Ja mistä Pälkäneelle nämä perheet tulevat, Kaivannossa ei kuulemma ole perheitä??
  On se nyt kumma kun kukaan päättäjistä ei vastaa vaikka täällä aiemminkin kommentoinut. Eivät taida tietää edes.

 8. paavo

  Höh, Paavo on miehen nimi, mutta Nimetön ei ole. Puhuessani puolueista puhun puolueen virallisista kannanotoista. Ulkoministeri Soini ja eduskuntaryhmän puhjoht Terho ovat ilmoittaneet puolueen noudattavan kaikkia sitoumuksia. Huomasin kyllä Pälkäneen perussuomalaisten valtuustoryhmän jakautuneen Tynkkysen listan kohdalla. Niin Soinin sitoumus tuli kyllä sen jälkeen kun paavi oli käskenyt avaamaan kirkkojen ovet. Joku ilkeä voisi kysyä kumpi puoluetta johtaa, vitsi vitsi

 9. Nimetön

  Paavo on hieno nimi ja siitä voi päätellä kirjoittajan sukupuolen. Jos kirjoittaja oikeasti on Paavo. Kuka tietää? Ei kukaan . Nimetön hermostuttaa, kun siitä ei voi päätellä sukupuolta, eikä kuuri mitään muuta kuin, että nimettömän vieressä asuu vihainen keskisormi. Jota nyt nimetön näyttää koko keskustelulle.

  • paavo mustonen

   Anteeksi. Minulla on pari isompaa juttua kesken, ja kiireessä älyhärärpäkkeellä tuli vain etunimi. Täytyisi opetella kirjoittamaan niin aikataulut eivät aina huohottaisi niskaan. Aion poistua keskustelusta, mutta olisi hyvä, jos joku jaksaisi ampua alas suurimmat hölmöydet. En halua henkilökohtaisesti loukata ketään, en edes poliitikkoja. Tarvitsemme heitä varsinkin tässä tilanteessa. Muistakaa mitä tapahtui Ylivieskassa viikonloppuna. Kolme hullua yritti murhapolttaa 17 lasta. Pälkäne on pieni paikka, mutta niin on Ylivieskakin. Mistä näitä sairaita murhapolttajia yhtäkkiä sikiää näin paljon. Pahaa pelkään, että osa kiihdyttää itseään juurikin näillä nettipalstoilla tor- verkon suojissa. Voikaa hyvin, ja mikäli on tarvetta vihatkaa minua viattomien ihmisten sijasta.

 10. Zeus

  Päätöshän näiden pakolaisten sijoittamisesta on tehty pääosin taloudellisin perustein, tukemaan kunnan heikkoa taloutta. En povaa ongelmia enkä manaa vaikeuksia. Hämmästelen ainoastaan sitä yltiömyönteisyyden kiimaa joka on vallannut ”avarakatseisten” auttajien mielen.

  Täysin ehdoitta ollaan vastaanottamassa, mutta kukaan ei edes tiedä mitä tai ketä. Pääasia että omassa mielessä saa ylevän hurmoksen tunteen, maailman pelastajan onnen.
  Toisin ajattelevat ovat ahdasmielisiä, sivistymättömiä ja huonoja ihmisiä.

  Ihmiset jotka apua tarvitsevat, myös sen ansaitsevat. Perheiden sijoittaminen pitää asettaa etusijalle. Mutta täydellistä typeryyttä ja sinisilmäisyyttä osoittavat henkilöt jotka kuvittelevat pelkkää onnea paikkakunnalle tuotavan.
  Toivonkin paikallisten auttajien perehdyttävän sijoitettavat henkilöt mahdollisimman totuudenmukaisesti yhteisöömme. On syytä korostaa täkäläiseen kulttuuriin sopeutumista vahvasti.

  Oman kulttuurin mukaista elämää ei valitettavasti vieraassa maassa pysty aina elämään, on pystyttävä luopumaan omasta mikäli vieraalla asuu. Suomalainen ei voi sitä terassiolutta ottaa Saudi-Arabiassa eikä lyhyissä shortseissa siellä kulje vaimokaan. Vaikka siellä asuisi ihan luvan kanssakin. Miksipä sitten tämän yhteiskunnan pitäisi muuttaa suhtautumistaan omaan kulttuuriimme?

  Toivon vahvasti että sijoittaminen onnistuu hyvin ja minimalisin ongelmin, mutta vastaanottokomiteassa olevilla ihmisillä pitää olla rohkeutta kerrata säännöt kaunistelematta. Kukaan ei kaipaa yöllisiä vierailuja joissa asia esitetään muilla keinoin. Sen jälkeen ei Paavonkaan paheksunta auta.

  • kysmys

   Miten heikkoa taloutta tuetaan ottamalla heikko-osaisia lisää?

   En kritisoi sitä että apua tarvitsevia autetaan.
   En kritisoi sitä että Suomeen tulee ulkomailta ihmisiä eri syistä.
   En kritisoi sitä että monesti eri kulttuurien kohtaamiset ovat haasteellisia.

   Kritisoin sitä että Suomessa näitä asioita verhotaan väärillä mielikuvilla ja yritetään selitellä asioita parhain päin, kun todellisuus on jotain muuta. Kritisoin myös sitä että kaikki kritiikki tai tosiasioiden tunnustaminen on nykyisin ”rasismia”.

   Turvapaikanhakijoista ja työttömiksi jäävistä maahanmuuttajista on suomalaisille veronmaksajille aina kuluja. Sitä ei voi millään mielikuvalla tai myyntipuheella kääntää toisin.
   Tilastoista voi kukin itse todeta mikä on suurimpien maahanmuuttajaryhmien työllistymisaste tällä hetkellä. Tämä voitaisiin yhteisesti hyväksyä. Eri asia sitten mitä tehdään jatkossa, mutta tosiasiat täytyisi voida tunnustaa eikä elää haavemaailmassa. Tänne ei tule vain aktiivisia ja korkeastikoulutettuja valmiiksi yhteiskuntaamme integroituneita sotapakolaisia, jotka työllistyvät yksityisen sektorin firmoihin muutamassa päivässä tai perustavat menestyviä huippuyrityksiä. Aivan turha puhua Finlaysoneista ja Fazereista samassa yhteydessä. Elämme eri maailmassa ja nykyinen tilanne on aivan toinen. Silloin rikkaat ja koulutetut siirtolaiset saapuivat halpatyövoiman periferiaan. Nyt vähäosaisia ja kouluttamattomia saapuu länsimaiseen koulutusyhteiskuntaan.

   Myös sotalapsivertaukset ja muut heitot menneisyydestä ovat aivan tarpeettomia ja täysin eri maailmasta. Jos yhteisen kulttuurin ja historian jakavasta naapurimaasta laitetaan välitöntä sodanuhkaa turvaan pikkulapsia naapurimaahan ja siellä he saavat alusta pitäen integroitua yhteiskuntaan, ei todellakaan puhuta samasta asiasta kuin nykyisessä pakolaisaallossa. Kantaa ottamatta siihen mitä pitäisi tehdä ja mikä on oikein, on aivan täyttä populismia ja historiatiedon täyttä puutetta alkaa vertailla tällaisia asioita keskenään ja moralisoida niiden perusteella nykypäivän tapahtumia.

   Vielä kerran, kaikki työnteko joka kuluttaa yhteisiä veroeurojamme enemmän kuin se tuottaa verotuloja ja bruttokansantuotetta yhteiskunnallemme on kulua. Siitä ei pääse yli eikä ympäri. Tällaista ”työntekoa” tai ”työllistämistä” ei voi perustella mitenkään kannattavaksi tai järkeväksi toiminnaksi pitkällä tähtäimellä. Tässä asiassa kaikkien pitäisi nyt avata silmänsä ja todeta että Suomelle ja suomalaisille ”kannattavaksi” tätä pakolaisaaltoa ei saada käännettyä mitenkään, koskaan. On sitten aivan eri asia ja keskustelu miksi tämä tehdään tai kuinka paljon tätä sallitaan, tai mikä on moraalisesti oikea tie, mutta jotta edes järkevään keskusteluun päästäisiin osapuolten välillä Suomessa, olisi tämäkin taloudellinen tosiasia hyvä julkisesti ja yhteisesti tunnustaa. Sekään ei ole rasismia. Ei edes vihapuhetta.

   • Zeus

    Olen kanssasi samaa mieltä talouden perusperiaatteista ja lainalaisuuksista. Mainitsin kirjoitukseni alussa että päätös perustuu taloudellisiin seikkoihin, en ole päätöksen tekijöiden kanssa samaa mieltä. Yksittäisen kunnan kohdalla, tällä kertaa Pälkäneen, saavutetaan taloudellista hyötyä saatavien vuokratulojen ja avustusten kautta. Mutta mikäli ajatellaan koko yhteiskunnalle koituvia kustannuksia, me kaikki olemme niitä nettomaksajia. Yhteiskunta kun ei ole mikään erillinen instanssi. Yhteiskunta olemme me.

    • Lunki

     Olen kanssanne eri mieltä talouden perusperiaatteista ja lainalaisuuksista. Valtion- ja kansantaloudessa eivät päde täysin samat lainalaisuudet kuin yksityistaloudessa. Valtiolle voi jopa olla edullista syytää vaikka velkarahaa kotimaiseen kulutukseen, jos sillä lailla saadaan raha laajemminkin liikkeelle yhteiskunnassa ja kaikkinainen toimeliaisuus viriämään. Tuollaista valtion toimenpidettä sanotaan elvytykseksi.

     Oman yksityistalouteni ja lähiympäristöni osalta pystyn hyvin kuvittelemaan, miten pakolaisten tulolla voisi olla elvyttävä vaikutus. Jos nyt sattuisin saamaan SPR:ltä hakemani pakolaisohjaajan paikan (yksi monista hakemistani työpaikoista), pystyisin ostamaan kotimaisia rakennustarvikkeita ja teettämään remonttia paikallisilla urakoitsijoilla. Paikallista tuotantoa olevia klapejakin ostaisin vähän enemmän kuin viime talvena, ja ehkä jopa kävisin ostoksilla lähiruokabussissa. Omalta pieneltä osaltaan rahani rohkaisisivat yrittäjiä investointeihin, työvoiman palkkaukseen tai vähintäänkin yksityisen kulutuksensa lisäämiseen. Raha pysyisi liikkeessä, ja aina rahan liikkuessa valtio keräisi veroa.

     Kun maan hallitus ei suostu muuten elvyttämään, niin pakolaisten tulo sentään pakottaa jonkinlaiseen elvytykseen.

 11. juu juu sanon minä

  Jos oikein olen ymmärtänyt, niin nämä yksinäiset nuoren miehet näihin asuntoihin muuttavat ja ne niiden perheet tulevat sitten joskus kun pääsevät jollain konstia tänne..Tälläistähän ei kai virallisesti missään olla puhuttu.. Ja todellakin näille miehille tulee kertoa meidän maan kulttuuri niinkuin on muuallakin sanottu. Naiset saa pukeutua niinkuin pukeutuu, se ei tarkoita että haluaa seksiä jos vedetään avonainen paita päällä. Meidän ei tarvitse muuttaa tapojamme heidän takia. Ei tarkoittaa ei jne. Mutta nämä kiihkokannattajat eivät varmaan uskalla ja näe mitään tarvetta edes kertoa näitä asioita, kun eihän nää äitin kultamussukat voi mitään pahojaan tehdä, ei tietenkään. Nähdään vaan pelkkää hyvää, konkreettisesti ei asioita katsoa.

  • Lunki

   Nimimerkki juu juu…, nyt rakensit olkiukon eli mielikuvitusvastustajan nimeltä ”kiihkokannattaja”. En ole ainakaan turvapaikanhakijoiden auttajissa huomannut mitään kiihkoa, ihan tavallista ja maltillista auttamista vain. Vapaaehtoiset ja SPR:n työntekijät kyllä näkevät tarpeen kertoa toisesta kulttuurista tulleille, miten Suomessa kuuluu olla, ja tekevät sitä koko ajan.

 12. Soumalainen

  Elämme aikoja, jolloin realismista tuli rasismia. Kuntaliiton Timo Kietäväinenkin väläytellyt korotuksia kunnallisveroon, kun valtion tuet ei kaikkea katakaan. Valtion taloudesta tässä asiassa nyt lienee turha mitään sanoakaan. Jos tulijat edes olisivat hädänalaisia, mutta suurinosa saa kielteisen päätöksen. Onneksi pälkäneläisellä enemmistöllä näyttäisi järki olevan tallella.

 13. Tommi Liljedahl

  Keskusteluketjusta siivottu muutama viesti, joissa muun muassa kerrataan maahanmuuttajien joskus jossain muualla tekemiä rikoksia ja maalaillaan sillä perusteella uhkakuvia Sydän-Hämeeseen.
  Jatkossa pakolaiskeskustelun toivotaan pysyvän paikallisella tasolla. Me täällä Sydän-Hämeessä emme saa Syyriaa rauhoitettua tai Isisiä taltutettua, emme paremman elämän toivossa liikkeelle lähteviä pysäytettyä Euroopan porteille. Meidän käsissämme ei ole edes se, mitä Suomeen saapuvien ihmisten auttaminen maksaa ja miten se rahoitetaan.
  Paikallislehden keskustelussa keskitytään jatkossa niihin asioihin, joihin voimme vaikuttaa. Eli esimerkiksi siihen, miten teemme osamme tänne saapuneiden kotiuttamiseksi ja auttamiseksi. Siitä on ympärillämme loistoesimerkkejä. Vaikkapa Kaivannon fillariverstas, jossa remontoidaan asukeille kulkupelejä ja opetetaan samalla täkäläistä liikennekulttuuria. Alkuviikosta Kangasalan ainoat pyöräilijät, joilla oli kypärä ja heijastinliivi, tulivat Kaivannosta.

  • siis

   Eli siis ainoat pyöräilijät _jotka toimittaja havaitsi_ … mutta tämähän on tätä ”positiivista yleistystä” jota varsinkin media tuntuu tällä hetkellä harrastavan. Mikä lienee todellinen motiivi?

  • Zeus

   No nythän lipsahti päätoimittajalta kummallinen kirjoitus. Aikooko lehti todellakin rajoittaa sananvapautta keskittymällä ainoastaan pakolaismyönteisiin mielipiteisiin ja siihen miten voimme auttaa ja kotiuttaa tänne saapuvia pakolaisia?

   Ymmärrän hyvin asiattomien ja rasististen/viha viestien sensuroinnin, mutta millä perusteella sensuuri iskee asiallisesti kirjoitettuihin kriittisiin viesteihin???

   Päätoimittajalla saa ja pitää olla oma mielipide asioista, mutta onko lehden virallinen linja sensuroida vastakkaiset mielipiteet?

  • Zeus

   Voisitko Liljedahl vielä tarkentaa tätä linjaasi? Eli tarkoittaako tuo ”Jep” sitä että tälle palstalle ei pitäisi kirjoittaa kriittisiä kommentteja? Ja aiotko poistaa asiallisesti kirjoitetut viestit jotka eivät edusta sinun omaa ajatusmaailmaasi?

   • Tommi Liljedahl

    Tämä on paikallislehti, ja maahanmuutto/pakolaiskeskustelukin on nyt rajoitettu paikalliselle tasolle. On ihan totta, että silloin ei voi kauheasti kritiikkiä esittää, jos täkäläiset turvapaikanhakijat eivät ole tupakin polttoa pahempaan syyllistyneet. Soittele, jos et ymmärrä.

     • Lunki

      Mitä sää ny noin asiallisesta vastauksesta loukkaannut? Hyvin perustellen Tommi rajasi keskustelua. Mutta lopeta vaan sinä Nimetön tilauksesi, minä voin tulla sijaasi, kun olen tässä harkinnut josko vaikka jälleen raaskisin laittaa vähiä rahojani lehtitilaukseen.

     • Nimetön

      Sama juttu. Tilaus päättyy varmasti. Täällä ei saa olla kuin yhtä mieltä tietyistä asioista nykyään. En voi olla kyseisen lehden tilaajana, jonka asenteet ovat vähintäänkin yksipuoliset ja yksipuolisesti sensuroivat. Päätoimittaja ei päätä ihmisten mielipiteistä, mutta toki voi olla niitä julkaisematta. Sen vain pitäisi tapahtua tasapuolisesti. Siinä sydäri menee metsään ja pahasti, kun yrittää muokata lehdessä näkyvää ”yleistä” mielipidettä, joka ei sensuurin jälkeen ole enää lähelläkään sitä alkuperäistä , mitä kansa on tarkoittanut.
      Saattaa olla, että jostain on tullut ohjeet, kun toiminta muissakin lehdissä on samaa. Vai tekeekö päätoimittaja tästä aviisista loppua???
      Sulkekaa koko kommentointi kaikilta osin kokonaan, asenteellisella toiminnalla jää vain samanhenkiset tätä lehteä lukemaan. Pysyykö sillä talous kunnossa?

     • SHL arabiankielellä

      Suurin osa SHL:n sisällöstä ei vaan kiinnosta nykyään pätkääkään. Jutut kuivia ja urheilua liikaa. Omasta mielestäni lehden linja on lisäksi alkanut suuntautumaan vasemmalle.
      Rajattujen mielipiteiden sensurointipäätöksestä johtuen lopetan SHL:n tilaamisen lähiaikoina.

     • VW

      Miten tulee mieleen uhmaikäinen päiväkotilapsi. Ensin väyvättää kädet korvilla eikä kuuntele mitä kerrottavaa toisella on. Ja lopuksi sanoo ettei enää leiki teidän kanssa. Aika turha on yrittää järkiperusteilla osallistua tähän aiheeseen.

  • jaamäävai

   Päätoimittajan kirjoitus uusimmassa sydärissä ja täällä foorumilla on hiven liian pakolaismyönteinen. Lehden ei pitäisi antaa puolueellista, saati kantaa ottavaa kuvaa mistään asiasta. Lehden pitäisi olla puolueeton tiedon jakaja. Tässä tapauksessa ne ketkä kirjoittavat vähänkin negatiivisesti pakolaisista on leimattu rasisteiksi. Muistan kun joskus kaukaisuudessa MTV:n uutistoimittaja kommentoi jotain uutista omin sanoin niin samantien napsahti työpaikka pois. Lopetan valitettavasti tämän kyseisen uutisoinnin takia sydiksen tilaamisen tämän laskutuskauden jälkeen. Se täytyy muistaa että…… Kun kumarrat toiselle niin toiselle näytät persettä.

 14. naurettavaa pelleilyä

  Teepä Tommi juttu, mistä ne perheet tulee Pälkäneelle? Kun siellä Kaivannossa ei kuulemma ole yhtäkään perhettä? Vai onko tämäkin kritiikkiä maahanmuuttajia kohtaan, mitä ei voida julkaista?

 15. Tommi Liljedahl

  Suku kerää rahaa ja lähettää parhaan toivonsa hakemaan turvaa. Mies jaksaa kävellä puolen Euroopan läpi (tai kyhjöttää pakettiautossa tai rekassa) paremmin kuin vaimo ja lapset. Perheet pyritään tuomaan perässä. Tämä on taidettu kertoa jo monessa jutussa ja kerrotaan taas ensi viikolla.

 16. Soumalainen

  Sitten, kun teette seuraavaa juttua, kysykää miksi tuli mieluummin Suomeen, kuin että olisi jäänyt matkan varrella olleisiin Itävaltaan, Saksaan, Alankomaihin, Tanskaan tai Ruotsiin?

 17. naurettavaa pelleilyä

  Eli perheet voivat tulla vaikka ensi kesänä? Kuka maksaa kulut ja paljonko maksaa? Ihan vaan kiinnostaa. Ja voihan olla että perheitä ei ikinä tule, vaikka perheellisille asunnot vuokrattiin.

  • Tommi Liljedahl

   Jep. Perheet voivat tulla ensi kesänä. Kriitikon mielestä on paha kun miehet tulevat yksin ja paha jos perheet tulevat perässä. Tänään on taas illalla klo 18 tilaisuus mennä kysymään niiltä jotka tietävät, Kangasalan valtuustosalissa alkaa silloin keskustelutilaisuus aiheesta.

 18. utelias

  Paljonkohan esim. jo kymmenen vuotta sitten maahan saapuneiden Irakin ja Somalian pakolaisten perheitä on tullut perässä Suomeen prosentuaalisesti?
  En tiedä, mutta siitä voisi saada osviittaa nykypäiväänkin?

  • Tommi Liljedahl

   Siellä on Kangasalla tilaisuus sitä varten että voi mennä kyselemään niiltä jotka tietää. Alkaa 18.30 (ei 18 kuten ensin virheellisesti mainitsin). Tässä tiedote aiheesta:
   Avoin keskustelutilaisuus pakolaistilanteesta.
   Kunnan edustajien lisäksi paikalla ovat SPR:n Hämeen piirin pakolaiskeskusten johtaja Minna Jussila, Kaivannon keskuksen apulaisjohtaja Katja Ala-Kapee, SPR Kangasalan edustaja Pirkko-Liisa Ollila ja rikoskomisario Ari Luoto Sisä-Suomen poliisilaitokselta.
   Tilaisuudessa kuullaan myös musiikkiesitys, jossa soittavat alttoviulisti Samer Saad ja pianisti Jyrki Lähteenmäki.

 19. Luuri kiinni

  Aamulehti sulki jo keskusteluita kun kyllästyi siivoamaan rasistista älämölöä. Ja ovat onnistuneet terrorisoimaan sydiksenkin palstan niin ettei kukaan järkevä enää viitsi hämmentää soppaa. Sekö tämän huutamisen tarkoitus on.

   • VW

    Hurja salaliitto. Ja samaa väärää totuutta julistetaan parhaillaan Kangasala-talossa mutta onneksi oikean tiedon jakajat kertovat samaan aikaan täällä netissä miten asiat ovat.

     • Luuri kiinni

      Googleta vaikka rikoslaki:

      Rikoslain 11. luku:
      10 § Kiihottaminen kansanryhmää vastaan

      Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

      10 a § Törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan

      Jos kiihottamisessa kansanryhmää vastaan kehotetaan tai houkutellaan

      1) joukkotuhontaan tai sen valmisteluun, rikokseen ihmisyyttä vastaan, törkeään rikokseen ihmisyyttä vastaan, sotarikokseen, törkeään sotarikokseen, murhaan tai terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn tappoon tai

      2) muuhun kuin 1 kohdassa tarkoitettuun vakavaan väkivaltaan siten, että teolla selvästi vaarannetaan yleistä järjestystä ja turvallisuutta

      ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

     • Nimetön

      Laki on laki, mutta siellä ne sivut on kaikkien luettavissa kuitenkin, ei ilmeisesti ole tarpeeks laittomia vai? Täällä ei kukaan kiihota ketään eikä mihinkään. Täällä arvostellaan tällähetkellä lehden tai lehtien yksipuolista ja toimittajien oman mielipiteen sekoittamista uutisiin. Pitäis olla hyvinkin neutraali, jos aikoo pitää uskottavuuttaan yllä, tai sitten harkita lopettaa kokonaan se toimittelu sellaisista aiheista, joissa on liikaa omia tunteita mukana. Ei shl ole yksin ongelmansa kanssa.

 20. Luuri kiinni

  Mainitsemasi ”mediat” kertovat oleellisen. Mutta ihmettelen miksi täällä roikut kun niistä saat haluamasi ”tiedon”.
  Mv ei ole mitään muuta kuin nettisivusto. Esimerkiksi julkisen sanan neuvosto ei noteeraa sitä kun se ei ole mikään. Eikä sieltä taida saada ketään rikosoikeudelliseen vastuuseen. Aamulehdellä ja Sydiksellä on päätoimittaja joka vastaa sisällöstä.
  Mainitsemissasi julkaisuissa ei ole uutisia. Seiskan tissijutut ja baarikuvat ovat varmaan totta mutta eivät uutisia. Uutinen sisältää uutta tietoa ja perustuu faktoihin.
  Nettisensuuri säästää lehdentekijät ja nimettömät nettikirjoittajat tuomioilta. Neutraaliutta ei ole se että sallii laittomuuden.

 21. Nimetön

  En todellakaan tarkoita laittomuuksien sallimista. Päätoimittaja poistaa törkypaskan, joka on oikein, mutta voisi samalla pidättäytyä sen toisen puolen puolustamisesta, koska se jos mikä ruokkii ja kiihottaa sitä törkypuolta. Se olisi sitä neutraaliutta, mutta tilanne on vaikea päätoimittajallekin, pitäisi osata luovia pahoittamatta kenenkään mieltä. Sitä vaan joskus jää ehkä epäilemään, että onko joskus kenties tarkoituskin näpäyttää oman mielipiteen vastaista kommentointia. Mv käsittelee halusti vaiettuja tai oikeammin vaiennettuja asioita. Totuudesta ei ole takeita, niinkuin ei seiskankaan jutuista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?